Bundeva je moje omiljeno (jesensko) povrće. Volim ju na sve moguće načine - pečenu, pirjanu, upakiranu u slasnu pitu, kremasti rižoto, umak za tjesteninu, pire uz meso, na pizzi, u džemu, ili u tijestu za pecivo sa cimetom. Uvijek je ukusna i daje "ono nešto" svim mogućim jelima. Osim toga, vrlo je i zdrava.
Do sada sam uglavnom pripremala jela sa muškatnom tikvom (butternut) i hokaido, no nedavno sam otkrila tikvu kabocha i oduševila se. Kabocha tikva porijeklom je iz Azije, no vjeruje se da su ju portugalski pomorci donijeli iz Kambodže u Japan u 16. stoljeću. Meso je debelo, sočno, slatko, fine konzistencije i tamno narančasto.
Sadrži 15 mg b-karotina na 100 g ploda, što iznosi 24.000
internacionalnih jedinica A vitamina (u mrkvi 9.000), što ovo povrće
stavlja na visoko pozicionirano mjesto svih biljnih proizvoda. Sadrži također velike količine pektina koji veže otrove iz probavnih organa i
tako čisti organizam te olakšava izbacivanje mokraće, što pospješuje rad
bubrega, srca i krvnih žila. Upravo je odlična hrana i lijek za
bolesnike s bubrežnim i žučnim kamencima, kroničnim hepatitisom,
cirozom jetre, smetnje u radu srca, smetnje u radu gušterače. (izvor)
Jedno od najpoznatijih jela sa tikvom ili bundevom definitivno je klasični rižoto. Budući da sam vam u prethodnim postovima najavila malo zdravije recepte zbog prehrane koju upravo provodim, ovo je jedno od jela koje sam baš nedavno spremila, rižoto od integralne riže i pečene tikve kabocha. Bez obzira na integralnu rižu, ovaj rižoto je kremasti upravo zbog pečene kaboche. :)
Sastojci za 2 osobe:
1 šalica integralne riže okruglog zrna (cca 200 g)
1 tikva kabocha (za 2 osobe birajte manju, cca 600 g)
maslinovo ulje
sušeni ili svježi timijan
sol
1 luk
svježe mljeveni crni papar
1 dl mlijeka
4-5 žlica sitno narezanog svježeg peršina
+ parmezan po želji
Rižu kuhajte oko 30-40 minuta u vodi, dok ne bude kuhana (integralnoj treba malo duže da se skuha). Ocijedite ju i stavite na stranu.
U međuvremenu također pripremite pečenu tikvu. Narežite ju na kriške, očistite od koštica te položite na lim za pečenje, posolite, poškropite sa malo maslinovog ulja te posipajte listićima timijana. Pecite na 190C 40 minuta, dok ne bude skroz mekana.
Pečenu bundevu očistite od kore.
Luk na režite na sitno, pa ga pirjajte na 2-3 žlice maslinovog ulja sa malo soli i timijana, 5-10 minuta dok ne omekša. Dodajte pečenu bundevu, 1 dl mlijeka te sve zajedno izmiksajte štapnim mikserom u kremu. Dodajte kuhanu rižu, te prokuhajte sve zajedno još nekoliko minuta.
Na kraju posolite po potrebi, dodajte dosta svježe mljevenog papra i peršin. Servirajte odmah u tanjure i po želji dodajte parmezana.
Broj komentara: 7:
danas sam je videla na Kineskoj pikaci i pitam se kakva li je to bundeva.
Moraću da je kupim a sad znam i kako da je upotrebim :-)
Ove godine su strašno rodile, biti će ih cijele zime. Odlično izgleda rižoto!
divna boja,ko sunce ulovljeno u tanjur!
Super izgleda!
Draga, prekrasno!
Super izgleda! Mozete dati savjet mozda gdje kupiti kabocha bundevu u Zagrebu?
Kako sačuvati ostatak buče koju nisi upotrijebio?
Objavi komentar