Dokaz kako određena ili omiljena namirnica može uzrokovati cijelu jednu bujicu inspiracije koju ponekad ne možete zaustaviti i koju možete vidjeti na ovim fotkama. :-)
Prekjučerašnja nabavka sirovih tj. tostiranih zrna kakaa u bio&bio dućanu natjerala me da se odmah bacim na posao "no matter what". :)
Proizvođač je Slovenija, za sad su kod nas dostupna u bio&bio trgovinama, a na ovom linku možete ih i naručiti.
Dvoumila sam se između kupnje cijelih zrna ili već drobljenih, ipak odlučila sam se za cijela zrna koja je lako usitnitiručno, ili u mlincu. Možete ih koristiti za sve, za kekse, kolače, slastice, sladolede, u jutarnjim žitaricama, jogurtu... a čak i u slanim receptima (koje planiram u skoroj budućnosti). :)
Pošto ljeto još uvijek traje i vruće je, sladoled od vanilije mi se učinio kao jedini "razumni" desert koji bih mogla iskombinirati sa zrncima kakaa (i recept koji ne uključuje paljenje pećnice!).
Zapravo, po ovom receptu sam radila sladoled cijelo ljeto, nekako nam se najviše dopao baš takav, a ovaj put sam samo dodala još i kuhanu arborio rižu i drobljena zrna kakaa. Sveukupan dojam - vrlo zanimljiva struktura sladoleda, zrna riže i zrna kakaa vam krckaju pod zubima, lagani okus vanilije, i pomalo podsjeća na stracciatella sladoled.
Uz sladoled, pripremila sam i sirup od čokolade kako su ga nekad radili Asteci, inspiraciju sam pronašla u kuharici Paul A. Younga, "Advenutres with chocolate".
Za 1/2 l sladoleda potrebno vam je:
250 ml mlijeka
1 mahuna vanilije ili 1 vrečica burbon šećera vanilije
1 žlica fruktoze ili 2 žlice običnog šećera
2 velika žumanjka (ako koristite manja jaja, onda 3 žumanjka)
50 g bijele čokolade
1 manja šalica arborio riže
200 ml običnog slatkog vrhnja
50 g drobljenih zrna kakaa
Rižu skuhajte u vodi sa malo soli i procijedite.
Mlijeko zakuhajte, maknite s vatre, dodajte šećer vaniliju i fruktozu, a zatim polako prelijte preko žumanjaka u drugoj posudi. Posudu sa žumanjcima i mlijekom stavite iznad posude sa proključalom vodom te kuhajte tako na pari miješajući, neka bude na srednjoj vatri. Nakon 2 minute maknite s vatre, dodajte bijelu čokoladu na komadiće, miješajte dok se sasvim ne otopi a zatim ohladite. Dodajte kuhanu rižu i slatko vrhnje koje ste prethodno umutili u mekani šlag. Smjesu za sladoled spremite u hladnjak do daljnje uporabe.
Što se tiče dalje pripreme i hlađenja sladoleda da izbjegnemo kristale leda, poslušala sam Dadine savjete sa bloga Cooks&bakes, iako je omjer žumanjaka, mlijeka,šećera i vrhnja drugačiji u mom receptu.
*Veću plastičnu posudu (koja vam stane u zamrzivač) napunite sa 2,5 l vode i 250 g soli. Stavite preko noći u zamrzivač. Sutradan izvadite posudu s ledom iz zamrzivača, razbijte gornji sloj leda te uronite manju posudu sa sladolednom smjesom (koju ste prethodno ohladili u hladnjaku) . Najprije miješajte sladoled sa kuhačom, sladoled će se vrlo brzo početi hladiti, a zatim ga miksajte nekoliko minuta, smjesa mora postati gusta i da se ne razlijeva po posudi. Zatim posudu sa sladolednom smjesom stavite u zamrzivač na završno hlađenje.*
Nakon 30 minuta izvadite sladoled iz zamrzivača i primiješajte drobljena zrna kakaa, spremite ponovno u zamrzivač dok se sladoled skroz ne stegne.
*Ja sam ipak u ovoj završnoj fazi hlađenja još 2 puta izvadila sladoled iz zamrzivača i promiješala.
Za sirup od čokolade kako su ga radili Asteci trebat će vam:
400 ml vode
100 g tamnog muscovado šećera ili melasa šećera (molasses sugar Billington's)
1/3 svježe naribanog cijelog muškatnog oraščića
1/2 žličice cimeta (koristim od Alnature, kupljen u Dm-u, nježnijeg je i drugačijeg okusa nego onaj uobičajeni iz trgovine)
1 žlica gorkog kakaa
prstohvat soli
200 g tamne čokolade od 64 % kakaa
Vodu kuhajte sa šećerom, prstohvatom soli i začinima 10-ak minuta. Dodajte čokoladu na kockice te žlicu kakaa, opet zakuhajte, maknite s vatre te ohladite. Držite u hladnjaku do daljne upotrebe.
Broj komentara: 25:
Tvoje fotke me skroz naskroz opčinjavaju i jeste da sam ti to rekla 100 puta ali svaki put osetim potrebu da to opet kažem :)
Što se sladoleda i preliva tiče jako neobično i deluje neodoljivo fino... Joj samo još da se dokopam tih predivnih zrna kakaoa...
Mnogo fin sladoled si napravila.Pa ima veze koej sastojke koristis.Fino da si nabavial najbolje;)
Obožavam ovakve sladolede.:) Nego reci mi di kupuješ ove fora krpice, u Rijeci ili?
Meni ove fotke izgledaju kao da su obasjane anđeoskim svjetlom i to mi se jaaaaaaaako sviđa.
Što se recepta tiče, ne znam u što bih prije gledala - sladoled ili sirup. Sirup moram obavezno probati i naći ću mu neku primjenu čim prije, jer sam se sa sladoledom pozdravila za ovu sezonu. Sviđa mi se dodatak riže u sladoledu.
Rijetko zalazim u Bio&bio, a zrna kakaa tražim već neko vrijeme, tako da imaš od mene veliko hvala za taj podatak.
Divne su fotografije :) i sladoled mora da je fantastičan :)
Joj, nemam riječi, predivno, dođe mi da naučim napamet sve što si napisala, toliko je sadržajno i koncizno. Baš sam razmišljala nedavno o kakao sjemenkama, nisam imala pojma da ima i kod nas, hvala ti na toj obavjesti, već sam razmišljala da internetom naručim.
Inače nisam baš neki ljubitelj sladoleda, ali ovaj bi mi baš dobro sjeo. Ma super.
Uvijek uživam čitajući tvoje postove. I što je najbolje nešta novo saznam/naučim. Sada je vrijeme da i ja odem do Bija :)
super što se ova zrna mogu nabaviti kod nas, nikada ih nisam probala! Jako mi se sviđa ovo, drago mi je što si ih otkrila, sladoled izgleda vrhunski! Uvijek mi sline cure kad gledam tvoje fotke :)
?to reći što drugi nisu? Bit ću kratka i reći da je sladoled i sve zajedno izgleda PERFEKTNO!
Pozdrav:)
Slike govore više od reči, tako bih se osvežila ovim neobičnim sladoledom...
Oj mako moja mila, pa ovo je očaravajuće:). Sve, baš sve je bajno!
Skroz se slazem sa Oliverom - fotke su ti carobne!!! A i ova kombinacija u sladoledu jako interesantno zvuci, ali mislim da bi mi se dopalo... :)
krasan blog, fotke, sladoled...sve ;))
i tnx za info o kakao krnima, nisam ni ja znala da ih ima kod nas.
Kombinacija u sladoledu je savršena! Predivna! A slike prelepe...
koja ideja! riža i kakao u sladoledu, fenomenalno! :) prvom prilikom kad ću ići u zagreb svratit ću u bio&bio. moram probati taj kakao!
totalno drugacije od drugih :-)). fotke A+, preljev je mocan!
kaj slovenci proizvode kakao??? :)
Hvala puno svima na komentarima! :)
što se tiče sladoleda uvijek radim sa manje šećera nego što je navedeno u svim receptima čisto zato jer tako volim, netko voli manje slatko, netko više, pa stoga slobodno povećajte količinu šećera.
wineandfood4u: naravno da ne :P piše na pakiranju: PROIZVOĐAČ: Planetbio d.o.o., Slovenija, a zemlja podrijetla:Peru :)
Mmm, pa ovaj slatkač mi djeluje savršeno i pomalo egzotično! Pola ovih sastojaka nisam nikad ni koristila u kuhanju pa me zanima kakvog je to sve skupa okusa. Fotke su fenomenalne!
Kako je ovo interesantno i sigurno jako dobro !! Osvojila si me ovim sladoledom, toliko je poseban i sigurna sam odličan. Fotkice su ti super, uživam u postu a nadam se da ću ubrzo uživati i u sladoledu !
nažalost, ja sve dobre ideje za sladoled nađem kad ljeto završi :(
prekrasno! odmah poželim jedan liz :)
Predivne fotografije, i sladoled izgleda tako divno i melty, kao da uopste nema kristale, i da je bas kremast. Samo kad se setim svojih neuspeha sa tim zamrzavanjem sladoleda, ostavim varjacu i odem u poslasticarnicu, i razocaram se uvek iznova vestackom aromom njihovih sladoleda. Ali procitala sam savete na Cooks&bakes, mada se nakon toliko puta bacenog materijala, nisam usudila opet da napravim. Zapravo da pokusam da napravim. Dosta mi komplikovano zvuci ceo postupak, moram oceniti kad je prava temperatura, koliko treba tacno da se zgusne i sve to, ali citam sada i tvoja zapazanja, i definitivno cu sebi dati sansu jos jednom :) kako bez sladoleda ne mogu da zivim :)
Pozdrav,
http://saporedelmareturchese.blogspot.com/
I šta reći da nije već rečeno? Kompletan utiak mi je WOoW! I fotke i sladoled i kakao zrna i astečki preliv od čokolade....
Mislim da nikada nisam vidjela takva zrna kave i mogu samo zamisliti miris i aromu. Fotke i čitav styling posta i recepta svjetski!
Objavi komentar