28. svibnja 2013.

Smrznuti grčki jogurt sa maslinovim uljem..

 .. za ovo vrijeme trenutačno vani, za smrznuti se! Povlačim sve što sam izjavila u prethodnom postu, i ne, ne paše mi nikako 10 stupnjeva manje vani i potreba za čizmama i kaputom. Rado bih sad bila na plaži, ili ispijala kavu na balkonu uz jutarnje zrake sunca. :)

Za ovaj savršeno jednostavni, a efektni desert vam treba jako malo vremena za pripremu. Zamrznete grčki jogurt pomiješan sa šećerom, spremite u zamrzivač na nekoliko sati. Servirate, prelijete sa malo maslinovog ulja i par zrnca soli. Slatko, gorko, slano, sve zajedno - pun pogodak. Ja bi ovdje ubacila još i šumske jagode ili obične jagode. :)
Original recept

Sastojci
500 g grčkog jogurta npr. Dukatos, ili za zamjenu stavite običan jogurt cijediti kroz cjedilo  gazom na 12 h ili preko noći, i dobiti ćete gusti kremasti jogurt poput sira, labneh
100 g šećera
1/3 žličice sjemenki vanilije ili burbon šećer vanilija
ekstra djevičansko maslinovo ulje visoke kvalitete, po mogučnosti pikantnije
tucana krupna sol ili cvijet soli

Jogurt pomiješajte sa šećerom i vanilijom pa stavite u zamrzivač na nekoliko sati. Svakih pol sata izvadite i promiješajte da izbjegnete stvaranje kristalića leda. Sve možete naravno napraviti i u stroju za sladoled.
Zamrznuti jogurt izvadite i pustite 5 minuta da se malo otopi, a zatim servirajte sa malo maslinovog ulja i par zrnca krupne soli ili samo cvijetom soli.

3 komentara:

mateja kaže...

zanimljivo :) bas mi se svida :) ja sam umjesto secera stavila med :)

Petra Kranjica kaže...

Zgodno. Nešto kao jako brzi sladoled, baš mi se sviđa i ova malo neobičan kombinacija sastojaka za "posip".

Amaterka kaže...

Zanimljiva kombinacija smrznutog jogurta i maslinovog ulja :)