2. svibnja 2011.

Torta s kremom od ovčje skute i jagoda sa pjenušcem

Ovo je još jedan dokaz kako sam totalni antitalent za torte. :O Uvijek si nekako isplaniram u glavi kako će izgledati torta, sanjarim o savršeno urednoj torti, ali mi na naravno nikad ne ispadne kako sam si zamislila. Ili mi manjkaju sastojci jer ne kalkuliram dobro, ili nešto treće. Zapravo, bit će da je stvar u  pedantnosti, ja uopće nisam, niti sam ikad bila pedantna. A neke stvari, kao što su torte traže određenu pedantnost i preciznost. Možda je s vremenom postignem. Najveći mi problem često predstavljaju kore i slaganje kora i kreme. Imam ja strpljenja za sve to, ali eto, uvijek nekako ode u krivom smjeru. :)
Dobro je da sam ovu tortu uspjela "sredit"  da izgleda čupavo. Više sreće drugi put. :D
 Sad kad sam se dobro samoizkritizirala,, mogu prijeći na opis recepta. :)
Ova torta je ukusna, lagana, voćna, idealna ljeti kad nam treba nešto da nas rashladi i osvježi, nešto lagano. I namijenjena onima koji vole nježne lagane okuse. Meni su ipak na 1. mjestu čokoladne dekadentne bogate torte, ali nije naodmet ponekad napraviti i nešto ovako laganije. :)
Što se tiče sastojaka, ovčju skutu koji put kupim na tržnici, a vi je možete zamijeniti običnom kravljom skutom ili talijanskom ricottom, pjenušac prošekom. Stavila sam svega nekoliko žlica pjenušca u jagode da ne bih poremetila okus jagoda. No zato sam ih uspjela "pokvariti" sa koricom naranče. Trpam ju svugdje jer aromu naranče jednostavno obožavam u kolačima, no ovaj put sam ipak malo pretjerala.
Biskvit je savršen. Mali krckavi komadići badema u laganom spužvastom biskvitu, nešto što ću sigurno ponovno raditi.
Što se tiče šećera, inače stavljam jako malo šećera u kolače, ponekad agavin sirup, u zadnje vrijeme fruktozu, a kad koristim običan šećer stavljam ga skoro duplo manje, pogotovo ako se radi o čokoladnim kolačima. Nedavno sam dobila na poklon i biljku steviju od svoje drage prijateljice, tj. njezine mame, pa ću uskoro iskoristiti i listiće stevije u kolačima.
Na kraju dojam koji je ostavila torta - svima se jako svidjela, no svi su dali opasku na aromu naranče u kremi :/ tako da vam savjetujem da je ipak izbjegnete. :)
Recept

Za biskvit tj. 2 kore promjera 18 cm:
6 jaja
70 g fruktoze (ili 200 g šećera)
100 g integralnog pšeničnog brašna
100 g sitnih  komadića badema

Žumanjke miksajte sa fruktozom nekoliko minuta dok se šećer ne otopi, dodajte brašno i komadiće badema, zatim bjelanjke koje ste prethodno stikli u čvrsti snijeg. Sve pažljivo miješajte dok se sastojci ne sjedine. Podijelite na 2 djela te svaki pecite zasebno na 180 stupnjeva 10-15 minuta, provjera čačkalicom.

Za kremu:
250 g ovčje ili kravlje skute
500 ml slatkog vrhnja
3 žlice fruktoze
400 g jagoda
4 žlice pjenušca

Ovčju skutu zdrobite vilicom i pomiješajte sa šećerom, slatko vrhnje umutite u čvrsti šlag, 300 g šlaga pomiješajte sa skutom dok ne dobijete kremu. Jagode narežite na komadiće, pomiješajte sa pjenušcem te ubacite 2/3 jagoda u kremu. Prvi biskvit premažite s kremom, poklopite drugim biskvitom, cijelu tortu premažite preostalim šlagom te odozgo ukrasite s preostalim komadićima jagoda. U slast! :))

21 komentar:

Anonimno kaže...

Draga Eba ova torta je perfekta, savršeno izgleda, a vjerujem da je i jakoo ukusna!
Receptić naravno spremam, a dok ju ne spremim sama uživat ću u tvojim divnim fotkama.
Kiss.

Bite my cake kaže...

Ovo je nešto za mene, jako mi se sviđa :) Vidiš, ja baš volim ovakav izgled kolača, rekla bih pomalo rustikalan, nekako mi se to jako sviđa, djeluje primamljivo, prirodno i jestivo :) Divan recept!

Dilajla kaže...

Ova me skuta privukla,obožavam slastice s finom skutom.

Anonimno kaže...

Eto mene da pitam..sta je skuta?
Torta izgleda fantasticno i napravicu ej cim saznam za skutu.Slike su bas divne.

J e l e n a kaže...

Ne znam zašto si tako samokritična kada torta izgleda bogovski. Prelepo urađena, divno prezentirana, fenomenalno isečena. Odlično Nevena!
Ja lično volim više da spremam slano i tu imrovizujem do besvesti. Slatko je već nešto drugo. Pokušala sam sa sitnim kolačima. E tu treba živaca. Oni se ne rade kada si nervozan ili te neko ometa. Kombinacija šampanjca je fenomenalna. Ne znam zašto im se narandža nije dopala. Zvuči dobro!

Just Cake Girl kaže...

Baš je prekrasna torta!!! :) i ja volim ovakve "rustikalne" torte :D

Nevena Buljan kaže...

Hvala svima! :))
@Dzoli: skuta je talijanska riccotta, malo ima razlike u okusu, ali u suštini radi se o istoj stvari.
@Jelena: znam, u pravu si, ali eto, nisam bila zadovoljna izgledom torte.. :) naranča im se nije svidjela jer je njen okus prevladao, i pokrio okus jagoda pa imaš osjećaj da jedeš tortu s narančom. Iako, dobro da sam je stavila jer sam odmah dobila ideju za drugu tortu - tortu od naranče. :D

Sweet Corner kaže...

malo si prekriticna prema sebi, jer va torta skupa sa fotkama izgleda fenomenalno, mogla bi slobodno na naslovnicu nekog stranog magazina:) predivno, fotke su ti predobre!

mignonne kaže...

Draga Nevena, slozila bih se sa Jasenkom, kad sam ugledala sliku ove torte prva asocijacija mi je bila "ovo bi moglo biti za kakvu naslovnicu"...tamna drvena pozadina, predivno "cipkasto" postolje i tortica sa jagodama koja se savrseno uklopila u celi ovaj rustikalni dizajn...receptic je fin i lagan, jos samo da stignu prve jagode.;))

Maja kaže...

Nevena, znam da smo sami sebi najoštriji kritičari, ali ja ovdje vidim prekrasno umjetničko djelo! Ozbiljno, nekako mi je za ovakve torte baš ta raštrkana krema i rustikalni stil fotke, da je pedantna i uglacana, ne bi bila toliko lijepa. Ali, u potpunosti razumijem o čemu pričaš, ja sam antitalent za ukrašavanje torti, a da ne govorim koliko puta u glavi imam divnu ideju koja izblijedi kada počnem raditi tortu - nikada ne ispadne onako kako sam ja htjela :) Znaš šta, bitno da je ona ukusna, a meni se dopada baš sve što si napravila. I ja bi naranču izbacila, čisto da mi jagode i pjenušac dođu do izražaja u kombinaciji s skutom :)
Jednostavno nemam riječi na ovu divotu!! Tvoje fotografije, pogotovo ove rustikalne sa ovom bojom drva u pozadini - nešto što mi ostali samo možemo sanjati!!

Petra Kranjica kaže...

Torta izgleda genijalno. Bilježim za isprobati.

Branka - byB kaže...

Zašto tolika samokritičnost ? ne znam kako si zamislila da bi ova torta trebala izgledati ali meni izgleda odlično i jako lijepo baš ovakva kakva je. Super si je napravila, a sastojci su me osvojili. Ovo mora biti super ukusno. I nekako bih se složila da aroma naranče nije potrebna. Bilježim je za prvu priliku :)

Tajana kaže...
Autor je uklonio komentar.
Anonimno kaže...

Hvala predpostavljala sam ali sigurno je sigurno:)

Monika kaže...

meni se baš torta sviđa ovakva kakva je, čupava i pomalo nonšalantna. presavršeno mi izgleda, zajedno sa ovim predivnim stalkom na tamnoj pozadini. što se okusa tiče, taman je po mom ukusu. ja preferiram ovakve lagane slatkiše, a samo ponkead radim čokoladne dekadencije :D

Unknown kaže...

draga moja, za mene je ovo savršena torta a tek fotke... padam na d...

Andrea kaže...

Meni je ova torta savršena. Volim torte koje izgledaju malo neuredno, takve su mi posebno elegantne, a čini mi se da je takav look sada i popularan među svjetskim blogovima. Možeš biti jako zadovoljna ovim uratkom.
Kombinacija mi zvuči savršeno i sigurna sam da bi mi se ova torta jako svidjela.
Fotke su ti divne, divne. <3 :)

Ana-Marija kaže...

ma kakve ulickane torte, ovo se zove torta :))) svaka cast, fotke divne, a rado bih je i zagrizla!

Anonimno kaže...

odlična je torta, svaka čast...

Cool Chic Style Fashion kaže...

Bellissima ♥
ciao

Nevena Buljan kaže...

Hvala svima na lijepim komentarima i baš mi je drago da vam se sviđa! :))
@Stefania: grazie :)