10. rujna 2014.

Keksi od heljde sa džemom od malina / Buckwheat & raspberry thumbprints


Prošlo je otprilike 2 mjeseca otkako sam izbacila šećer bilo koje vrste iz prehrane. Razlog tome vrlo je jednostavan i logičan, a tiče se naravno zdravlja (zdrava sam). Shvatila sam da se osjećam stalno umorno i odlučila sam konzumirati šećer isključivo u obliku svježeg sezonskog voća, suhog voća, meda ili koji put kockice tamne čokolade od 70 % ili više kakaa. Ne moram niti napomenuti da se osjećam puno zdravije i poletnije i da s vremenom imam sve manju želju za slatkim namirnicama.
U samom kreiranju recepata, pogotovo onih slatkih, bez šećera, uvelike mi pomaže jedan od mojih najdražih blogova, Green kitchen stories. Tako su me i inspirirali na ovaj recept, kekse od heljde punjene džemom od malina, bez šećera. Heljdu obožavam i na mom blogu ste mogli primijetiti da ju stvarno često koristim. Sviđa mi se njen orašasti i intenzivan okus.

U dm-u sam našla koncentrirani sok od suhih šljiva i uz med, njime sam odlučila zasladiti kekse. Možda vam ovi keksi neće ispasti prhko poput onih klasičnih, no činjenica da jedete nešto zdravije neka prevagne u izboru, naročito ako volite heljdu.
Za 15 keksića trebati će vam:
200 g heljdinog brašna
90 g maslaca
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 dl  koncentriranog soka od suhih šljiva (dostupan u trgovinama dm-a, ali ga možete pripremiti  tako da namočite suhe šljive u vodi preko noći, idući dan izmiksate i procijedite dobiveni sok)
1/3 žličice vanilije u prahu (ili sastružite sjemenke iz 1 mahune vanilije)
prstohvat soli
1/3 žličice cimeta u prahu
1/2 žličice ppraška za pecivo
1 žlica meda

Za džem od malina bez šećera:
250 g malina
2 žlice meda

Priprema

Džem pripremite tako da kuhate maline sa medom oko 20 minuta na laganoj vatri dok većina tekućine ne ispari i dok se ne zgusne.
Heljdino brašno pomiješajte sa vanilijom, prstohvatom soli, praškom za pecivo i cimetom, dodajte hladan maslac na komadiće, maslinovo ulje te mijesite dok ne dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama. Dodajte sok od šljiva i med te umijesite prhko tijesto. Tijesto spremite u hladnjak na 20-ak minuta.
Pećnicu ugrijte na 180C.
Tijesto podijelite na 15 jednakih djelova pa oblikujte dlanovima u kuglice. Stavite ih na papir, spljoštite te napravite udubinu u sredini svakosg keksa. Na sredinu keksa stavite po žličicu džema od malina teih pecite 15-ak minuta.

4 komentara:

Tamara kaže...

Kad sam vidjela fotku podsjetilí su me na recept koji sam zapazila na GKS blogu. I meni su odmah zapeli za oko.
i kod mene je ista situacija sa secerom ali i brašnom.smanjila sam UH na minimum i odlicno se osjecam. A tijelo vise ne trazi slatko

Snježana Petrović Tomić kaže...

ja sam jednako tako izbacila šećer potpuno iz svoje prehrane...dečke nisam mogla nagovoriti na to...ja sam morala jer nisam htjela hraniti "zloće" u sebi...ne nedostaje mi uopće....za svaki slučaj lijepo je i ovo znati i imati u folderu...

Vesna Nesic kaže...

Kompletno savršen recept!

Petra Kranjica kaže...

Krasno izgledaju!
Bojim se da bih bez šećera imala apstinencijske krize, jer ti bilo jako teško u početku?