16. ožujka 2009.

Tartellette aux myrtilles ili francuska mini pita s borovnicama

U ponedjeljak su počeli Dani frankofonije i francuske kulture u Rijeci i traju do 22/03/2009. Tako sam odlučila da ovaj post u svakom slučaju bude povezan sa Francuskom. :)

Recept je iz Francuske kuharice Joanne Harris i Fran Warde. Svakako preporučam ovu kuharicu jer ima zaista prekrasnih recepata, fotografija, a posebno mi se sviđa što je nevjerojatno toplo napisana, opisivajući najpoznatije recepte iz samog srca francuske obitelji, kao što i sama Joanne kaže. Spomenut ću samo nekoliko recepata koji su me oduševili...extramirisna juha od češnjaka pratete Simone, Anouchkin kruh sa čilijem, nezaobilazan Quiche Lorraine, raža sa začinjenim maslacem, Vol-au-vents, Juha od gljiva i rajčica..
Što se tiče slastica..bretonski puding i bretonski kolač, višnje na začinjenom tostu, voćne ljetne pite poput pite od limuna, pite od jagoda, pite od borovnica..
Za čokoholičare - extrasočni kolač od čokolade i badema..vruća čokolada...Roulade bicolore - dvobojna rolada (sa bijelom i crnom čokoladom)...i još puno puno toga..:)
Iako sam isprobala sve gore navedene pite, ova mi je ipak najdraža jer je nevjerojatno sočna i voćna, sa daškom ljeta i prirode, a miris koji se širi po kuhinji je neopisiv... :)
Ovdje ću ispisati recept za pitu koja se peče u uobičajenom kalupu za pite. Ja sam prepolovila tijesto i nadjev na pola, jedan dio tijesta spremila u zamrzivač, a od druge polovice tijesta sam dobila 7 mini pita koje sam pekla u kalupu za muffins. Napravila sam male izmjene što se tiče tijesta tako što sam 1/2 pšeničnog brašna zamjenila raženim.

Za tijesto ili pâte brisée:
125 g pšeničnog brašna
125 g raženog brašna
175 g maslaca na komadiće
20 g nerafiniranog smeđeg šećera
1 jaje
1/2 žlice vode

Obje vrste brašna pomješajte sa maslacem tako da smjesa nalikuje na krušne mrvice. Zatim dodajte šećer, jaje i pola žlice vode. Umjesite tijesto i stavite u hladnjak na 40 minuta.

Za nadjev:
500 g borovnica ili nekog drugog šumskog voća npr. maline, kupine, ribiz
2 jaja
125 g nerafiniranog smeđeg šećera
175 g punomasnog slatkog vrhnja
25 g brašna
1 žličica likera od borovnice ili nekog drugog šumskog voća

Postupak:
Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini te ga pažljivo prenesite i utisnite u kalup. Borovnice ravnomjerno rasporedite po tijestu u kalupu. Za nadjev pomješajte jaja, šećer, vrhnje, brašno i liker dok ne dobijete tekuću smjesu te zatim prelijte preko borovnica. Posipajte površinu pite još malo sa šećerom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 celzijevih stupnjeva cca 35 minuta.
Ovaj recept možete peći i u obliku malenih pita u odgovarajućim kalupima, u tom slučaju ćete od ove smjese dobiti cca 14 pita. Ja sam ih malo prenatrpala nadjevom :)), pa je tokom pečenja nadjev izlazio van pite..ali to nije nimalo smetalo ;).


Broj komentara: 11:

Andrea kaže...

Prekrasno su ti ispale, a spomenutu kuharicu pikiram već dulje vrijeme pa nikako da je kupim. Inače jako volim francusku kuhinju. Najviše o njoj sam naučila iz prekrasne knjige Culinaria France.
Evo link pa baci pogled: http://www.amazon.com/Culinaria-France-Andre-Domine/dp/3829020198

Nevena Buljan kaže...

Hvala ti Andrea :D..i hvala na linku!!

Dunja kaže...

Jako m se sviđa tvoj blog, slike, recepti, sve...pa sam odlučila da ti zaslužuješ biti na listi s nagradicama =) Bilo bi mi jako drago da ih preuzmeš ovdje: http:cook-mania.blogspot.com
(nisam još skužila kako u komentar ubaciti link pa sam napisala ovako - sorry)

Monika kaže...

fantastično izgledaju ove pitice...jako volim ovakve poslastice :) jedino, htjela bih kupiti one kalupiće baš za mini tart ali ih nigdje ne mogu naći :(

Nevena Buljan kaže...

#Gurma:hvala ti puno na nagradi!!!
#Monika:hvala ti..:)..i ja bi htjela kupiti one kalupiće ali isto ih nigdje ama baš nigdje ne mogu naći...:(

studena kaže...

Veliki sam poklonik francuske kuhinje, ali, na žalost, ne prakticiram je koliko bih željela. Kad sam u posjeti kod prijatelja u Francuskoj isprobavam najviše slastice, ali nenavikla na ogromne količine maslaca, iako do neba ukusne, najčešće imam problem...poslije :P
Sjećam se bretonskog kolača (Gâteau Breton), njam, ali stoji u želucu 2 dana :)
Ali zato se Far Breton (bretonski pandan clafoutisu) zaista isplati (naročito sa šljivama)- nebeski :)

Nadam se da si uživala u tim danima frankofonije :)

PS. uzalud tražim tvoj mail, možeš li se javiti na moj?
tbeginn@gmail.com

Sanja kaže...

dodjelila sam ti nagradu lemonade award :) na mom blogu mozes preuzet nagradu

sanja

pite su mi uz muffinse najomiljenije slastice. a ovaj tvoj recept cu sigurno isprovat!

Sweet Corner kaže...

odusevila si me slikicama...predivno frenchy, fancy...savrseno izgledaju!

Dunja kaže...

Draga Marigold,
znam da ovdje nije mjesto za dopisivanje nego za komentare, ali ovdje ćeš sigurno prije vidjeti. Naime ispričavam ti se što ti nisam odgovorila kako da staviš logo, ali iznenada sam završila u bolnici i nisam nikako mogla na net. Sva sreća, vidim da si se snašla i to mi je jako drago =)
Pozdrav ;)

Sweet Corner kaže...

imas nagradu na mom blogu:)

Monika kaže...

na mom blogu te čeka nagrada :)