19. prosinca 2009.

Zameo nas snijeg i španjolski Polvorones




"Dakle.....riječima ne mogu opisati jutrošnje oduševljenje! U Rijeci je pao snijeg, ali onaj pravi :DD ! I to punoo, bar za Riječke prilike!...nagomilalo ga se kao nikad do sad!"
Snijeg u Rijeci - pogled s mog prozora
Snijeg na mom balkonu :-))

Ovo gore je bila moja izjava tj oduševljenje i ushićenje prije točno mjesec dana :-))..točnije 19.12.2009. godine.
Ovaj post je trebao biti i napisan tada, ali silom prilike nije, pa ga sad pišem jer je taj dan na mene ostavio veliki utisak što zbog snijega kojeg nisam vidjela u ovim krajevima godinama, što zbog fenomenalnih, ali vjerujte, zaista fenomenalnih španjolskih kolačića! Bila je to definitivno ljubav na prvi pogled. :-) Zovu se polvorones jer su prašnjavi i naprosto se tope u ustima čim ih zagrizete.
Sve se spojilo, i snijeg i kolačići koji me podsjećaju na snijeg i zimu pa sam napravila mali foto session na balkonu.
Moram spomenuti da su me podsjetili izgledom na rahat lokum (iako nemaju veze s njima) i na poznatu britansku BBC-jevu seriju "Lav, vještica i ormar" - Narnijske priče, koju sam redovito gledala kao malena na HRT-ovom programu za djecu i mladež, i u kojoj ima jedna scena koja mi se zauvijek urezala u sjećanje. Scena u kojoj vještica podmiti mladog dječaka Edmunda rahat-lokumom ili kako on kaže "Turkish delight!". Ako vas zanima pogledajte ovdje, jako je štosno!..:-)

Da danas prikazuju ovu seriju opet bi je gledala, to je ono kad vas ovako nešto podsjeti na cijelo jedno razdoblje kojeg se sa radošću i toplinom u srcu sjećate i na neki način ga želite proživjeti opet. Serija je i puno kvalitetnija i zanimljivija od istoimenog filma "Cronicles of Narnia" koji me zapravo razočarao.

Inače, Polvoronesi su tradicionalni španjolski kolačići, a naziv Polvorones dolazi od španj. riječi polvo što znači prašina. Kolačići su vrlo nježne i osjetljive teksture i veoma su prašnjavi.
Prelazim na recept koji je s nama na Coolinarici podjelila Lana.

Za otprilike 20 kolačića trebati će vam:
250 gr brašna
50 gr mljevenih badema
160 gr svinjske masti (Lana navodi u receptu maslac, ali drugi put kad sam ih radila sa maslacem nisu mi dobro uspjeli, zato preporučam radije ako možete da koristite mast kao u originalnom receptu i jer se meni tijesto puno lakše oblikovalo, ali ako nemate, probajte napraviti s maslacem)
3 gr sode bikarbone
160 gr šećera u prahu
1/2 žličice cimeta u prahu
+još šećera u prahu u koji ćete obilato uvaljati Polvoronese

Najprije napravite pečeno brašno. Brašno i mljevene bademe promješajte i lijepo ravnomjerno rasporedite na lim za pečenje, a zatim ga stavite peći na 180 stupnjeva 15-20 minuta. Obavezno svakih 5 minuta promješajte brašno u pećnici da bi se ono ravnomjerno speklo. Izvadite iz pećnice i ohladite ga.

Šećer u prahu i mast dobro promješajte, zatim dodajte pečeno brašno i bademe i na kraju sodu bikarbonu. Za umjesiti tijesto će vam trebati malo duže vremena jer se ono jako teško mjesi i činit će vam se da fali tekućine, ali nipošto nemojte dodavati ništa osim onog navedenog u receptu. Ja sam ga uspjela umjesiti tek kad se mast valjda dobro ugrijala od mješenja. To je trajalo otprilike pola sata. Kuglu od tijesta prekrite krpom i ostavite 20 minuta da odstoji.

Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto 1-2 cm debljine i režite okrugle oblike. Pažljivo ih stavljajte na papir za pečenje i pecite cca 15 minuta, obavezno pazite da ne zagore!

Kad su pečeni, dok su još topli, pažljivo ih uvaljajte obilno u šećer u prahu, može vam se dogoditi da vam puknu u rukama dok ih valjate, zato pažljivo, zaista su vrlo vrlo prhki!

Spremite u kutiju sa hermetičkim poklopcem i guštajte uz šalicu omiljenog čaja ili pak šalicu jacrne kave!

Broj komentara: 7:

JA U KUHINJI... kaže...

slike su ti skroz naskroz bozanstvene... a keksici potpuno carobni...

Nevena Buljan kaže...

Hvala ti draga Maslinka!!! :-)))

Ljiljana kaže...

Mast cu ovamo malo teze da nadjem za receptic, ali fotke su ocaravajuce :)))

Nevena Buljan kaže...

Ljiljo hvala ti! :)) ma mislim da možeš i sa biljnom masti, bar sam ovjde kod nas vidjela da ima za kupiti u plastičnoj kantici, a ako ne, pokušaj onda sa maslacem, možda će tebi lijepo ispast, možda je mnei tada bio samo jednostavno loš dan :))

Sweet Corner kaže...

i meni je mast problem, ali si me odusevila ovom izvedbom i fotkicama!!!

Nevena Buljan kaže...

Hvala ti Jasenka :-))..u tom slučaju ako ne možete nabaviti mast, probajte s maslacem, možda vama baš lijepo ispadnu, a i možda sam trebala dodati još maslaca u smjesu kad sam ih radila drugi put!!...:))

Maja Babić kaže...

Fotke su lude. A keks nakon svih tvojih opisa imam zelju da probam, iako me pravljenje keksa generalno najslabije dovlaci u kuhinju.