29. ožujka 2011.

Rižot s roséom i gorgonzolom, muffins sa kakaom i kiselim vrhnjem

Napokon novi post i evo me natrag. :-)
Moja ljubav prema vinu može se primijetiti na popriličnoj količini jela sa vinima na mom blogu. Uvijek me intrigira okus koji se postiže dodavanjem vina u određena jela tokom njihove termičke obrade - često daje finu aromu, a često "ublaži" prejaki okus, kao što je to primjerice kod pirjanih šumskih vrganja. Ako vrganjima dodate malo bijelog vina na samom kraju i pustite da ispari, iznenadit ćete se kako će promijenit okus na još bolje...
Kremaste rižote obavezno pripremam sa malom količinom bijelog ili crnog vina koji svakako pridonose finom okusu kuhanog rižota. Ovaj put odlučila sam se odmaknuti od tradicionalnog dodavanja bijelog vina te ga zamijenila slatkim vinom rosé. Slatkasti  rosé voćnih nota mi se učinio idealnim u kombinaciji sa pikantnom gorgonzolom i nisam nimalo pogrješila. Inače, gorgonzola se odlično slaže sa određenim vrstama voća, najpoznatija je kombinacija kruške-gorgonzola, stoga savjetujem i dodatak krušaka u ovaj rižot, ako vam slučajno što prifali. Poslužite ovaj rižot kao svečano predjelo ili lagano glavno jelo.

U nastavku slijedi recept i za fine muffins s kakao i kiselim vrhnjem - ništa spektakularno ili posebno, ali možda vam dobro dođe kad vam u kući prifali slatkog, a sve što imate je nekoliko "siromašnih" sastojaka. Oplemenite ih nekom finom kremom poput čokoladne "ganache" kreme i dobit ćete fini desert. :)

Recept za  4 osobe:
300 g poluintegralne riže ili obične arborio riže
1 manji luk
2 žlice maslinovog ulja
1/2 žličice sušene majčine dušice
2 dl vina rose

cca 1,5 l povrtnog ili mesnog temeljca, vrućeg
4 velike žlice gorgonzole (1 žlica po porciji)
sol i svježe mljeveni papar
4 velike žlice ribanog parmezana (također 1 žlica po porciji)

Luk narežite na sitno, maslinovo ulje zagrijte, ubacite luk, posolite ga, ubacite majčinu dušicu. Pirjajte sve kratko dok luk ne zastakli i ne omekša, zatim ubacite rižu. Kratko pirjajte mješajući. Dodajte vino i pustite da ispari. Zatim začinite solju i paprom, i polako dodavajte vrući temeljac kroz 20 minuta malo pomalo, dok ruiža ne bude kuhana. Rižot nikad ne smije zagorit tokom kuhanja, odnosno nemojte dopustit da zagori, miješajte. Također, rižot ne smije biti niti presuh, mora biti kremasti. Pred sam kraj dodajte gorgonzolu, pažljivo promijepajte da se riža ne bi gnječila i bila mljackava. Servirajte vruće sa nekoliko listića svježeg začinskog bilja (timijan/origano) te 1 žlicom ribanog parmezana po porciji.

Muffins s kakaom i kiselim vrhnjem (bez šećera)
 

Za 12 muffinsa:
Tekući sastojci
100 g omekšalog maslaca
50 ml agavinog sirupa (ili 170 g nerafiniranog šećera)
2 jaja
150 ml kiselog vrhnja
5 žlica mlijeka

Suhi sastojci
250 g pšeničnog polubijelog brašna T850
1 žličica sode bikarbone
2 velike žlice gorkog kakaa
prstohvat soli

Pećnicu ugrijte na 190 C.
Najprije pomiješajte tekuće sastojke, umutite ručno ili mikserom. Ako koristite šećer tada najprije pomiješajte maslac sa šećerom dok ne budu pjenasti, a zatim dodajte ostale sastojke.

Pomiješajte suhe sastojke te sjedinite sa tekućim sastojcima. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu, no nemojte predugo miješati (hvala Tamari na ovom savjetu na koji nisam prije obraćala pažnju.)
Smjesu izlijte u košarice za muffins ili odgovarajuće kalupe i pecite 25-30 minuta, provjera čačkalicom.
Dobar tek! ;)

Broj komentara: 18:

Sweet Green kaže...

Bas mi se svidja cijeli jelovnik, jednom sam pravila slican rizoto s kruskama, vinom i plavim sirom. recepti s vinom su mi pali u drugi plan zbog djece ali sam bas u zadnje vrijeme pocela kuhati i malo "normalnije" stvari, pa cu istraziti tvoje recepte s vinom i ponekad nesto skuhati samo za dragog i mene. mislim da sam nakon 6 godina kasica i pirea zasluzila i nesto ovakvo :)

Anonimno kaže...

Ovo je istinsko savršenstvo bez mane!
Lijep pozdrav.

Unknown kaže...

Ne zna što je ali nisi jedina koja je malo zanemarila pisanje bloga:) Ima nas još!
A ovo je prava gozba!

Bite my cake kaže...

jedva sam čekala receptić za ovaj rižoz, stvarno je fenomenalan! a i muffini su odlični
jako mi se sviđa što si rose upotrijebila za rižot-svakako nešto što moram isprobati. A gorgonzola-jedan od najdražih mi sireva, pun pogodak. Reci, jesi li koristila onu kremastu gorgonzolu ili čvrstu? Iako pretpostavljam da je više-manje svejedno?

Just Cake Girl kaže...

Muffini, njumi ;)

Sanja Manasijevic kaže...

Svidja mi se, bas bas...gorgnzolu volim a i vina, narucito u hrani...

Dilajla kaže...

Cijeli meni meni po guštu i ja volim taj dodatak vina hrani a i sviđaju mi se ove košarice (iz Ikea ako se ne varam).

Nevena Buljan kaže...

Hvala svima :)
@Tamara: koristila sam kremastu gorgonzolu, ali mislim da bi lako mogla proc i tvrda.. :)
@Dilajla: jesu, kosarice su iz Ikee, nisam jos bila, a ove sam dobila na poklon od prijateljice... :)

Maja kaže...

Nevena, fantastičnan ručak i desert! Obožavam gorgonzolu s rižom, a rose mu daje pun okus! Prelijepe su mi ove košarice za muffine!Di si nabavila ove preslatke žličice, ako se smije znati? :)

Anonimno kaže...

odličan ručak, odličan desert, slike su mrak

Andrea kaže...

Nevena, sve izgleda apsolutno savršeno. Ovaj rižot mi djeluje tako kremasto i ukusno. Obožavam rižote u svim oblicima, a od kad sam probala Brankin s crnim vinom ono mi je postalo omiljen dodatak. Moram probati i ovaj s roseom.
Muffini su također jako lijepi i sigurno jednako toliko ukusni. :)
Fotke sam ti već komentirala ali nije zgorega ponoviti da su savršene. :)

Nevena Buljan kaže...

@Maja: hvala ti :), set koji se sastoji od 1 vilice, zlice, noza i male zlice sam kupila u Trstu, proizvodjac je Pandora design, trgovina Vitrum,od plastike su, imaju u svim bojama, a meni su posebne jer daju efekt stakla na fotkama, a i malo su vintage. Kad sam ih vidjela na stranici Canelle et Vanille bila sam uvjerena da su od stakla. :)
Oh La La: hvala ti :) drago mi je da ti se svidja :))
@Andrea: hvala ti :)) i meni se jako svidio s crnim vinom, jos uz dodatak crvenog radica, a u zadnje vrijeme posebno su mi zanimljivi rizoti koji se zaista mogu pripremati na bezbroj nacina i koje obozavam :)

Tadeja kaže...

Ja sam vinopija. Najradije pijem crno, a odmah iza toga dobro rose vino. A kad je ovaj menu u pitanju ne znam što mi je ljepše i privlačnije, recept, kombinacija ili fotke!

Nevena Buljan kaže...

Hvala ti Tadeja! :)))

Sweet Corner kaže...

savrseno, znas da volim tvoje recepte, samo nikako uhvatiti vremena i sve prokomentirati! fotke su ti oduvijek lijepe, ali sad su bas ono:)

Nevena Buljan kaže...

hvala ti Jasenka :))) ma ne brini se za komentare, svi se međusobno čitamo :))

Monika kaže...

wow! ove fotke rižota su predivne! jako mi se sviđa recept, obavezno ću isprobati. a muffini će dobro doći u trenucima krize :)

Nevena Buljan kaže...

hvala ti Monika :))), baš mi je drago da ti se sviđaju fotke i jela! :)