28. travnja 2013.

Džem od četruna (ili limuna?)


Lijepo je kad u hladnjaku imate nekoliko vrsta vlastitih domaćih džemova i drugih konzerviranih delicija (u mom slučaju trenutno od naranče, od limuna i naranče konzervirane u pikantnom sirupu). Ovo je možda jedno od najdražih džemova koje sam ikad pripremila. To je valjda zato jer nisam do sad imala prilike probati džem od limuna, sa "velikim komadima voća". Kiselkast, ali i sladak, aromatičan, snažnog mirisa, zahvaljujući eteričnim uljima iz kore citrusa. Savršen na palačinkama, a tek u kombinaciji sa tamnom čokoladom...s a v r š e n o. :)

Nisam posve sigurna da li je ovo četrun, čini mi se da je..
Ovakve limune prodaju na tržnici pod nazivom "limuni iz Dalmacije". Kažu da četruni ili citruni imaju deblju koru kao ovaj moj na slici, manje soka od običnog limuna te da se kora najčešće koristi za kandiranje tj. izradu limuncina. Ostavljam vama da odgonetnete jer ja nisam posve sigurna.

Kad se priprema džem od citrusa bitno je komadiće voća kuhati na laganoj vatri u vodi, kako bi kora omekšala i gorčina iz kore djelomično isparila. Zatim se dodaje šećer i opet kuha duže na vrlo laganoj vatri kako bi se džem zgusnuo i sokovi koncentrirali.

Za 2 teglice od oko 300 g trebati će vam:

4 veća limuna ili četruna ili 5 manjih (žao mi je da sam zaboravila izvagati, ali ne može se pogrješiti!)
voda
500 g šećera

Limune narežite na manje komade, odstranite koštice. Prekrijte ih vodom u odgovarajućoj posudi, najbolje debljeg dna, te kuhajte oko 1h na laganoj vatri. Tokom kuhanja možete dodati još vode ukoliko je potrebno. Zatim dodajte šećer, promiješajte te ponovno kuhajte oko 40-ak minuta. Provjerite ako je džem gotov tako što ćete žličicu džema staviti na čisti tanjur, nagnuti, i džem bi trebao polagano kliziti niz tanjur.

* Kad smo kod limuna, danas sam pripremila fini ručak sa lososom. Spekla sam odrezak lososa u pećnici, na 200 C, 10-ak minuta, zalila marinadom od limunovog soka, kurkume i ekstra djevičanskog maslinovog ulja, dodala par listova svježeg timijana i servirala na salati od divljeg radiča, ili lišća maslačka. :)

3 komentara:

crumbs from my table kaže...

Ovi džemovi zvuce mrak.vec se dugo spremam napraviti svoj domaci i tvoji recepti ce mi pomoci :-)

Bite my cake kaže...

joj ovo je prekrasno!

Petra Kranjica kaže...

Odlično izgleda. Bilježim za isprobati.