2. lipnja 2011.

Pečena slatka skuta (Ricotta al forno)

Trenutno u Italiji vrlo popularan desert (zapravo ne znam kada je točno postao popularan) koji se može kupiti u svim većim supermarketima i trgovinama, slastičarnicama. Mene je jednostavno oduševio. Malo sam "pročačkala" po internetu ne bih li našla recept koji je najbliži onome što sam ja probala. Svi su manje-više slični. U Italiji ovaj kolač se zove Ricotta al forno i prodaje se u dvije varijante, aromatizirana limunom kao ova moja, ili od čokolade. Prodaje se u obliku torte i možete je kupiti kao komad torte, koliko se sjećam košta oko 2 eura jedan komad. Žao mi je da je nisam fotkala prije nekoliko mjeseci kad sam ju prvi put probala, no biti će još prilike.
Bitno je dobro ju rashladiti prije posluživanja, a budući da je počela sezona ljetnog voća, nektarina, marelica, bresaka, trešanja i jagoda, servirajte ovu slasticu uz voćni umak koji poželite. Dobra je i sama za sebe, zapravo fantastična je. Za sve vas ljubitelje torte od sira, toplo preporučam ovu finu slasticu.

Za 2 osobe:
100 g kravlje skute
100 g ovčje skute
ili
200 g kravlje skute ili ricotte
sok od 1/2 limuna
korica 1 nešpricanog limuna ili paketić Finesse Dr. Oetker korice limuna
1 žličica arome vanilije ili 1 vanilin burbon šećer
2-3 žlice smeđeg šećera

1. Pećnicu ugrijte na 200 C stupnjeva.
2. Skutu zgnječite vilicom, zatim dodajte sve ostale sastojke i miješajte dok ne dobijete kremu. Stavite peći u manje kalupiće (koristila sam aluminijske kalupiće), ili u ramequinse oko 30 minuta dok površina ne poprimi zlatno smeđu boju. Pustite da se ohladi , a zatim dobro rashladite u hladnjaku.
3. Izvrnite na tanjure te poslužite uz voćni umak po želji.
*Pečenu skutu poslužila sam sa džemom od trešanja i cvjetova bazge, recept ćete moći vidjeti uskoro u novom, ljetnom broju kuharskog časopisa Repete.
*U nekim receptima među sastojcima navodi se i kukuruzni škrob, mislim da bi ga možda bilo dobro dodati čisto radi veće gustoće pečenog deserta, u tom slučaju dodajte 1 žličicu gustina na ovu mjeru. Sjećam se da je kupovni kojeg sam probala bio gušće teksture.

Evo nekoliko prijedloga za umak:
*Umak od jagoda ili uz džem od jagoda.
*Umak od trešanja/višanja ili džem od trešanja/višanja.
*Umak od karameliziranih bresaka ili nektarina: Nekoliko žlica šećera karamelizirajte sa žlicom amaretto likera ili voćnog likera/ruma/rakije po želji. Zatim pažljivo dodajte kriške narezanog voća te prokuhajte 5 minuta. Servirajte uz rashlađeni desert i ukrasite listićima metvice, bosiljka..
* Umak od suhih smokava, smokve stavit močit preko noći u vodu, idući dan karamelizirati par žlica šećera na laganoj vatri, dodati ocijeđene smokve, prokuhati da dobijemo sirup. Preliti preko pečene skute ili torte od sira po želji. Kad je sezona svježih, dobro će doći i svježe smokve, zna se da su skuta i smokve dobitna kombinacija.
* Skuta koju ćete koristiti mora naravno biti što svježija.

24 komentara:

Nada kaže...

Krasno, ovo tako mami, neopisivo, a slikice su ti draga Nevena svakim postom sve ljepše i ljepše..

JA U KUHINJI... kaže...

Uh, kako ovo božanstveno izgleda!

What's for dessert? kaže...

Odlično izgleda!

mignonne kaže...

Mmmm, kombinacija mi se cini jako fina i izgleda kao savrseni mali desert!;)))

Bite my cake kaže...

Stvoreno za mene :) Fantastičan recept, prepisujem si, ovo je divota! slažem se da su ti fotke iz posta u post sve ljepše :) Prekrasno!

Sanja Manasijevic kaže...

Prelepo! A kalupi su mi jako simpa :)

Fotke prelepe.

Anonimno kaže...

Fantastične fotke i recept, savršeno!!!

Ugodan vikend.

Anonimno kaže...

Ja rikotu(ovde sam naucila da se zove i skuta:),vrlo cesto pravim od surutke koja mi ostaje kad pravim sir.Nisam je probala alforno ali mogla bih eto.Hvala za recept;)

Just Cake Girl kaže...

Fotografije su fantastične! :) Predivna kombinacija :)

Habitus d.o.o./ kaže...
Autor je uklonio komentar.
Marija kaže...

Odlično, a tek fotke

J e l e n a kaže...

E ovo je nešto sasvim novo. Videla sam kod Mirjane pečenu rikotu ali u slanoj varijanti ali u slatkoj ne. Pošto sam je pravila moglo bi da se proba. Genijalni su ti Italijani! Prelepe fotke!

Kucina di Kiara kaže...

Fantastico questo dolce Ebba! Complimenti! ;-)

cosmo2503 kaže...

Tvoji postovi, spremnost da probaš divne recepte mene oduševljavaju. Stekla sam dojam da volimo iste stvari, a iznad svega vrhunske kulinarske užitke.
Nisam ostavljala komentare kod recepata koje si probala iz lista Iće˛piće, kojeg volim, ali se na žalost više ne prodaje u BiH. Ti me obraduješ kada nam pokloniš neki od njihovih recepata .

Dunja kaže...

Predivno. Da znaš, stoji mi recept vrlo sličan tvojem već dugo da ga napravim. Prošlo mjesec sam bila kod familije u Udinama i tamo nam je bio poslužen takav desert. Naravno da sam tražila recept. Bio je poslužen s đemom od limuna. Ovaj tvoj tamni mi se više sviđa i kao kontrast, a i vjerojatno kao simbioza sa sirom.
Fotke preljepe.

Maja kaže...

Jednostavno prekrasno!!

Nevena Buljan kaže...

Hvala puno svima! :)))
@Nada: hvala ti :)))
@Tamara: dobro sam pogodila da će ti se sigurno svidjeti :))) hvala :))
@Dzoli: eto još jednog razloga da probaš što prije ovu slasticu :)))
@Jelena: baš namjeravam slanu varijantu napravit ovih dana :) slažem se s tobo, obožavam talijasnku kuhinju jer ima milijardu fenomenalnih recepata za koje jedan život ne bi bio dovoljan da se isprobaju :))
@Cosmo2503: totalno si me pogodila :))), skužila sam po tvojim jelima i odabiru recepata da imamo sličan ukus :)), i mene tvoja jela koja pripremaš uvijek oduševljavaju i uvijek od tebe saznam nešto novo. :)
@Dunja: a ja sam nekako točno znala da ćeš ti znat za ovaj desert :))). vjerujem da je sa džemom od limuna također odlično, možda bi mi se čak više svidjelo :)))
@Maja: hvala ti :)))

Zorica Stajić kaže...

Predivno izgleda i tako je primamljivo!

ANNEMİNELİ kaže...

Ellerinize sağlık,çok güzel görünüyor.Sevgiletrrrr..

Branka - byB kaže...

Odličan desert, baš po mojoj mjeri. Kod nas ga nisam vidjela za kupiti i hvala ti na receptu. Džemova mi ne nedostaje :), tako da ću ga sigurno isprobati u više kombinacija. Ti si ga jako lijepo pripremila i poslužila !

Maja Babić kaže...

Jako, jako lepa fotka i toliko je primamljiv dezert da nemam reči. Jedino ne mogu da dočaram u mislima ukus, jer uvek mislim da su takvi sirevi suviše kiseli, doduše pravu rikotu nisam nikada probala. Ali za sve postoji prvi put, tako da... :)

Sve najbolje!

Andrea kaže...

Nevena ovo je savršeno. Ne znam od kud da počnem, od sira kojeg obožavam ili od prekrasnih fotki. Ma jednom riječju ovo je savršeno. :)

Dilajla kaže...

Divota uz domaću mladu skutu,prava delicija.

Matejka_LIfe tastes like chocolate kaže...

Ovo izgleda odlično, nikad ne bih pomislila da spečem skutu... Probat ću svakako :)