8. lipnja 2010.

Ljetni voćni cheesecake sa aromom bazge

Napokon je zatoplilo. Bazga je u punom cvatu pa sam se u zadnje vrijeme pozabavila izradom delicija od bazginih cvjetova čiju aromu jednostavno obožavam. Postoji li ukusniji sok od onog od bazge koji savršeno osvježava ljeti?? Za mene ne, a vjerujem da će se mnogi složiti s ovom mojom konstatacijom. Još samo da mi je nabaviti parfem od bazge. ;)

Ovaj kolač koji možete vidjeti na slikama jest cheesecake s aromom marelice, bazge, ukrašen džemom od višnje i bazge, te sa tijestom - podlogom od jagoda.
Sve što mogu reć je da sam se ugodno iznenadila okusom - nešto između savršenog sladoleda od vanilije, sira i voća mekane pudingaste teksture.

Slijede recepti, korak po korak do cheesecake-a.

*Džem od višnje i bazginih cvjetova:

Prošle godine sam napravila predivnu marmeladu od jagoda i bazginih cvjetova po ovom receptu.
Međutim, u nedjelju popodne nemoguće mi je bilo nabaviti svježe jagode, pa sam se snašla na drugi način. Zagrijala sam do vrenja kupovni džem Kplus od višnje, ubacila šaku cvjetića bez stabljike, prokuhala nekoliko minuta dok džem nije dobio aromu bazge, te ulila u staklenku. Prijateljica koja ga je probala samo je nadodala:"ovo nije džem od višnje, već od bazge". To je bilo dovoljno. :)

*Džem od suhih marelica i cvjetova bazge

Slijedila sam Brankin recept te samo zadnjih nekoliko minuta kuhanja dodala cvjetiće da puste aromu i spremila u staklenku. Radila sam manju količinu i stavila i manje šećera. Nakon tjedan dana sam džem protisnula kroz sito da maknem cvjetiće, jer je dosta gust.

Voćni cheesecake
Za tijesto u kalupu promjera 24 cm:
150 g brašna
75 g maslaca
4 žlice šećera
2 malo veće jagode, zgnječene!
25 g mljevenih lješnjaka

Brašno mješajte s maslacom prstima dok ne bude nalik krušnim mrvicama. Dodajte šećer, mljevene lješnjake te zgnječene jagode toliko da dobijete mekano tijesto. Spremite u hladnjak da se malo ohladi. Izvadite iz hladnjaka i utisnite u kalup promjera 24 cm. Pecite 10-15 minuta na 180 stupnjeva.

krema:
500 g svježeg sira
2 velike žlice creme fraiche ili punomasnog kiselog vrhnja, 20 % m.m.
1/2 čašice slatkog vrhnja (ne biljni za šlag, već mliječni)
50 g šećera muscovado (vaniliziran jer sam umetnula mahunu vanilije, vjerujem da je i to bilo presudno za dobar sladoledasti okus ovog cheesecake-a, i umjesto da koristite umjetne sintetske arome)
60 g običnog kristalnog šećera
*3 žlice džema od suhih marelica i bazge
2 žlice gustina
2 jaja
*po želji sjemenke mahune vanilije dodati

Pomješati svježi sir, jaja, šećer i vrhnja. Mutite/miksajte dok ne bude kremasto. Ako koristite kremasti svježi sir, nije potrebno miksati dugo. Dodajte 2 žlice *džema od marelice i bazge, zatim gustin i opet izmješajte sve. Ulijte u kalup sa polupečenim tijestom te pecite oko 40-50 minuta na 170 stupnjeva. Izvadite te ohladite na sobnoj temperaturi.
Ukrašavanje:
*džem od višnje i bazge
jagode

Rubove torte premažite džemom od višnje i bazge.
Dobro ohladite u hladnjaku prije posluživanja, najbolje preko noći. Kod posluživanja ukrasite kolač svježim jagodama i jednostavno uživajte. ;)
Napomena
*Džem od marelice i bazge možete zamjeniti i običnim.
*Umjesto džema od bazge, kolač možete ukrasiti i poslužiti sirupom od bazge.

Broj komentara: 18:

cosmo2503 kaže...

Cheseecake ti izgleda predivno, struktura savršena. O mirisu i okusu mogu da maštam. Moja je nana pravila za nas sok od bazge (zove, kako se kaže u Bosni) i ja ga godinama i godinama nisam probala. Vidim na pijacama da je zova u punom cvatu, na sve se strane mogu naći ženice saa punim kesama zovinih cvjetova).
Ova marmelada koju si pravila mi se čini vrlo posebna, ja sam pravila od jagoda sa vanilijom i bila mi je prejaka (po mirisu), ali sa zovom bi mi bila fantastična.

Unknown kaže...

I meni je ovaj cheescake fantastičan po izgledu. Mogu zamisliti samo kako je i ukusan i mirisan. Što se tiče bazge (zove) nekada sam parvila sok od njenih cvjetova. Poslije Černobila su pričali da je bolje je ne koristiti, da je najviše zatrovana a isto tako joj se prišivalo da joj sok nije dobar za mušku djecu,..., ma svakakve priče. Moja majka je pravila i sok a i džem čak i od plodova (bobica) bazge!

mignonne kaže...

I fotke i recepti su predivni, ova tortica bas izgleda prolecno i sveze...a moram pohvaliti i novi izgled bloga, bas mi se dopada.;)))

Shangri La Food kaže...

ja već godinama kukam da bi dala sve za čašu soka od bazge ..

a ova torta je savršena

Branka - byB kaže...

meni je prvo upao u oko džem od jagode i bazge koji izgleda pre-predivno. Prošle godine navalila sam da ga napravim ali ja pak nikako nisam uspjela nabaviti bazgu :( a stavljati sirup koji sam imala nisam htjela i tako od džema nije bilo ništa. A kako stvari stoje neće biti niti ove godine ali imam neke druge za utjehu pa je ok. Cheesecake je prekrasan, jako lijepo izgleda a obzirom na sastojke i pripremu okus mu mora biti izuzetan. Bravo ! Ovaj post i delicije mi se jako, jako sviđaju ! :)

Nevena Buljan kaže...

Hvala svima!
@Cosmo: baš me zanima ta marmelada sa vanilijom... :)

@Snježa: čula sam za Černobil, ali sve je danas manje-više zatrovano, a svi smo živi, treba pripazit, al' mislim da je više zatrovano svo povrće i voće kupovno nego bazga, bo, nemam pojma, svakakve priče kako kažeš :)) sok i džem od bobica sam probala, džem me se jako dojmio jer ima jedan intenzivan specifičan okus, njam :)))

@Mignonne: hvala ti, baš mi je drago da ti se dopada moj novi izgled bloga :))

@Shangri La Food: evo da živiš bliže, dala bi ti ja jednu bočicu sirupa ;))

@Branka: hvala ti! ma ja kad si naumim nešto što se tiče kuhanja, pokušam na sve moguće načine da napravim ili dođem do toga nečega, pa tako i bazge.. još ti bazge sad ima, pa je potraži, ona raste u različitim periodima 5 i 6. mjeseca, ovisi o nadmorskoj visini gdje ju bereš, tako da je na nekim mjestima nema više cvjetova, a na nekim mjestima tek sad cvjeta, mi smo bili neki dan brat :D

Giuky kaže...

simile a un cheesecake..con una base così perfetta e un colore davvero bello..:)ottima preparazione..sei bravissima..e complimenti per il blog!

Nevena Buljan kaže...

Giuky: grazie mille! anche tu sei bravissima, ho dato un'occhiata del tuo blog.. :)) sono felice che ti piace il cheesecake, spero che hai capito la ricetta, almeno con l' aiuto di google translator.. ;))

Вера kaže...

Predivan recept,svodja mi se i marmelada!

Nada kaže...

Predivno mi sve izgleda, jagode..mmm..

Andrea kaže...

Opet si me oduševila što kombinacijom namirnica, što prezentacijom i fotografijama. Uopće ne sumnjam da je ovo savršen cheesecake.
Obožavam sok od bazge ali ga nikad nisam sama radila jer nemam pojma di bi u Zagrebu nabavila bazgu. Ipak ovo definitivno treba isprobati. :)
Prekrasni su ti i tanjurići. :)

Anonimno kaže...

Džem od višnje i bazginih cvjetova me baš intrigira, i mogao bi ovo probat napravit... mogu si već zamislit kakvog je okusa...hm... :)
pozdrav..

tracy kaže...

Bravo Ebba, stvarno si fantastična! Strpljiva, maštovita, uredna... da imam slastičarnicu odmah bi te zaposlila za food fashionista!!!

Nevena Buljan kaže...

@Vera: hvala ti! :))
@Nada: hvala :))
@Andrea: hvala :)) što se tiče bazge, vjerujem da bi je bez problema našla u okolici Zagreba, sad je u Gorskom Kotru ima jako puno na sve strane.. kod nas u Rijeci je već pomalo prošla.. :) a možeš pronaći i kod babica na tržnici, znaju prodavati cvjetove, iako mislim da za veće količine poput soka se ipak isplati nabrati sam.. tanjurić sam jedan kupila jer nisu baš jeftini, sad se sve nešto premišljam da kupim ipak još jedan.. :D

@Wineandfood4U: preporučam ti i ja da probaš džem, vjerujem da bi ti se jako svidio! :)

@Tracy: hvala ti na prelijepim riječima i pohvali! eh..o mojoj urednosti bi se još dalo pričati..:D ali trudim se maksimalno da to sve na nešto liči na kraju i u isto vrijeme uživam :)))

Tadeja kaže...

Nekako mislim da bazgu ljudi ili jako vole ili ne vole, ja se još uvijek ne mogu odlučiti. :)
Sok, odnosno sirup, pa još sa jako puno limuna još i volim, kad da onako blagi miris i tek, inače mi zna biti prejaka,
Cheese ti je savršen, fotkice mrak! :)

Nevena Buljan kaže...

@Tadeja: hvala ti! :)) Što se tiče bazge, u pravu si, ili je vole jako, ili uopće.. a mogu ti reć da je i meni polako dosta bazge, jer sam je se ove godine nauživala i vjerojatno nadoknadila sve "propuštene" godine ;), sad za jedno 2 tjedna će mi biti gotov ocat od bazginih cvjetova, cvjetići se cmakaju mjesec dana i ocat je već poprimio skroz miris, veselim se :D

Josipa kaže...

parfem od bazge... što bi to bilo dobro :)) predivno izgleda džem i čizica! super si se sjetila :)

Nevena Buljan kaže...

Hvala Josipa! :-)))