30. siječnja 2013.

Rižot sa listovima poriluka i kurkumom

Nevjerojatno kako me oraspoloži svaki odlazak na tržnicu. Valjda je to zato jer imam osjećaj da sam se na trenutak našla usred prirode. Grad me ponekad tako izmori. Ne volim zvuk auta, bučan mi je. Sve manje ga volim, pa sve češće bježim u prirodu, kada god sam u prilici. U prirodi pronalazim mir i inspiraciju, i imam sreću da živim u gradu gdje je more i priroda na dohvat ruke. Jučer sam se vratila sa tržnice sa punom vrećicom povrća i toliko sam bila gladna da sam morala pripremiti obrok u 15-20 minuta.
Znate li što mi se uvijek dogodi na tržnici? Prekrasne boje povrća, voća i lokalnih svježih proizvoda me toliko privuku da bih najradije pokupovala sve. Ponekad ne znam stati pa se vraćam doma sa 5 vreća povrća :D. Npr. trenutno se prodaju domaći divlji limuni iz Dalmacije, tzv. četruni.
Toliko su lijepi i svježi da je najbolje kupiti nekoliko kila, naribati koricu (koja fenomenalno miriši, isprobajte utrljati u kožu, bolja je od parfema!) i spremiti u zamrzivač. Kada nastupi proljeće i ljeto možete pripremati sladoled od limuna i slične osvježavajuće slastice sa takvom koricom od limuna.

Da se vratim na rižot koji sam pripremila.. Sastojke pišem odokativno.. nisam ništa vagala, nije bilo vremena i nastojala sam iskoristiti sastojke koje sam imala u hladnjaku..
2 šake riže npr. arborio
1 zeleni dio poriluka,tj. listovi
maslinovo ulje
1/2 žličice kurkume
sol i svježe mljeveni papar
temeljac ili voda
parmezan po želji

Listove poriluka dobro operite i narežite na sitne trakice. Maslinovo ulje zagrijte, dodajte kurkumu i listove poriluka i kratko pirjajte. Dodajte rižu, malo soli pa propirjajte,  ulijte temeljac ili vodu. Dolijevajte temeljac ili vodu dok rižot ne bude kuhan al dente i kremasti. Na kraju dodajte parmezana i svježe mljevenog papra i odmah poslužite.

Za kraj, velika umjetnica, Tamara Obrovac, sa svojim kvartetom, i pjesma "Vinova loza" ;)
 https://soundcloud.com/tamara-obrovac/vinova-loza

Broj komentara: 10:

Bite my cake kaže...

prekrasan ti je rižoto! uh, obožavam miris limunove korice, stvarno bolje od parfema, kao što i sama kažeš :)

Nevena Buljan kaže...

Hvala Tamarić :))) je, limun je divota! ;)

Petra Kranjica kaže...

Super izgleda, fotka rižota mi je genijalana.

Andrea kaže...

Ja sam ponekad malo retardirana. :D
Vidjela sam neki dan fotke za ovaj rižot i pola dana razmišljala gdje se može nabaviti lišće poriluka. :D :D
Navečer sam stajala na balkonu, gledala nešto u daljinu i odjednom mi je sinulo, pa lišće poriluka je onaj zeleni dio. :favepalm:

Fakat sam se pozdravila s mozgom od nespavanja. :D

Jako mi se sviđa rižot, a boja mu je hipnotizirajuća. :)

Što se odlaska na plac tiče, osjećam se isto kao i ti.
Mene to šarenilo voća i povrća, mesa, ribe, sira, totalno očara.
A i moj dragi je takav, svaki put se s placa vraćamo s par kila više od planiranog.

Nevena Buljan kaže...

Petra Kranica, hvala ti :))
Andrea: hvala ti :) ajmeee..hahaha umrla sam od smijeha, baš si me nasmijala.. :D :D a razmišljala sam i ja kako da nazovem ovaj rižot, ali, nekako mi "zeleni dio poriluka" zvuči predugačko :))

Unknown kaže...

mi smo vrlo često pravili rižot od poriluka ali, korisitili bismo cijeli poriluk. ovaj dodatak limunove korice i kurkume mi je baš osvježavajući, pun pogodak!

Just Cake Girl kaže...

Divan mi je receptić, i nimalo težak!

Nevena kaže...

Nikad mi nije palo na pamet da spojim praziluk i rižot...Super jednostavno i kontam da bi mi se baš svidelo.
Baš ti zavidim što možeš taj limun da kupiš! Eh, da sam bliže skoknula bi ja i do vaše pijace:)

Branka - byB kaže...

I ja uživam u odlascima na plac jednako kao i u oslascima u prirodu gdje sve češće bježim od svakodnevnice.
Rižot je odličan, sigurno ukusan, a posebno mi ja za oko zapela krasn boja.

Nale Coolinarija kaže...

Jako ukusan obrok. Ovo je i vise nego dobro za sve koji ljube praziluk i kurkumu:) Sve pohvale<3