Od nekoliko vrsta kolačića koje sam napravila za Božić, specifični španjolski kolačići "roscos de vino" su me se posebno dojmili. Priprema traje svega 5-10 minuta, kolutići se oblikuju od prhkog tijesta te peku cca 20 minuta. Posebnu aromu im daju maslinovo ulje i slatko vino. Budući da se ovdje koristi španjolsko vino Moscatel, ja ga nisam uspjela nabaviti pa sam upotrijebila Marsalu. Marsala je sicilijansko vino i aperitiv koje se koristi i za slastice, primjerice talijanski zabaglione i u ovim kolačićima se izvrsno uklopio.
Zahvaljujem Lani na predivnom i neobičnom receptu i prosljeđujem ga vama uz neke moje izmjene. Vjerujem da će se mnogima dopasti ovaj starinski kolačić. :-)
Original recept
Sastojci:
500 g pšeničnog brašna
125 g šećera (smanjiti prema ukusu)
180 ml extra djevičanskog maslinovog ulja (koristila sam domaće istarsko koje je dosta intenzivno, mislim da bi blio bolje koristiti neko blagog okusa)
125 ml vina Marsala
20 g mljevenog sezama
1 žličica cimeta u prahu
+ šećer u prahu za posipati pečene kolačiće
Sve suhe sastojke umiješajte, a zatim dodajte tekuće i umijesite prhko tijesto. Razvaljajte ga na 2 cm debljine i režite odgovarajućim okruglim kalupom ili rubom čaše. Zatim napravite rupicu na svakom keksu sa manjim okruglim kalupom ili čepom od boce tako da dobijete kolutiće. Pecite ih na 180 Celzijevih stupnjeva 20 minuta. Pustite da se ohlade, a zatim ih uvaljajte u šećer u prahu. Tako spremljeni mogu stajati dugo u limenoj kutiji, a svakim danom su sve bolji! U slast! ;)
Napomene
* Lana navodi u receptu tečni anis koji se može zamijeniti i grčim Ouzo likerom od anisa, ja sam ga izostavila.
* Umjesto Marsale možete upotrijebiti i prošek, dobri poznavatelji vina već će znati naći adekvatnu zamjenu.
Broj komentara: 13:
Ovo su zasigurno drugačiji keksići od onih na koje smo navikli pa mi se zato i sviđaju. :)
Bas me zanima ukus ovih kolacica. Nisam ih videla prilikom pretrage Laninih recepata, a kombinacija sastojaka zvuci jako interesantno! Ovi tvoji odlicno izgledaju!
Predivni kolacici :)
Bas su divni!
prekrasni su i vjerujem super fini. rado bih ih probala. gdje si nabavila marsalu? ja sam je tražila po zagrebu ali nisam imala uspjeha.
Obožavam ovakve kombinacije, ali evo moram i ja ponoviti Monikin komentar, u Zagrebu nema marsale. Prije sam je još i znala naći ali zadnjih par godina je nigdje nema. Pretpostavljam da je ti kupuješ u Italiji?
Bez obzira na to keksi mi se jako sviđaju i sad ću ja otići u daljnju devijaciju i predložiti prošek kao zamjenu. :)
Jako mi se sviđaju, kako Andrea kaže, treba nać neku zamjenu, ja ću probat napravit sa Bermetom!!!
Doista vrlo interesantno, vrijedi probati, mislim da bi u obje ove zamjenske varijante koje su cure predložile i dobar prošek i Bermet, moralo biti dobro! :)
Hvala svima! :)
@Monika: Marsalu sam kupila u Italiji i tamo je inače nabavljam, dosta je jeftina, kakvih 3-5 eura, ima i skupljih, ovisno o vrsti i godini proizvodnje. Ali mislim da bi se lako mogla zamijeniti običnim bijelim suhim vinom kako navode u nekim receptima na internetu ili još bolje Bermetom kako kažu Dunja i Tadeja :)
btw. ja nisam imala pojma što je Bermet :))
Sve slicne kolace sa vinom (pocevsi od vinskih kiflica) jednostavno obozavam! Probat cu i ve!
Jako mi se dopada a svidjaju mi se i tvoje izmene.Sretna Nova 2011g.!!!
Sretna Nova 2011.godina!
Keksići mi se dopadaju, nešto drugačiji ali djeluju jako ukusno
ja oduševljena iz dva razloga: a) keksići su drugačiji od ijednih koje sam imala priliku probati
b) imaju starinski štih (a fotke to super dočaravaju).
Sve najbolje i najukusnije želim ti u 2011.! :)
Objavi komentar