30. prosinca 2014.

Čokoladna torta sa suhim šljivama i rumom / Chocolate cake with prunes & rhum

Dragi moji čitatelji, želim vam sve najbolje u novoj, nadolazećoj, 2015. godini. Nadam se da ove blagdane provodite u dobrom društvu, u miru i ljubavi sa svojim najdražima.

Nakon dužeg izbivanja vrijeme je za novi post i novi recept. :)

Ovu prekrasnu tortu ispekla sam za Božić i jednom rječju, oduševila se. Kupila sam talijansko izdanje Jamie Oliver časopisa, i odmah ju zamijetila, zbog čega drugog nego zbog velike količne čokolade i dodatka suhih šljiva i ruma. Na prvi pogled učinila mi se prevelikom količina jaja, no savjetujem da potpuno slijedite recept. Ja sam ipak prepolovila količinu sastojaka jer sam htjela manju tortu te sam napravila neke sitne izmjene u receptu. Ako želite veću tortu samo udvostručite sastojke te ju pecite u kalupu promjera 20-25cm. 
Na kraju ćete dobiti finu, sočnu tortu koju je najbolje jesti toplu, sa malo kiselog ili tučenog slatkog vrhnja (vama po volji i guštima).

Suhe šljive stavite močiti u rum nekoliko dana prije nego ćete raditi tortu, ili barem 1 dan prije. 

Sastojci za tortu promjera 18 cm:
100 g suhih šljiva
10 žlica ruma
1/3 žličice kardamoma u prahu

150 g maslaca
200 g tamne čokolade od 70 % kakaa
100 g pšeničnog brašna
2 jaja
3 žumanjka
1 vanilin burbon šećer
2 žlice tamnog muscovado šećera
prstohvat cimeta u prahu
+ slatko tučeno vrhnje ili kiselo vrhnje za serviranje

Priprema:

Suhe šljive pomiješajte sa rumom i kardamomom u prahu i ostavite ih tako barem 1 dan, povremeno miješajući kako bi što bolje upile rum.

Pećnicu zagrijte na 180C.
Kalup za torte promjera 18-20 cm namastite maslacem i obložite papirom za pečenje.
Maslac i tamnu čokoladu otopite na pari. U drugoj posudi miksajte šećer, vanilin šećer sa jajima i žumanjcima dok smjesa ne postane bijela i kremasta, oko 5-10 minuta. Suhe šljive izvadite iz ruma, narežite ih na komadiće, a rum obavezno sačuvajte.
Miksanim jajima dodajte ohlađenu otopljenu čokoladu, brašno i cimet, zatim suhe šljive te na kraju rum u kojem su se močile šljive. Sve zajedno pažljivo promiješajte da dobijete jednoličnu smjesu te ulijte u kalup za tortu.
Pecite tortu otprilike 30 minuta.
Pečenu tortu posipajte sa gorkim kakaom u prahu, te servirajte toplu sa slatkim tučenim vrhnjem ili sa kiselim vrhnjem!

2 komentara:

Dajana kaže...

Bas sam jucer citala detaljno bozicno izdanje Jamie magazina i ova torta je i meni zapala za oko. Drago mi je da si je ti vec isprobala, tako da mogu ici na sigurno ;)
Sretna Nova i sve najbolje,
Dajana

hajni kaže...

Hvala,fantastičan ukus. Vrijedi probati.