4. listopada 2011.

3. rođendan Ebba's cuisine i Cappuccino tortica

Prošlo je 3 godine i 3 dana od mog prvog posta! Ne bih baš rekla da vrijeme brzo prolazi jer mi se čini kao da je prošlo puno više vremena. :) Naša blogerska zajednica kroz zadnje 3 godine poprilično je narasla, zapravo svakim danom sve više i više raste, a kako ona raste tako i mi učimo neprestano nešto novo jedni od drugih, širimo svoje horizonte, pronalazimo novu inspiraciju. Barem je takav slučaj kod mene. Lijepo je osvrnuti se na stare postove i gledati razvoj i napredak kroz svaki od objavljenih postova, usporedbu starih i novih fotografija, popratne priče i doživljaje, prijašnje recepte kojih se ponovno zaželim i sve lijepe komentare koje ste u zadnje 3 godine uputili ovom blogu.
Sretna sam jer su daljnji razvoj ovog bloga, ljubav prema kuhanju i hrani i moja neumorna sklonost ka istraživanju, isprobavanju i učenju rezultirali i pisanjem recepata za  časopis Repete na što sam jako ponosna.
Još jednom svima zahvaljujem na praćenju mog bloga, na svim lijepim komentarima, i nadam se i veselim budućem druženju!.:-)

A sad, u čast 3. rođendana Ebba's cuisine, prelazim na torticu koja se tako fino uklopila bez da sam išta planirala. :).
Nedavno sam na dar dobila prekrasnu kuharicu sa receptima sa čokoladom (trebali ste mi vidjeti izraz lica tj. osmijeh od uha do uha koji nisam skidala satima nakon jednog takvog iznenađenja). U kuharici se nalazi poveći broj recepata za torte sa čokoladom, a između ostalog i ova cappuccino torta. Ne znam zašto, ali ova torta me odmah privukla i mogu vam reći da je ispala jako dobro, nekako iznad mojih očekivanja.
Ipak sam morala napraviti neke izmjene u receptu, smanjila sam količinu šećera, prilagodila ukrašavanje torte svom ukusu i namirnicama koje sam imala (popečeni lješnjaci su dali totalni "chic" izgled), prepolovila količinu sastojaka na pola tako da sam dobila mini. ali i bogatu torticu promjera 18 cm.
U biskvitu ima dosta maslaca, to je tzv. "butter cake", no baš zbog istoga torta je sočna i topi se u ustima. Krema je također na bazi maslaca, pa ćete nakon 1 komada biti sasvim siti. A uostalom, nije li torta slatkiš koji se jede u malim količinama?! ;)))
Savjetujem vam da uz ovu bogatu tortu poslužite desertno vino koje će malo razbiti "težinu" torte .:-)
Recept
(prilagođen po receptu iz kuharice "The golden book of chocolate, over 300 great recipes")

Biskvit (promjera 18 cm)
160 g pšeničnog brašna
1/2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
125 g hladnog maslaca
70 g šećera (ili 30 g fruktoze)
1 žličica ekstrakta od vanilije
2 jaja
90 ml mlijeka


Pećnicu zagrijte na 180°C.
Kalup za tortu namastite i obložite masnim papirom za pečenje.
Pomiješajte suhe sastojke - prethodno prosijano brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli.
Maslac, šećer i ekstrakt vanilije mikserom izradite u kremu, zatim dodajte jaja, jedno po jedno te ponovno umutite u kremu. 
Dodajte kremi suhe sastojke i na kraju polako dolijevajte mlijeko pažljivo miješajući.
Smjesu za biskvit ulijte u kalup te pecite oko 20-25 minuta na 180°C. Provjera čačkalicom.
Biskvit u potpunosti ohladite, izvadite ga iz kalupa te pažljivo prerežite na 2 jednaka djela.

Krema
150 g bijele čokolade 
90 ml slatkog vrhnja
180 g maslaca
1 žličica nescafe cappuccina 
1 žličica vruće vode

Dekoracija
100 g lješnjaka

Lješnjake tostirajte 10 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C. Ohladite ih, zamotajte u pamučnu kuhinjsku krpu te ih usitnite batom za meso. Istu stvar možete napraviti i u multipraktiku, ali ovako ćete dobiti  komadiće lješnjaka različite veličine.
Bijelu čokoladu zajedno sa slatkim vrhnjem otopite na pari te je ohladite.
Žličicu nescafe cappuccina otopite u vrućoj vodi. 
Maslac izradite u kremu, dodajte mu nescafe cappuccino i otopljenu čokoaldu sa vrhnjem te još jednom izradite mikserom dok se svi sastojci ne sjedine u kremu.
Biskvit nadjenite sa 1/3 kreme, zatim preklopite drugim djelom biskvita te ga premažite preostalom kremom i uokolo. 
Tortu ukrasite tostiranim komadićima lješnjaka tako što ćete ih pažljivo "naljepiti" po cijeloj površini torte.

32 komentara:

Anonimno kaže...

Cestitam treci rodjendan.Mislim kratko sma na blogu i znam koliko godina je to..i koji trud se ulaze;) Volim d ate pratim i kao i u ovoj torti sa kojom si nas pocastila ovoga puta,uvek nadjem ensto novo.ukusno i interesantno:)

Nevena Buljan kaže...

Hvala Dzoli! :-)

Milin kuvar kaže...

Kako iz dana u dan čovek sazreva jer je bogatiji za iskustva dana koji je za njim, tako je i u kuvanju i fotkanju hrane svaki novi dan nova škola... Da, vidi se napredak! Nisam pratila tvoj blog od samog početka... Pamtim da me je privukao fantastičnim fotografijama i čitavom estetikom bloga koji se izdvajao iz mora ostalih... Sada sam kliknula na tvoj prvi post i ne mogu da verujem da je tolika razlika, potpuno sam se iznenadila :) Svaka čast za trud, volju, kreativnost i emociju koju unosiš u svoj blog... Ja sa zadovoljstvom kliknem na svaki tvoj novi post i tako će i ostati :) Srećan rođendan :) :*

mirjana kaže...

Meni se svida..dopada mi se dodatak cokolade,pa tek ljesnjaci ..mogla bi se cak i probati jer nije puno velika,tako da mi ne bode oci ,nego da se brzo pojede !!!!!

mignonne kaže...

Sretan blogorodjendan i neka bude jos puno lepih, slatkih i kreativnih receptica kao sto je ova tortica... i jos puuuno svecica!;))

Dilajla kaže...

Divna tortica za treći rođendan.
Divan blog koji volim i guštam u njemu.

JA U KUHINJI... kaže...

Čim sam videla fotku na fb-ku ostala sam zatečena lepotom tortice a sada vidim da je i sastav fantastičan i da mami na probanje.
I sad kad reče da je prošlo 3 godine shvatila sam da ja pojma nemam kada sam objavila prvi post i morala sam da idem da vidim i...ops... moj rođendan bloga je prošao a da ja nisam ni obratila pažnju... nekako ne sumiram svoj rad na njemu...
Ono što znam da su me tvoje fotke i recepti oduševljavali i pre bloga a vala i sada! Svaka čast i samo tako nastavi jer zaista beskrajno uživam u svakom tvom novom postu...:))

JA U KUHINJI... kaže...

Opet ja, tek sad vidim da sam ostavila prvi komentar na prvi post :))))

Monika kaže...

stvarno je poseban osjećaj kad se osvrneš iz sebe, pogledaš malo unazad i uočiš kolko si napredovao i sjetiš se koliko ti je veselja donijelo to čime se baviš. a kod tebe se to diosta i vidi, pravi gurman, zaljubljenica u hranu i fotografiju. želim sretnu obljetnicu ovom fenomenalnom blogu! ova torta je savršena za proslavu...prekrasna, elegantna, bogata...oduševljena sam!

Bite my cake kaže...

Nevenić, čestitam ti na blogorođendanu! I želim još puno lijepih postova, ovakvih divnih torti i fotki te foto opreme ;) Meni se pak čini da vrijeme baš brzo ide... Meni je nekad muka glkedati svoje stare fotke, najradije bi ih obrisala, ali odustanem, bolje da su tu, da me sjećaju na napredak :)
Uglavnom, torta je odlična, bijela čokolada mi se čini super s cappuccinom. Ima jedna bijela čokolada (nisam sigurna jel i Lidlu ili Kauflandu) s punjenjem od cappuccina, ja se davim u njoj :) Sad si me sjetila da sam kod nekog negdje posijala svoj mali kalup 20 cm, ne mogu ga naći već mjesecima

Anonimno kaže...

Čestitam ti na blogorođendanu i želim još punoo ovako prekrasnih postova!
Torta je prekrasna!

Lijep pozdrav, svrati na novi blog:)

Tamara kaže...

Čestitke tebi i tvom blogu na 3. rođendanu, hvala što s nama dijeliš prekrasne recepte i fotografije!
Istu knjigu imam i ja, mogu satima gledati fotografije i nikako da se odlučim za jedan recept!!Prekrasna tortica!!

Petra Kranjica kaže...

Čestitke povodom rođendana. Torta krasno izgleda.

Nevena Buljan kaže...

Hvala svima na lijepim željama i na osvrtu, lijepo vas je čitati! :)

@Maslinka: ma nema problema za komentar :)))

@Tamara N.: znam na koju čokoladu misliš, i ta je meni odlična!! U ovoj torti sam koristila Viviani bijelu čokoladu sa sjemenkama vanilije i smeđim šećerom, ta mi je najbolja zbog male količine šećera koju sadrži iako je ne koristim uvijek, zaista uopće nije slatka i dosta se osjeti sam kakao maslac u njoj. Ponekad stavim bijelu iz Lidla, ta mi je na 2. mjestu. Milka i sl. ne dolaze u obzir jer su mi ubitačno slatke. Zapravo, kad malo bolje razmislim, teško je naići na dobru bijelu čokoladu, a da nije krcata šećerom :))

What's for dessert? kaže...

Sretan blogorođendan!!

Gledam krasnu tortu i mislim se "pa zašto cappuccino", jer ne volim kavu. Ali svejedno sam pročitala recept i kad sam vidjela da je u pitanju samo jedna žličica, znam da neće biti problema ako ju izbacim. Dekoracija, odnosno lješnjaci odlično pašu!

Вера kaže...

Joj torta je tako lepa!Draga Sretan ti blogorodjendan!!!

Maja Babić kaže...

Srećan blogo-rođendan, tortica deluje fino i prikladno, a fotke su prelepe!

Dunja kaže...

Sve čestitke za tri godine učešća u ovom blogosvijetu. Želim ti da i dalje uživaš u kreacijama jela i delicija, puno mi znači tvoj blog.
Tortica prekrasna, najradije bi si ju isprintala za neki poster za svoju kuhinju.

Nale Coolinarija kaže...

Srecan rodjendan tvog divnog bloga!
Nisam redovna sa komentarima, ali zato sa čitanjem da!
Tortica ti je jako primaljiva, baš fina. Sve najbolje!

Marija kaže...

Srećan blogrođendan! Tvoj blog mi je jedan od omiljenih. Sviđa mi se tvoj stil. I pisanja i fotografije. Želim ti još više uspeha u sledećoj godini!

Sanja kaže...

Torta izgleda i zvuci savrseno. Mnogo mi se svidja dekoracija, jednostavna a mocna. Srecan blogorodjendan.

Mimi kaže...

Sretan 3. rodjendan! Divan i velik jubilej! :) Bravo!!! :)
Torta je jako lepa... Bas privlacno izgleda... :)

Vali kaže...

Sretna obljetnica! Za tortu nemam riječi, aposlutno je savršena!

Andrea kaže...

Sretan blogorođendan Ebba, nadam se da je ovo tek početak jedne uzbudljive i divne priče. :)
Tvoje fotografije, recepti i tvoj blog su među rijetkim stvarima koje me još uvijek mogu jako intrigirati i pobuditi moju maštu.
Jako mi se sviđa i ovaj recept, sigurna sam da je torta bila jako ukusna, a zbilja izgleda prekrasno. :)

jubistacha kaže...

Kao prvo: sretan rođendan! Kao drugo: i ja imam tu istu kuharicu. Jesi stigla pročitati onaj prvi dio, malo o povijesti čokolade? Meni je bilo dosta zanimljivo, saznala sam neke nove stvari. I ja odavno mjerkam ovu torticu ;)

Sweet Corner kaže...

Sretan vam blogo rodjendan, a za torticu nemam rijeci, savrsena je!

Branka - byB kaže...

Draga Nevena čestitam 3. blogorođendan ! Sigurno imaš na što biti ponosna jer tri godine pišeš prekrasan blog na kojemu si nas počastila sa jako puno odličnih i originalnih recepata. Bravo ! I ova tortica je takva, odlična, originalna i jako lijepa !
Veselim se daljnjem druženju i da bude još puno lijepih blogorođendana !

Maja kaže...

Predivna tortica za još jedan predivan rođendan! Čestitam draga :) :)

Nevena Buljan kaže...

Hvala puno svima na lijepim željama, komentarima i jako mi je drago da vam se sviđa tortica! :)

Anonimno kaže...

Bravo Ebba! čestitam! :)

Sanja Manasijevic kaže...

Srećan blogrodjendan! Volim doći kod tebe jer je sve tako skladno i smireno a ipak jako zanimljivo! Želim ti puno napretka u sledećoj godini. Tortica je bašBaš zanimljiva.

Claire Mercado-Obias kaže...

This looks yummy!