1. listopada 2015.

Jesenje praline sa bundevom / Autumn pumpkin chocolate truffles

Donosim vam krasan recept za prave jesenje praline / čokolatine. Sastoje se od meni najdražih namirnica, bundeve, tamne čokolade i speculoos keksa. Recept je izašao prošle godine u časopisu Dobra Hrana.

Za ovaj recept preporučam da koristite neku vrstu bundeve/tikve kao što je hokaido ili kobucha. Vrlo je bitno da bundeva ne sadrži puno vode i da je mesnata. Kada se speče ili skuha, trebala bi imati okus sličan kestenu (još jedan razlog zašto ju obožavamm u slasticama!)


Za 35-40 kuglica trebati će vam:

200 g bundeve, očišćene i narezane na kockice
250 ml mlijeka
1 žlica cvjetnog meda
1/3 žličice cejlonskog cimeta
1/3 žličice vanilije u prahu ili sjemenke od ½ mahune vanilije
250 g Speculoos keksa
50 g bijele čokolade
2 žlice tamnog ruma
200 g tamne čokolade od najmanje 60 % kakaa
100 g gorkog kakaa u prahu

Bundevu zakuhajte sa mlijekom, medom, vanilijom i cimetom. Kuhajte na srednje jakoj vatri neprestano miješajući dok bundeva ne omekša, cca 15 minuta. Maknite s vatre, pa dodajte speculoos kekse, bijelu čokoladu i rum. Izmiksajte sve štapnim mikserom i premjestite u hladnjak da se dobro ohladi.
Od ohlađene smjese oblikujte kuglice, slažite ih na tanjur te ih odložite u hladnjak.
Čokoladu otopite na pari, pa ju ohladite, ali da bude još uvijek u tekućem stanju. Kuglice umočite u otopljenu čokoladu i odmah u kakao u prahu tako da budu skroz obložene kakaom.
Čuvajte ih u hladnjaku, a možete ih i zalediti. :)