3. prosinca 2011.

"THE" bijela pita

Prekrasne fotografije bijele pite sa bloga "Prstohvat soli" natjerale su me da krenem u izradu iste. Sjećam se da sam je probala jednom davno, kupljenu u nekom Konzumu, Mercatoru i sl..Vjerojatno je bila prisutna i na raznim rođendanima i raznim okupljanjima, no očito nedovoljno da zaokupi svu moju pažnju i znatiželju. Bijela pita spada u onu grupu kolača za koje oduvijek znam, ali nikako da se odlučim sa takvim kolačima pozabaviti jer uvijek prednjače neki neobični kolači, nekakvi eksperimenti s okusima itd. pa ovi tradicionalni nikako da dođu na red. :-))
Sjećam se jedne proslave i pregršt raznih pita ovakvog tipa na stolu, narezane na malene komadiće, svi ih grabaju, tope se u ustima. Sjećam se i svoje izjave mrmljajući sebi u bradu:"ajme, koliko bi meni trebalo vremena, truda i spretnosti da napravim ovako nešto?!?".
I tako prođe nekoliko godina  i shvatim kako je bijela pita jednostavna za napravit, bar puno jednostavnija nego što sam si ja to zamislila u glavi.
Zapravo, često pomislim kako je nešto komplicirano za napravit (iako mi takve stvari  predstavljaju pravi izazov kojem se teško oduprijeti), a na kraju skužim kako to i nije tako komplicirano. :)
Tako ovaj put odlučih baš napraviti bijelu pitu, toliko hvaljenu. Nisam htjela nikakve komplikacije, samo sam htjela običnu, najobičniju, vulgaris bijelu pitu. Što se tiče recepta, ni tu nisam previše komplicirala, nakon istraživanja raznih recepata po starim kuharicama (odlična je i ona "Jugoslavenski kolači" iz 1987. g!), kao temeljni recept poslužio mi je recept koji sam pronašla na Coolinarici. Manje više svi recepti su dosta slični, samo ih neke male nijanse čine različitima, bilo da se radi o sastojcima u kremi ili tijestu.
Moram vam reć da smo svi bili oduševljeni pitom, nakon što je "prenoćila", sutradan se topila u ustima. Svakako je planiram ponovno raditi. :-)  
Recept (original recept ovdje, uz moje izmjene)

Za 4 kore trebati će vam:
600 g oštrog pšeničnog brašna
10 žlica masti
1/2 vrečice praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
korica 1 bio limuna
6 žlica kiselog vrhnja
100 g šećera u prahu
2 jaja

Brašno pomiješajte sa sodom bikarbonom i praškom za pecivo, napravite udubinu u sredini te dodajte redom mast, jaja, kiselo vrhnje, koricu limuna i 2 jaja. Umijesite prhko mekano tijesto, ukoliko se tijesto previše lijepi dodajte brašna.
Tijesto podijelite na 4 djela. Svaki razvaljajte na papir za pečenje veličine pleha od pećnice (38X38, iako su meni ispale malo manje kore, nisam ih uspjela tako tanko razvaljati preko cijele površine papira za pečenje). Kako ne bi dodavali brašna dok valjate tijesto, prekrijte ga prizirnom folijom te tako razvaljajte tijesto. Razvaljanu koru sa papirom za pečenje prebacite na lim za pečenje koji ste preokrenuli naopačke. Pecite svaku koru 7 minuta na 180 C.

Krema
1 l mlijeka
9 žlica gustina (škrobno brašno)
200 g maslaca
sok od 1/2 limuna
125 g šećera

Mlijeku oduzmite 2 dl, pomiješajte ih sa gustinom  te ih umutite mikserom. Ostatak mlijeka zakuhajte, kad provrije polako dodajte razmućeno mlijeko sa gustinom. Prokuhajte nekoliko minuta dok se ne zgusne, maknite s vatre, prekrijte aluminijskom folijom da se ne stvori korica te u potpunosti ohladite.
Hladni maslac izradite sa šećerom u prahu u kremu te dodajte sok od 1/2 limuna, promiješajte.
Kremu od gustina i kremu od maslaca sjedinite miješajući te premažite svaku koru sa slojem kreme.
Za kraj, budite strpljivi te pričekajte do sutradan kako bi kore upile kremu te pita postala neodoljivo mekana i ukusna! Što dulje stoji, to je bolja, kao i kod ruskog medovika! ;)

*Ova količina kreme mogla bi bit dostatna i za 5 kora, no ja sam premazala kore sa debljim slojem kreme.

Broj komentara: 15:

Dolce Fooda kaže...

Moram priznati nikad nisam cula za ovu pitu... a inace lepo izgleda. Svidja mi se kako je lepo ispala ta plasticna tacna na slici. Nekako izgleda prirodno u kontrastu sa drvetom, uopste ne izgleda plasticno...

Marija kaže...

Odlična mi je ta pita, podsjeća me na djetinstvo.

What's for dessert? kaže...

Prekrasne fotke. Volim bijelu pitu.

Dunja kaže...

Baš mi je drago da se ovakvi kolači izvlače iz "naftalina", krasno ti izgledaju. Ni ja ne znam kad sam ga zadnji put napravila, ali nekad davno jesam.

Bite my cake kaže...

Pita ti je zaista krasno ispala! Ja imam posebnu vezu s tim kolačima u slojevima koji imaju kore, obožavam ih. Obožavam ih raditi, ne toliko i jesti, ali jednostavno guštam u njihovoj pripremi :) Volim klasike, ali moram ti reći da sam počela u bijelu pitu dodavati malo cimeta i super mi je, probaj idući put ;)

Nevena Buljan kaže...

Hvala svima :))
@Tamara: i meni je pao na pamet cimet, a Bojči mi je savjetovala i naranču, oboje ću probati! :)

Sweet Corner kaže...

Jako volim bijelu pitu, pogotovo kad ju mama napravi. Ti su ju stvarno predivno napravila, a fotke su prelijepe!

Dilajla kaže...

Kod mene obožavana kao i mađarica,baš lijepa.

Ana kaže...

Ako sam imala ikakvog udela u tome da je konacno isprobas, onda mi je bas drago :) Pita je vrhunska!

Fotke su ti divne! Fenomenalna kontra mojim belim fotkama:)

Nevena Buljan kaže...

@Sweet corner:hvala ti :)))
@Dilajla:hvala ti :)) upravo mi je mađarica sljedeći izazov,
ali će pričekati do Božića :-)))
@Ana: svakako si imala :), tvoj blog je za mene inspirativan, a i fotografije su ti uvijek prekrasne i intrigirajuće :) hvala ti :))

Mimi kaže...

Predivna je! Obozavam ovakve kolace, ali ih ne pravim cesto...

Tamara kaže...

ja nisam ljubitelj bijeel pite, svaki rođendan, vjenčanje ili neki drugi događaj viđam je na pladnju s kolačima!! rijetko posežem za njom! ali ovu tvoju bi svakako probala

Dajana kaže...

prekrasno izgleda, a kad staviš taj mekani komadić u usta i on se jednostavno topi...

Monika kaže...

ja je obožavam i to baš ovu verziju s limunom u kremi. daje joj baš posebnu svježinu. u tvojoj izvedbi je predvina, a fotografije vanserijske!

Cinnamon and Thyme kaže...

Ja nikad još nisam jela belu pitu....ova izgleda prelepo!