5. siječnja 2015.

Scones sa parmezanom, sušenim rajčicama i lukom / Parmesan cheese, sun-dried tomatoes and onion scones

Kada ponestane kruha, često napravim engleske scones ili irski soda kruh. Ma zapravo, to mi je samo najdraži izgovor da krenem nešto peći. ;)
Ovo su oni recepti koje smislite u 5 minuta, spečete u 15 minuta i fotkate u minuti. :)

Pogačice sam iskombinirala sa sušenim rajčicama, pirjanim lukom, timijanom i umjesto maslaca sam stavila svinjsku mast. U ovoj količini dobiti ćete solidnih 8 komada pogačica (u obliku trokuta) koje baš baš odlično idu uz neko tamno pivo. ;)

Sastojci za 8 komada:

100 g raženog brašna
125 g pšeničnog brašna
1/2 žličice praška za pecivo
1/3 žličice soli
50 g naribanog parmezana
2 sušene rajčice narezane na komadiće
1 manji luk
maslinovo ulje
1/3 žličice sušenog timijana
50 g svinjske masti
150 ml mlijeka

Pećnicu stavite grijati na 200C.
Luk narežite na sitno pa ga pirjajte zajedno sa sušenim rajčicama nekih 10 minuta na mal maslinovog ulja dok ne omekša.
Obje vrste brašna pomiješajte sa solju, timijanom i praškom za pecivo. Dodajte naribani parmezan, ohlađeni pirjani luk i rajčice, zatim svinjsku mast. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine pa dodajte mlijeko i na brzinu umijesite samo da dobijete kompaktno tijesto. Što kraće mijesite, to će scones biti rahliji.
Razvaljajte tijesto na 2 cm debljine u kruh pa podijelite nožem uzdužno na 8 komada, u obliku trokuta. Pecite cca 15 minuta, i zadnju minutu stavite grill funkciju da po površini dobiju malo boje.

Možete ih servirati i u obliku sendviča/canapea, sa punjenjem po želji. :)

1 komentar:

Nevena kaže...

Odlična kombinacija! Prava zimska :)