19. svibnja 2013.

Baci di dama / Damini poljupci

Ima nešto toliko snažno romantično u talijanskoj kulturi.. gastronomiji.. vinu.. pjesmi.. jeziku. Ulicama.. ljudima koje promatrate, stilu života. Hrana u koju ne možete, a da se ne zaljubite na prvi pogled. Postoji li netko tko ne voli tjesteninu sa umakom od rajčice? Pa i u njoj uvijek i nanovo osjetim neku romantiku.

Baci di dama su posebni. Posvećujem ovaj post upravo tim kolačićima jer kad sam ih napravila, to je bila ljubav na prvi pogled. Koliko puta je čovjek sposoban zaljubiti se u hranu? Beskonačno puno..

I toliko puta sam bila u talijanskim pasticceriama i niti jednom nisam probala ove kolačiće. Grijeh.
 Sve dok ih nisam spekla sama, po receptu Davida Lebovitza.
Neću duljit, samo zasuknite rukave i bacite se na posao. :)

Original recept

Za otprilike 45 keksića, moji su bili malo veći..

140 g lješnjaka, tostiranih i oguljenih
140 g rižinog brašna (za bezglutensku verziju, u suprotnom koristite obično pšenično)
100 g maslaca, na sobnoj temperaturi
80 g šećera (ja sam koristila 40 g fruktoze)
prstohvat soli

+ 50 g tamne čokolade od 70% udjela kakaa

Lješnjake sameljite u brašno. Dodajte im šećer, rižino brašno, prstohvat soli i maslac na komadiće. Prstima miješajte sve sastojke i oblikujte mekano tijesto. Podijelite ga na 3 djela pa oblikujte svaki dio u valjak 2 cm debljine. Ohladite tijesto u hladnjaku na 30-ak minuta.
Pećnicu ugrijte na 160C.
Od svakog valjka-tijesta režite manje komade, otprilike da svaki teži 5 grama. Oblikujte kuglice te ih poredajte na lim obložen papirom za pečenje. Pecite keksiće 10-14 minuta, trebali bi samo malo posmeđiti.
Prije nego ćete ih spajati otopljenom čokoladom, pustite da se malo ohlade.
Čokoladu otopite na pari, pa ako imate kuhinjski termometar pustite da se otopljena čokolada ohladi na 31-32 C. (Idealno bi bilo spajati kolačiće ohlađenom, ali još uvijek tekućom čokoladom).
Spajajte po dva kolačića sa otopljenom čokoladom i pustite da se čokolada stvrdne, a onda navalite... :)

Sad bi ovom postu prijala neka talijanska pjesma, ali neću, puštam vam novu Zaz..baš mi se sviđa novi album ;)


Broj komentara: 7:

crumbs from my table kaže...

U potpunosti se slazem za talijansku kulturu i posebno gastronomiju.jednostavni je na povrsini a kompleksna ispod nje.
Morat cu jednom napraviti ove keksice jer izgledaju tako zamamno... I hvala za recept :-)

Mirjana kaže...

Kolacici JEDNOPSTAVNO sjajni. A muyikica bas prija.Thanks!

Anja kaže...

Lješnjaci i čokolada su zbilja nezamjenjivi klasik... prefina kombinacija! Nekako podsjeća na Božić, vjerojatno zbog naše tradicije da spremamo takve kolačiće u to vrijeme. Svakako su jako lijepi i sigurno fini!

ingrid kaže...

Slažem se u vezi Italije. Kolačići su super! Radim nešto slično

Petra Kranjica kaže...

Obožavam ih i ja sam ih radila i moji su ispali malo oveći ali sada znam za slijedeći puta.

Tamara kaže...

i ja obožavam talijansku, kuhinju, kulturu i jezik!
prekrasni fini keksići

Dajana kaže...

Radila sam one klasične s bademima, a od kad sam vidjela kod njega ove s lješnjacima obećala sam sebi da ću i njih probati. Imam i predobre lješnjake koji su mi doputovali iz Slavonije, najbolji koje sam ikad probala.
Prelijepi su ti
A za Italiju, što da ti pričam :)))