1. travnja 2014.

Bigne' sa peršinom, šarenim paprom, pršutom i bakalarom Oliveto - Baccala' della mamma

Dugo sam se premišljala što bih mogla pripremiti sa još jednim preukusnim namazom od norveškog bakalara.  Bakalar Oliveto - Baccala' della mamma namaz je od norveškog bakalara sa dodatkom zelenih maslina i maslinovog ulja, odnedavno dostupan i u manjoj ambalaži, tj. pakiranju od 100 g.
Do sada ste mogli vidjeti moja 2 recepta koje sam osmislila sa proizvodima Baccala' della mamma. :)
1. Baršunasta juha od slanutka sa bakalarom na bijelo

2. Rolada sa bakalarom pikantino, zelenim maslinama i kiselim krastavcima

Ovaj put sam odlučila pripremiti male zalogaje da ne bi ponavljala već uglavnom viđeno. Bigne' ili slani uštipci idealni su za serviranje na većim okupljanjima ili proslavama, a razbiti će monotoniju serviranja bakalara na bijelo sa kruhom ili tjesteninom. Bliži se Uskrs pa su ovakvi malo zalogaji i više nego dobrodošli na uskršnjem stolu.
Dodala sam tanke fete istarskog pršuta te mini rajčice čisto radi kontrasta okusa.
 Ako vam nedostaje ideja na koji način servirati bakalar na bijelo, ovdje je moj prijedlog.
Za kraj, toplo preporučam Oliveto namaz od bakalara, komadići zelenih maslina i maslinovog ulja su se fantastično uklopili sa okusom bakalara.
Što se mene tiče, odlično bi odgovarale i pečene crne masline! ;)

Sastojci za cca 20 komada bigne'a:

125 g vode
50 g maslaca
1 žlica maslinovog ulja
1/2 žličice soli
1/3 žličice ljute papričice u prahu
2 jaja
75 g crnog pšeničnog brašna
2 žlice na sitno narezanog peršina
šareni papar, svježe mljeveni

+ 200 g namaza Oliveto
  100 g mini rajčica
  100 g istarskog pršuta

Vodu zakuhajte sa maslacem, solju i žlicom maslinovog ulja. Dodajte brašno pa miješajte dok se smjesa ne odvoji potpuno od stijenka posude, kao kada priremate princez krafne. Prebacite kuglu tijesta u plastičnu posudu pa pustite da se skroz ohladi. Dodajte 1 jaje i na sitno narezani peršin pa miješajte dok se sve ne sjedini u kremu, zatim dodajte drugo jaje i opet miješajte da dobijete gustu kremu.
Pećnicu ugrijte na 200C.
Smjesu stavite u slastičarsku vrečicu pa istisnite cca 20 manjih krugova, sa dosta razmaka jer će narasti tokom pečenja. Vrh svakog bigne'a pritisnite lagano prstom tako da ne bi zagorilo tokom pečenja te zatim posipajte sa svježe mljevenim šarenim paprom.
Bigne' pecite najrpije 10 minuta na 200C, a zatim preostalih 15 minuta pecite na 180C.
Kada su porumenjeli izvadite ih iz pećnice pa pustite da se potpuno ohlade.
Svaki bigne' prerežite na pola, napunite žličicom namaza od bakalara Oliveto, dodajte trakicu pršuta te krišku mini rajčice. Preklopite i poslužite!

2 komentara:

Vesna Nesic kaže...

Mnogo mi se sviđa kompletan recept ali u nedostatku bakalara koji baš i ne volim mnogo zamislila sam ih sa salatom od lososa.

Anonimno kaže...

Nakon miješanja kuhačom,tijesto za bigne se kod dodataka jaja počne miješati mikserom? u nedostatku vrećice za istiskivanje modlica može li se samo napraviti male hrpice?