20. ožujka 2012.

Rižoto sa jabukama i rigom

Prije svega, hvala vam svima na lijepim i pozitivnim komentarima iz prošlog posta. :-)

Moj jučerašnji posjet tržnici je bio i više nego uspješan. Doma sam došla sa nekoliko vrećica svježeg voća i povrća koje i nisam puno platila, svi su nešto nudili za manju cijenu nego inače, pa sam dosta dobro prošla.
A onda je trebalo smisliti neki brzinski ručak, pa se sjetih kako dugo nisam radila rižoto. Sjetih se i jednog rižota od jabuka iz časopisa Cucina Italiana. Recept je malo neuobičajeniji jer se temeljac kuha sa korom i mesom jabuka.. Dovoljno zanimljivo da i to isprobam. :-)
Nadalje, uslijedio je pogled u vrečice i škartoce - svježa riga, domaće jabučice, korjenasto povrće.

Najprije sam napravila brzinski temeljac od korjenastog povrća...  a na kraju je sve završilo ovim divnom rižotom.. i koji je bio dovoljan  sam za sebe. :)

Recept za 2 osobe

Za temeljac
1 l vode
2 mrkve
1/2 poriluka
1 jabuka
2 stabljike sa lišćem celera
1 pastrnjak

Sve sastojke ubacite u vodu, jabuke narežite na komadiće zajedno sa korom i dodajte u temeljac. Kuhajte temeljac na laganoj vatri oko 45 minuta.

Za rižoto:
200 g riže (pomiješala sam basmati i arborio jer sam jedino to imala, iako za rižoto je najbolja carnaroli, arborio ili vialone nano)
3 žlice maslinovog ulja
1/2 poriluka
1 luk ili 1 ljutika
1 dl bijelog vina
2 manje jabučice
temeljac
sol i svježe mljeveni papar
50 g svježe rige, narezane na komadiće
50 g parmezana npr. Parmiggiano Reggiano ili Grana Padano + 1 žlica maslaca

1. Ljutiku i poriluk narežite na sitno. Maslinovo ulje zagrijte, dodajte luk i poriluk, posolite ih te pirjajte nekoliko minuta dok ne zastakle.
2. Dodajte jabuke narezane na kockice, zajedno sa korom, te rižu, nastavite kratko pirjati. Dodajte vino, pustite da ispari.
3. Kada je vino isparilo polako dolijevajte temeljac miješajući, dok riža ne bude kuhana, ali još uvijek al dente.
4. Na kraju dodajte rigu, parmezan i maslac te lagano promiješajte. Servirajte odmah.

*U sva jela volim dodati na kraju malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja, pri serviranju.
*Ljutina rige sa slatkastim jabukama se lijepo nadopunjuje u ovom rižotu.

Broj komentara: 10:

Petra Kranjica kaže...

Krasno izgleda. Malo neobičan kombinacija ali vrijedi isprobati.

tanja kaže...

Jako zanimljiva kombinacija sastojaka, s obzirom da nema varijante rižota kojeg ja ne volim, mislim da bi mi i ova jako prijala... U svakom slučaju bilježim!

Zoka kaže...

Divan recept. Meni je dugo trebalo da prevazidjem blokadu da jabuke ne idu samo u lenju pitu, ali sada mnogo volim slana jela i salate sa njima. Slično pravim moje omiljene špagete sa jabukama,rukolim i pečenicom.

Maja kaže...

Nevena, očarana sam obim rižotom! Nisam nikada jela rižot s jabukama, moram to probati :)
A fotke, ova nova serija fotki s novom bljeskalicom je fantastična!

Zondra Art kaže...

Woow... divno izgleda, sviđa mi se ovaj recept!

Pozdrav Nevena! :)

maslinka kaže...

Kao i uvek kod tebe nešto jako fino :), fotke očaravaju!

Monika kaže...

Haha...genijalno! Kao da smo se dogovorile da objavimo rižoto od jabuka isti dan :D Jako mi se sviđa i ova tvoja varijanta. Posebno mi se sviđa to što se rikula nasjeckana dodaje u rižoto. Fotka je predivna, prava lepršava, lagana i proljetna!

Tamara kaže...

jako zanimljivo!!

Snježa kaže...

Predivno izgleda a mo'š misliti kako bi kod mene prošao:)
Jabuka je voće, bilo bi i ne ide u rižote:):)

Branka - byB kaže...

Nevena odličan je rižoto, neobičan i sigurno posebno ukusan, volim ovakve kombinacije !
Volim i kada sa tržnice dođem ovako kao i ti, zadovoljna zbog punih vrećica, domaćih proizvoda i ne previsoke cijene. Ti si svoje proizvode jako lijepo iskoristila.