19. siječnja 2009.

Medenjaci - 1. dio


Obožavam medenjake. Nadam se da ih i vi volite. ;)

Čim se spominje med sve mi je nekako odmah slađe. Svijeća s mirisom meda, šampon s medom, gel za tuširanje s medom, mlijeko i med prije spavanja, čaj s medom i puuno toga s medom..na kraju krajeva medenjaci. :DD Prhki, mirisni, aromatični..uvijek dobrodošli.

Ove medenjake iz kuharice "Prirodno i slatko" Jadranke Boban Pejić, koje sam već nekoliko puta napravila razlikuju se od klasičnih medenjaka. Neke sastojke sam dodala i napravila neke izmjene i nastalo je ovo što slijedi. :D
Još jedna samokritika prije recepta, a glasi: budući da ponekad pretjeram u svom eksperimentiranju :(, tako sam i u ovom receptu mrvičak pretjerala s kakaom što se može vidjeti na njima jer su ekstremno tamni. Naime, stavila sam umjesto 2 žlice, 5 žlica kakaa misleći da će biti extra čokoladni a i da potrošim kakao koji već duže vrijeme čami!!!:D
Iako su ispali fino, aromatično, mirisno itd., malo su ipak bili prejaki, pa mi je umjesto tog eurokrema više pasao neki kiseli domaći džem koji će ubiti taj jaki okus kakaa kao npr. u Sacherici spoj marmelade od marelice i čokoladnog biskvita. :) Zato preporučam da stavite 2 žlice kakaa, biti će i više nego dovoljno. Ukoliko se ipak odlučite eksperimentirati sa puno kakaa imajte uza sebe džem ili nešto fino kiselkasto kad ih budete jeli! ;)

Slijedi recept za koji vam treba:

2 i pol šalice brašna (koristila sam polubijelo)
pola šalice meda (koristila sam kestenov med koji je malo gorkast i jači od ostalih)
pola šalice biljnog ulja
4 žlice maslaca ili margarina
2 žlice kakaa ;)!
1 naranča neprskana
pola žličice soli
malo cimeta
3 klinčića
1 žlica praška za pecivo
šalica grožđica

brašna po potrebi

Postupak:

1. Naranču operite i naribajte koricu i stavite sa strane. Zatim iscijedite naranču i stavite močiti grožđice u sok od naranče na par sati. Grožđice će skroz upiti sok. Nakon toga ih izmiksajte da dobijete kremu.

2. Zagrijte na laganoj vatri ulje i med, promješajte dobro i maknite sa vatre te dodajte kremu od grožđica i koru od naranče.

3. Promješajte sve ostale suhe sastojke, dodajte mješavinu meda, ulja i kreme od grožđica te na kraju maslac. Zamijesite tijesto.

4. Tijesto razvaljajte i izrežite u željene oblike te pecite u pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva. Kad su pečeni ostavite da se malo ohlade te ih dalje spajajte sa nekim čokoladnim namazom tipa Linolada ili pak sa đžemom.


Dobar tek!

4 komentara:

Monika kaže...

divni su! sa kakvim si to kalupićem izrezala ova mala srdašca? preslatka su! :)

Вера kaže...

odlicni su,meni se dopada sto su tamniji!

JA U KUHINJI... kaže...

meni izgledaju prelepo... pogotovo ova mala srca... ma savrseno...

Nevena Buljan kaže...

hvala :) baš mi je drago da vam se sviđaju..:DD
SweetSensation: imam neke minijaturne plastične kalupiće na srce i na zvjezdicu..:D