1. rujna 2010.

Pečene rajčice i "konzumirate li dovoljno rajčicu?!"

Jeste li znali da povrće poput rajčice termičkom obradom još više povećava svoju hranjivu vrijednost, točnije apsorpciju i aktivnost likopena?!

Konzumirate li juhu od rajčice, šalšu od pomidora ili ketchup u velikim količinama, već puno ste pridonijeli zdravlju svog organizma. Naime, rajčica duguje svoju jaku crvenu boju likopenu, najjačem antioksidansu i srodniku karotenoida koji ima oko četiri puta veći antioksidacijski potencijal od beta-karotena. Oko 85 % likopena dobivamo iz rajčice i proizvoda od rajčice, a u puno manjoj količini iz lubenice, crvenog grejpa, guave i papaje. Da bi se likopen aktivirao i apsorbirao u organizmu potrebno je konzumirati termički obrađenu rajčicu sa uljem, najbolje maslinovim uljem, jer se likopen otapa u masnoći i kao takav se izvrsno apsorbira u organizmu.
Likopen zbog svog antioksidativnog djelovanja podiže imunitet i pomaže u normalnom radu srca.
Ima jedinstvenu sposobnost inaktivacije slobodnih radikala koji mogu oštetiti naše stanice, a kao glavni karotenoid u ljudskoj krvi, štiti lipide, proteine i DNA od oksidacije. Snažan je inaktivator reaktivne forme kisika, što znači da može imati komparativno snažnija antioksidativna svojstva nego drugi karotenoidi plazme.
Preporučeni dnevni unos likopena je od 5 – 10 mg, no utvrđeno je da 15 mg dnevno kroz 12 tjedana podiže obrambenu staničnu aktivnost za 28%.
Znanstvenu potvrdu pronalazimo i u istraživanjima koja su pokazala protektivnu ulogu likopena u nastanku karcinoma prostate, te smanjenog rizika za oboljevanje od raka želuca, dojke i kože.
Muškarci koji konzumiraju 10 rajčica tjedno imaju 45 % manju mogućnost oboljevanja od raka prostate, u količini od 30 mg dnevno za 20 % smanjuje pojavu tumora želuca, štiti kožu od UV zraka i priprema je za sunce.

Zbog svih ovih činjenica koje pečenoj rajčici samo idu u prilog, vrijeme je da navalite (ako još niste) na jela poput pite od rajčice, tradicionalnu pizzu, "šalšu" od pomidora, razne umake, juhe...

Rajčicama je kraj sezone i možda više nisu lijepog izgleda, al' eto još jednog razloga da ih fino uklopite u svoju zimnicu! :)
Pečene rajčice:

Uključite pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva, poslažite raspolovljene rajčice na lim, polijte ih maslinovim uljem, mrvom balzamičnog octa, posolite, popaprite svježe mljevenim paprom, začinite začinskim biljem poput majčine dušice, timijana, bosiljka, origana, mrvu češnjaka te zaboravite na rajčice cca 1,30-2 sata. Neće vam zagoriti jer će tokom sporog pečenja rajčica pustiti sve svoje sokove. Kad su pečene, ako ih nećete odmah koristiti, ohladite ih i spremite u plastičnu kutiju ili u staklenku gdje mogu u hladnjaku izdržati nekoliko dana. U protivnom usitnite pečene rajčice te ih dalje konzumirajte kao umak. :)

Ja sam ih servirala ovako:

Quinoa sa pečenim rajčicama kao prilog

Quinou isperite u vrućoj vodi (da isperete ostatke saponina zbog kojih je quinoa gorka) te je skuhajte. Još vruću pomiješajte je sa nasjeckanim peršinom i narezanim pečenim rajčicama te začinite dodatno sa par kapi extra djevičanskog maslinovog ulja. Poslužite toplo uz ribu ili meso.

*Quinoa na ovakav način izvrsna je i hladna u salati sa konzerviranom tunom.
*Umjesto tradicionalne "paste al pomodoro" umak od pečenih rajčica pomiješajte sa netom skuhanom quinoom.

21 komentar:

Shangri La Food kaže...

U onda mora da je pucam od zdravlja :)). Nisam znala ovaj podatak. Hvala ti. Kod nas se doma šalša jede barem 1 puta na tjedan.

Nisam ih probala peći ovako kao ti. kombinacija sa quinom je fantastična

Anonimno kaže...

vrlo edukativan tekst! :) štreberice... :)
zanima me, jesi možda negdje vidjela da netko radi kakav dobar namaz od rajčica?

Unknown kaže...

Odlično i hvala što si ovo napisala. I upravo tako ja ih najviše volim s malo maslinova ulja...Ja ih obožavam i danas se spremam napraviti nešto od njih.
A ova kombinacija s quinoom mi je odlična, već zamišljam kako to dobro miriše....

Nevena Buljan kaže...

Hvala svima! :)
Wineandfoof4u: inače namaz od rajčica radim u obliku pesta, pesto alla siciliana, miksaš ricottu (znam je zamijeniti ABC sirom), sirove rajčice, orahe, bosiljak, češnjak i malo parmezana, baciš na vruću tjesteninu ili na bruschettu.. bit će recept.. ili možda pesto od sušene rajčice, isto je jako dobar.. tu se može improvizirati i prilagoditi količinu začina svom ukusu.. mislim da bi se i ove pečene rajčice odlično uklopile u pesto. :)

fuat gencal kaže...

Ellerinize sağlık. Çok leziz görünüyor.

Saygılar.

Dunja kaže...

Ovo mi je otkriće, inače mi je paradajz lagano dosadan, samo salata... ili eventualno filovana paprika, sataraš. Ovo radim danas.

Anonimno kaže...

super super! vidiš, nisam uopće znao za taj pesto! probat ću ovaj tvoj recept a i našao sam kod Kyle-a (odličan lik kojeg sam upoznao na jednoj degustaciji u italiji a piše super blog o vinu i hrani) njegov pesto http://italianfood.about.com/od/vegetablesauces/r/blr1076.htm
grazie mille! :)

JA U KUHINJI... kaže...

Joj kako ti je ovo super :)

JA U KUHINJI... kaže...

Joj kako ti je ovo super :)

Vali kaže...

Pojma nisam imala! Obožavam šalše, a ovo s quinoom izgleda fenomenalno!

Dilajla kaže...

Ove godine sam ih sušila na suncu malo duže traje ali su mi ispale za deset.

Nada kaže...

Krasne su ti fotkice i odličan recept, bravo!

Nevena Buljan kaže...

Hvala svima na pažnji i svraćanju na moj blog! :)))

@Wineandfood4U: Non c'è di che! ;) hvala na preporuci za recept..budem isprobala pesto od Kyle-a :D

@Dilajla: čekam recept ;)) Iako i ja ih planiram sušiti, pa u maslinovo ulje u staklenku :D

Tanja kaže...

pozdrav,
evo me kod tebe na blogu preko Snjeze - vrtaljica.blogspot
Samo sam htela da dopisem, da ova prica vazi i za sargarepu, odnosno da iz kuvane, uz dodatak malo ulja, bolje mozemo iskoristiti njene sastojke.
paradajz mi je omiljeno povrce, pa ga spremam u svim varijantama, ali ako ga bas ne volite sirovog, ipak ga pojedite malo u salati jer solidan izvor C vitamina i folne kiseline. najbolje je jesti ga malo sirovog i malo vise kuvanog, kako bi maksimalno iskoristili sva njegova dobra svojstva
@--->

Nevena Buljan kaže...

@Taci: hvala ti na komentaru i savjetu za pečenu mrkvu, a što se tiče rajčice, volim ju na sve moguće načine, pa tako i sirovu, ali kako ti kažeš, slažem se da ju treba jesti malo sirovu i puno više kuhanu ili pečenu jer se tako ipak više iskoristi njezina blagotvornost na organizam :))

cosmo2503 kaže...

Prekrasne su fotke. Dobro je pročitati ovaj članak u kojem si nam dala tako puno informacija i hvala. Raduje me činjenica da rajčice dobivaju na vrijednosti termičkom preradom jer ih ja, mada ih obožavam u salati, još više volim ovako pečene ili u nakoj gustoj juhi. Salse u kojima je rajčica glavni sastojak su mi najdraže i neizostavne u tjestenini.

Andrea kaže...

Davno sam negdje pročitala ovo o likopenu i njegovoj aktivaciji termičkom obradom. To me naravno jako obradovalo jer se moja kuhinja uglavnom bazira na rajčici. Nezamislivo mi je skuhati umak bez rajčice. :)
Od kad sam to pročitala svima to propovjedam jer mnogi kao ne vole sviježe rajčice. :)
Ova kombinacija s quinoom mi zvuči savršeno i moram je isprobati čim prije. :)

Dajana kaže...

Ovo za rajcice sam znala, i na srecu da je tako, jer djeci jedino na taj nacin mogu nametnuti da jedu rajcice.
Preko ljeta mi je najdrazi umak od pecenih rajcica (pecene rajcice djelomicno smrvim stapnim mikserom, a drugi dio narezem), ove sam ga godine bas cesto kombinirala s drugim povrcem isto tako zapecenim kratko u pecnici. I ovako s quinoom mora biti odlicno.

Branka - byB kaže...

znala sam da su rajčice zdrave ali baš ovako i ovoliko moram priznati nisam znala. Hvala ti na odličnom postu i ovome što si napisala o rajčicama ! I hvala ti na super receptu, volim jako rajčice i jedem ih stalno i u svim mogućim kobinacijama.I ovo će biti jedna od njih !

anita kaže...

ebba predivan tekst i odlican recept, a o slikama da ne govorim!

Tadeja kaže...

Uništavaš me ženo! :) Sve jedan recept bolji od drugoga! Oči mi jedu! :)