17. veljače 2012.

Matcha sladoled sa umakom od jagoda i crnog papra / Matcha Ice Cream With Strawberry Black Pepper Sauce

                                                                      "Čovjek koji u sebi nema čaja, 
                                                            nije u stanju razumjeti istinu i ljepotu."
                                                                                                         Japanska poslovica
Uz gore navedenu poslovicu, više bi odgovarala fotka sa šalicom pripremljenog vrućeg čaja iz kojeg izlazi para, no to ćemo ostaviti za drugu priliku. :-))
Eksperimentiranje sa matcha čajem je počelo sa matcha roladom od genoise biskvita koju sam punila kremom sastavljenom od domaćeg gorkastog džema od naranče i ganacheom od bijele čokolade.

Zatim sam vidjela kod Sweet Sensation topli napitak od matcha čaja koji me oduševio. Sličan recept sam zamijetila na vrečici kupovnog matcha čaja, u kombinaciji sa sojinim mlijekom - tzv. matcha latte. Lagana aroma zelenog čaja pomiješana s mlijekom stvarno je nešto posebno. Možda će vam okus na početku biti pomalo neobičan, no nakon svakog sljedećeg gutljaja sve više će vam se sviđati. (Pritom će vam pasti na pamet svi mogući recepti koji se mogu pripremiti sa matcha čajem, a da se ne naruši ljekovito djelovanje čaja.) Stoga toplo preporučam ovaj fenomenalni napitak!
Matcha je japanski fini, smrvljeni čaj u prahu. Radi se o zelenom čaju koji se koristi u japanskim čajnim ceremonijama, ima intezivnu zelenu boju, okusom je lagan i pomalo gorak. Sadrži katehin, karotin i vitamine A,B,C i E. Listići za preradu matcha čaja beru se četiri tjedna prije prave berbe pa zbog takvog procesa nastaju delikatesni tamno zeleni listovi. Nakon berbe listovi se pare, prigušuju, suše i na kraju u kamenom mlinu drobe  u fini prah. Zanimljivo je da za 30 grama matcha čaja kameni mlin od granita treba raditi sat vremena – ovaj podatak govori o kakvom je finom prahu riječ. 
Za razliku od normalnog zelenog čaja koji može odstajati pripremljen, matcha čaj mora uvijek biti svježe pripremljen. On se, naime, pakira u vakuum doze koje se nakon prvog otvaranja pohranjuju u hladnjak ili zamrzivač kako se svježina i dragocjeni sastojci ne bi izgubili.
Originalna matcha proizvodi se isključivo u Japanu, u poznatim pokrajinama Nishio i Uji (nedaleko Kyota). Otac matche je Sen no Rikyu, veliki japanski majstor čaja koji je u svojim pričama opisao kako se matcha priprema i ispija. 
Izvor: www.ordinacija.hr

Matcha čaj možete kupiti u Riječkoj trgovini Čajkovski ili u drugim specijaliziranim trgovinama sa čajevima. Ja ga ovdje kupim u vrečici od 7 g i košta 10 kn, a dobila sam informaciju da bi uskoro trebali imati u ponudi veće pakiranje.

Dakle, da se vratimo na recept, jedino logično rješenje koje je moglo uslijediti nakon napitka je sladoled.
Ljetos smo toliko puta guštali u domaćem  sladoledu od vanilije da ga već mogu napraviti žmireći.
Ovaj put sam u uobičajeni sladoled od vanilije dodala 2 žličice matcha praha.
Sladoled je ispao zaista iznad mojih očekivanja, no ipak, nešto je nedostajalo. Umak. Znam da nije sezona jagoda, no meni su zamrznute jagode odlično poslužile za umak, uz zanimljivi dodatak svježe mljevenog crnog papra koji se, vjerujte mi, tako dobro slaže uz jagode. Provjereno. ;)
 I za kraj, nije li divno domaćim sladoledom unijeti dašak proljeća u ove hladne zimske dane? ;)

Recept za 2 osobe

125 ml punomasnog mlijeka
150 ml slatkog vrhnja
1 žumanjak
1 vrečica vanilija burbon šećera
2 žličice matcha praha

1. Punomasno mlijeko zagrijte do vrenja pa maknite s vatre.
2. Dok se mlijeko zagrijava, izmutite žumanjak sa šećerom  a zatim mu dodajte vruće mlijeko. To činite vrlo oprezno i u malim mlazovima kako bi temperirali žumanjke, te da žumanjci ne bi koagulirali dodavanjem vrućeg mlijeka.
3. Posudu s mlijekom i žumanjkom stavite iznad posude sa ključalom vodom, te kuhajte smjesu mlijeka i žumanjka na pari nekoliko minuta dok se malo ne zgusne (meni je trebalo 3 minute). Pripazite da vatra bude srednje jačine.
4. Odmah maknite s vatre i dodajte matcha prah, umutite dobro. Pustite da se ohladi.
5. Slatko vrhnje istucite u mekani šlag, te pomiješajte sa smjesom od žumanjaka, mlijeka i matcha čaja.
6. Spremite u zamrzivač te svakih 30 minuta izvadite smjesu i izmiksajte sa mikserom. To možete i preskočiti ako imate stroj za sladoled.

Umak od jagoda sa crnim paprom
200 g jagoda
2 žlice šećera
1/3 žličice svježe mljevenog crog papra

1. Jagode narežite na sitnije komadiće, one manje možete pustiti cijele. Pomiješajte ih sa šećerom te kuhajte nekoliko minuta na laganoj vatri.
2. Naposljetku, dodajte crni papar, još minutu kuhajte kako bi papar pustio svoju aromu, a zatim maknite s vatre. (Možete ih izmiksati, ali ja sam namjerno pustila komadiće jagoda).
3. Ohladite umak od jagoda te ga servirajte sa kuglicom sladoleda. 

Broj komentara: 11:

Maja kaže...

Draga, vidim da i ti prkosiš hladnoći s sladoledima :) Samo tako nastavi jer ova divota će mi dugo ostat u pamćenju! Ja čekam svoj paketić s Matcha čajem da mi dođe, stvarno jako dugo želim probat sladoeld od matcha čaja. Jako mi se dopada ovaj umak, volim dašak proljeća u njemu :)
Fotke su prekrasne!

Nevena Buljan kaže...

Hehe, Majo, bit će da me i tvoj sladoled inspirirao, njega tek moram probati! Hvala ti :-))

Bite my cake kaže...

Nevenić, prekrasno ti ovo, baš miriše na proljeće :) Vjerujem i u sladoled i u ovaj napitak i moram si što prije kupiti taj čaj!

Branka - byB kaže...

Bravo, sladoled je odličan, a preljev i cijela kombinacija točka na i. I ja pomalo uživam u Matcha čaju koji sam dobila i smišljam u što bih ga mogla staviti . Mislim da ću isprobati ovaj sladoled, nema veze što je zima, ovakvo osvježenje uvijek prija.

Dunja kaže...

Joj, kako je to predivno, to ću svakako probat, ja inače nakon svečanih večera gostima uvijek ponudim sladoled, bila zima ili ljeto, a na smrznute jagode sam potpuno zaboravila, pa za umake su fantastične, ima ih u dućanu i nitko ih ne gleda.

Mimi kaže...

Odusevljena sam!!! I receptom i fotografijama!
Nikako da probam matcha caj. Kod mene ga ili nema za kupiti ili je ludo skup. :(

Gordana - KuhinjskePrice.com kaže...

Predivan post. Uzivala sam

Monika kaže...

Ja sam svoj matcha prah potrošila, tj. popila. Toliko mi je bilo fini matcha latte da sam gotovo cijelu vrećicu potrošila na taj napitak :D Baš mi je drago da se i tebi svidio. Sladoled izgleda sjajno. Probat ću ga sigurno čim se dočepam nove vrećice čaja :)

Petra Kranjica kaže...

Izvrsno izgleda.

Cinnamon and Thyme kaže...

Prelepo. Fotkice, recept....sviđa mi se :)!

Pamela kaže...

Uhhh... matcha powder tražim već dvije godine.. dobila sam čak savjet da ga ima u bio&bio trgovinama, ali ni tamo ga nisam našla.. Imala sam par recepata (sladoled included) koje sam s njime htjela raditi.. ali je sve to zamrlo u nemogućnosti pronalaska tog sastojka.. I sad si me totalno razbudila po toj ideji.. nastavljam potragu!