1. recept
Brzinski kolač od sira i jagoda:
1 šalica namaznog mliječnog sira (pomješala sam pola ricotte i pola šalice sira tipa Philadelphia)
180 g smeđeg šećera
2 jaja
80 ml ulja
150 g pšeničnog brašna
70 g raženog brašna
1 i pol žličica praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
prstohvat soli
žličica naribane narančine korice
žličica mahune vanilije u prahu (ili vanilin šećer) jagode...
Postupak:
Pećnicu stavite grijati na 180 celzijevih stupnjeva.
Pomješajte jaja, namazni sir, ulje, šećer, narančinu koricu i vaniliju u prahu.
Zatim pomješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
Sjedinite suhe i tekuće sastojke, dobiti ćete malo kompaktnije tijesto, koje nije niti tekuće, ali niti čvrsto kao tijesto za kruh. Prebacite tijesto u kalup, poravnajte ga rukama i utisnite jagode u tijesto.
Pospite još malo šećerom po vrhu i pecite oko 35-40 minuta na 180 stupnjeva.
2. recept
Kuhane maline na začinjenom tostu
Šumsko voće (u mom slučaju su to bile maline) kuhajte 15 minuta sa šećerom dok se ne zgusne. U međuvremenu ugrijte maslac na tavi, prepržite kriške kruha na maslacu dok ne dobiju boju, izvadite, dok su vruće pošećerite i pospite cimetom. Napunite kuhanim šumskim voćem. Za ovaj recept me inspirirao recept iz francuske kuharice Joanne Harris, a naziv mu je "kuhane višnje na začinjenom tostu", što znači da možete upotrijebiti i svježe višnje umjesto malina.
3. recept
Cheesecake sa narančom preliven želeom od kupina i naranče
Potrebno je:
prhko tijesto za pite
2 jaja
1 velika šalica mliječnog sira (i opet sam pomješala ricottu i mliječni sir)
4 žlice šećera
2 naranče
2 šalice kupina
šećer
gustin
žličica mahune vanilije u prahu
Postupak:
Za kremu od sira pomješajte sir, jaja i šećer. Naribajte koricu od dvije naranče i ubacite u kremu od sira zajedno sa žličicom vanilije u prahu.
Razvaljajte tijesto za pitu na pobrašnjenoj površini i vrlo pažljivo prenesite u kalup. Zatim izlijte kremu u kalup sa tijestom i stavite peći na 180 Celzijevih stupnjeva oko 30 minuta ili provjerite sa vilicom kad je gotovo. Pošto je ova pita vrlo tanka treba manje vremena da se ispeče nego što treba inače za uobičajenu pitu.
Dok se pita peče, pripremite preljev ili žele od kupina i naranče.
Naranče ogulite, narežite na komadiće, pošećerite po želji, kuhajte jedno 10 minuta, a zatim dodajte kupine i kuhajte još cca 15 minuta dok se smjesa malo ne zgusne. Ako je prekiselo dodajte šećera. Zatim maknite s vatre i procjedite da maknete koštice od kupina i koru od naranče, pa opet vratite na vatru procjeđenu smjesu i dodajte 2 žlice gustina koji ste razmutili u malo vode. Mješajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Ako vam se učini još uvijek prerijetko, dodajte još malo gustina razmućenog u vodi.
Kad se pita bar malo ohladila prelijte je sa preljevom od naranče i kupina, spremite u hladnjak da se stisne.
Broj komentara: 6:
jao ovo je diiiiivno =)
ne mogu se odluciti sto mi je ljepse, sve ti je predivno i fino!!!
ufff, sve je prekrasno! ali nekako me ovaj cheesecake najviše privlači :)
S obzirom da si tako vješta i dobra u kulinarstvu nagrade ti stižu sa svih strana =) vidim da se već dobila "inspiration" nagradicu, ali čuj... =) našla si se i na popisu na mom blogu =) Nadam se da ti to ne smeta jer ti to opet samo potvrđuje tvoje umijeće =)
Hvala vam i hvala tebi Gurma na nagradici!!! :))
Obožavam šumsko voće i sve što si napravila mi je fenomenalno!
Objavi komentar