23. ožujka 2012.

Pesto od ovčje skute i rige, bavette i lišće rotkvice = proljetna tjestenina


Prodala bih se za dobar pesto. :-)
Tjestenina sa dobrim pestom predstavlja za mene pravi hedonistički ručak.
Najpoznatiji je pesto genovese na bazi bosiljka i pinjola, a dolazi nam iz talijanske  pokrajine Ligurije, točnije iz grada Genove. Sama riječ pesto proizlazi iz talijanske riječi pestare i riječi pestâ koja spada pod đenovski dijalekt, što znači stući ili istući. Tradicionalno, pesto se tuče u mužaru od mramora sa drvenim tučkom, tako da na kraju dobijete grubo mljeveni umak.
Danas postoji bezbroj različitih vrsti ovog umaka, a ja posebno volim eksperimentirati sa najrazličitijim sastojcima, ili onima koji mi se nađu pri ruci. :-)
Prvi proljetni pesto koji vam danas predstavljam  pripremila sam od mlade ovčje skute i rige, u kombinaciji sa pinjolima. Inače, najčešće koristim orahe koji su malo intenzivnijeg okusa, pogotovo za crveni pesto na bazi sušenih rajčica.
Uz pesto i tjesteninu sam poslužila i pirjano lišće rotkvice sa malo aceta balsamica te salatu od rotkvica začinjenu sa malo aceta balsamica.  Jeste li ikada probali pirjano lišće rotkvice? Ako još niste, toplo preporučam. :)

Recept za 2 osobe
200 g mlade ovčje skute
3 šake rige
4 žlice svježe naribanog parmezana
2 žlice pinjola
1 češanj češnjaka
1 dl ekstra djevičanskog maslinovog ulja
prstohvat soli
pokoja kap limuna, ako nedostaje kiselosti

+ 1 mac rotkvica zajedno sa lišćem
    1 žlica reduciranog aceta balsamica
    200 g tjestenine, špageti ili bavette
   
1. Lišće rotkvice operite pa narežite na manje komade. Zagrijte malo maslinovog ulja u posudi pa pijajte lišće rotkivce dok ne uvene, posolite i dodajte malo reduciranog aceta balsamica koji će ublažiti gorčinu lišća rotkvice.
*Reducirani aceto balsamico ćete dobiti tako da 150 ml pomiješate sa žličicom meda te ga kuhate na laganoj vatri dok se ne reducira na polovicu tj. dok ne dobijete gusti sirup. Najbolje bi bilo zagrijavati ga bez kuhanja dok se ne reducira,, no to duže traje
2. Tjesteninu stavite kuhati.
2. Dok se kuha tjestenina, sve sastojke za pesto usitnite u mužaru, ili usitnite štapnim mikserom (što sam ja napravila). Prema potrebi dodajte soli, svježe mljevenog crnog papra, i nekoliko kapi limuna.
3. Ocijedite tjesteninu kuhanu al dente, ali nemojte skroz ocijediti, ostavite malo vode od kuhanja kako tjestenina ne bi bila presuha. Primiješajte joj pesto i pirjano lišće rotkvice te pomiješajte pažljivo.
4.Odmah poslužite uz salatu od rotkvica.
 *Količinu tjesteninu povećajte prema potrebi.

Broj komentara: 15:

Dilajla kaže...

I ja ga volim alu u ovoj tvojoj kombinaciji izgleda odlično

What's for dessert? kaže...

Prava proljetna tjestenina. Lišće rotkvice nisam probala, a pesto zvuči odlično

Petra Kranjica kaže...

Krasno izgleda. Moja mama često isto tako priprema lišće rotkvice.

Bite my cake kaže...

Krasno, i ja obožavam pesto :)

Unknown kaže...

Oj, majko moja!!! Ubit ću se kako je ovo dobro a ja ne smijem jesti. Još malo sam na dijeti ali ove slike me ubijaju, bolesno dobro:):)

Nevena Buljan kaže...

Hvala svima! :-)
@Snježo, jao što me ti nasmiješ uvijek sa svojim simpatičnim komentarima, hajde još malo pa ćeš si moć priuštit ovako nešto..pozdrav :D

Nevena kaže...

Divno, kao i uvek. Jako volim tvoje fotke i recepte.
Samo da utvrdim gradivo:) riga je rukola, jel da? a kakav je sir ovčija skuta? poput pecorino?
kombinacija je savršena...ako nađem rukolu, pravim taj pesto večeras za društvo!

Nevena Buljan kaže...

@Nevena: imenjakinjo :), da, riga je rukola, a skuta je poput talijasnke ricotte, možeš je zamijeniti kravljom ricottom, a ako ne nađeš, onda će dobro doći i krem sir poput abc sira recimo..

Nevena Buljan kaže...

Zapravo, u ovom receptu za pesto svatko si može prema svom ukusu dodati manje ili više ovdje navedenih sastojaka :-), ja to često radim odokativno, malo ovoga, malo onoga..

Ana-Marija kaže...

e ovo nazalost nije nesto sto bi mom nepcu pasalo (but that's just me), ali fotke svakako moram pohvaliti!

JA U KUHINJI... kaže...

Očaravajuće! Obožavam pesto a ova varijanta mi zvuči božanstveno... Fotke su mi tako leeeeepeeeee...:)

Dilajla kaže...

Uživala danas u tvojem glasu na radiu i slušajući vidim da uživaš u pjevanju kao i u kuhinji.

Just Cake Girl kaže...

Svršen obrok!

aCRObATIE kaže...

Ima puno namirnica koje ne jedem - ne jedem ih jer sam sigurna da ih ne volim, da imaju okus koji mi ne odgovara. Za mnoge vjerovatno nisam u pravu, ali probati ih nekako jednostavno ne ide ili ide tesko, ali nekad se dogodi da na veceri kod prijatelja probam nesto novo: jer sam s ljudima koje volim, jer izgleda dobro, jer mirise onako kako nisam znala da mirise... Jedna od njih je u ovom receptu, ali izgleda toliko dobro da mislim da bih se odvazila na kljucni korak! :) Jela sam pirjane rotkvice, lisce nikad - probat cu cim ih kupim jer inace zavrse u smecu (?!). Lijep recept, ali iznad svega hvala za objasnjene za pesto!

Dunja kaže...

Oduševio me ovaj recept za pesto! Nema dobre paste bez dobrog pesta, a ovaj mi jako izazovan, a lisce rotkvice, super probat ću bas me zanima.