Predstavljam vam bonet [bu'nɛt] - poznati piemontski i tradicionalni puding sa amaretto keksima i kakaom.
Priprema buneta je vrlo slična, možda i identična pripremi rožate. Ključni dio uspješnosti je u pravilnoj pripremi karamela. E tu sam malo zeznula stvar jer nisam uspjela karamel brzinski rasporediti po cijelom dnu vatrostalne posude pa se na sredini stvorio jedan krug i tako sam stavila peći. Mislim da okusu to nije nimalo smetalo jer je Bonet ispao savršeno, jedino je malo neuredan što možete vidjeti na fotkama. Raditi ću ga sigurno još puno puta i to u nekim drugim okusima tako da za prvi put sam jako jako zadovoljna.
Slijedi recept za 8 osoba:
4 jaja
170 g šećera
50 g amaretto keksa samljevenih u prah (vrlo lako ih je zdrobiti ručno ili sa valjkom)
50 g gorkog kakaa ili običnog kakaa u prahu
500 g mlijeka (u receptu je navedeno baš u gramima pa sam i ja tako izvagala)
2 žlice ruma (može se zamjeniti i jakom crnom kavom ili likerom od kave!)
korica 1 limuna po želji
Priprema
Najprije napravite karamel. 100 g šećera i 2 žlice vode otopite na laganoj vatri dok ne bude zlatne boje poput karamela. Pažljivo još dok je vruć ulijte u odgovarajući pravokutni kalup da se ravnomjerno rasporedi, ja sam koristila vatrostalni kalup, dobro će poslužiti i mali kalupići ili oni za puding ili kuglof.
U drugoj posudi pomješajte 4 jaja sa ostatkom šećera, al nemojte previše mutiti niti miksati. Zatim dodajte mljevene amarette, prosijani kakao, rum, koricu limuna te mlijeko, Još jednom blago izmješajte te ulijte u kalup s karamelom. Posudu s pudingom smjestite u veći lim za pečenje u koji ste ulili vruću vodu toliko da prekrije polovicu kalupa s pudingom. Pecite, odnosno kuhajte sat vremena na 180 Celzijevih stupnjeva. Puding je gotov kad provjerite sa čačkalicom i kada na njoj nema tragova pudinga. Puding skroz ohladite u pećnici i tek onda ga izvrnite na tanjur te dobro rashladite u hladnjaku par sati. Ukrasite sa mljevenim i cijelim amaretto keksima i jednostavno uživajte u trenutku. ;)
P.s.: ako imate poteškoća u pronalaženju i kupnji amaretto keksa, na internetu ima nekoliko domaćih recepata!
Broj komentara: 8:
doista sam mislila da sam probala najbolji puding kad sam napravila francuski Pots de cremé, no morat ću probati i ovaj talijanski tako da mogu sa sigurnošću znati :D sjajno izgleda!
ovo zvuči jako fino, morat ću mužu spremat,:)
Ovo mi i izgleda i zvuči jako dobro!
Super priča, nisam prije čula za ovaj puding/desert i baš mi oduševio.
Jako volim amarette i općenito aromu gorkog badema.
Moram ti reći da sam već par dana pokušala ostaviti komentar samo nisam mogla.
Naime cijeli layout tvog bloga mi se poremeti u svim preglednicima (explorer, Google chrome) osim u Mozilli. Ne znam zbog čega se to događa. :)
Ja bezim od gorkog badema, ali ne vidim da bih bila odusevljena manje od tebe ako bih umesto tog keksa stavila neki drugi.
PRELEPO izgleda!
Hvala svima, toplo preporučam! :))
Monika: pa sad je bome vrijeme da probam tvoje pots de creme, hvala što si me podsjetila! :D
Andrea: jooj žao mi je da si imala problema sa otvaranjem moje stranice, to je najvjerojatnije jer sam pisala u fontu koji blogger ili drugi preglednici ne podržavaju, jer sam i sama imala problema sa postom, sljedeći put pišem opet normalno i vjerujem da neće biti problema sa otvaranjem stranice :))
Mamajac: može može, mislim da bi se fino uklopili i neki drugi keksi, npr. speculoos i sl. :D
Ebba,od ove količine šećera i vode ne napravi mi se karamel,tj.ne dobijem onu boju karamela....da probam sa 200 g šećera i 2 žlice vode? trebam li stalno okretati tavu ili samo špatulom miješati,vatra bi trebala biti jako slaba?koliko to traje otprilike,5 min ili 15? hvala
Srce mi je bilo slomljeno Nikada ne vjerujem da ću ponovno vratiti svog bivšeg dok dr. LOVE ne dovede svog bivšeg u roku od 24 sata s moćnom ljubavnom čarolijom. Pouzdan je za pozitivan rezultat, a kontaktirajte čarobnjaka za ljubavnu čaroliju na e-mail: { p l a c e o f s o l u t i o n @ y a h o o .c o m } ili whatsapp na + 1 443 281 3404
Objavi komentar