2. studenoga 2014.

Čokoladna torta sa kruškama i kavom / Chocolate coffee cake with rum poached pears

Ovu tortu sam nosila na okupljanje sa dragim prijateljima u sklopu kojeg smo zajedno i kuhali. 

Kruške i čokolada su već poznata odlična kombinacija. Kuhanim kruškama sam dodala notu ruma, a čokoladnom ganacheu jaku kavu iz moke.

Sastojci za čokoladnu tortu promjera 25cm:

Čokoladni biskvit bez brašna:
5 jaja
3 žlice meda
prstohvat soli
200 g tamne čokolade od 70% kakaa
100 g maslaca
100 g mljevenih badema
2 žlice amaretto likera ili ruma

Ganache krema sa  kavom:
100 g čokolade za kuhanje
100 g čokolade od 70 % kakaa
100 ml slatkog vrhnja
100 ml espresso kave ili kave skuhane u klasičnoj moki
1 žlica maslaca

+ 2 velike kruške
   2 dl ruma
   1/2 žličice cimeta
   1/3 žličice mljevenog kardamoma
   4 žlice meda

Pećnicu zagrijte na 170C.
Maslac i čokoladu otopite na pari i dodajte 3 žlice amaretta i med. Ohladite pa u toplu smjesu dodajte žumanjke i umutite da se svi sastojci povežu. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli pa  umutite u čvrsti snijeg. Smjesi od čokolade dodajte mljevene bademe, a zatim dodavajte u nekoliko navrata snijeg od bjelanjaka miješajući sve silikonskom špatulom.
Smjesu ulijte u kalup obložen papirom za pečenje i pecite 35-40 minuta dok sredina kolača nije skroz pečena (provjerite čačkalicom).

Za ganache od čokolade, zavrijte vrhnje i kavu, maknite sa vatre pa dodajte čokoladu razlomljenu na komadiće i maslac. Miješajte dok ne dobijete emulziju i spremite u hladnjak.

U međuvremenu dok se biskvit peče, prippremite kruške. Ogulite ih, očistite i narežite na četvrtine. Stavite ih u posudu, dodajte rum, med, cimet i kardamom te vode tako da budu skroz prekrivene tekućinom. Kuhajte ih na laganoj vatri oko 25 minuta dok ne omekšaju skroz. Ocijedite ih i pustite da se ohlade. Tekućinu u kojoj su se kuhale kruške možete reducirati u sirup dodajući po želji još šećera ili meda, a možete koristiti i kao kompot.

Pečeni biskvit ohladite pa ga premažite ohlađenim ganacheom od čokolade. Ukrasite tortu kuhanim kruškama i poslužite uz tučeno slatko vrhnje i po želji sirupom od kuhanih krušaka.
   

2 komentara:

Kristina kaže...

Već na instagramu me oduševio izgled,a i činjenica da je bez brašna. Mami me baš...mmmm. ;)

Nevena Buljan kaže...

hvala ti Kristina :)