31. kolovoza 2010.

Džem od krušaka i džem od suhog voća i đumbira

Dva fenomenalna džema za koje smatram da ne bi smjela proć nezapažena. ;)

Za prvi recept nadahnuće sam pronašla u jednom sasvim drugačijem receptu koji ću upravo podijeliti s vama te koji spaja ovdje najbitnije okuse - pečene kruške i orijentalne začine.

*Pečene kruške sa vanilijom i Speculoos keksima.

Kruške oguliti i prepoloviti, složiti u posudu za pečenje, pokapati limunovim sokom, posipati muscovado šećerom i sjemenkama vanilije, mahunu vanilije položiti uz kruške i zapeć na srednjoj temperaturi što bi bilo nekih 180 C stupnjeva dok ne budu mekane. Izvaditi te posipati razmrvljenim speculoos keksima.
*Predobro! :)


Džem od krušaka sa začinima

Sastojci:

1200 g krušaka

200 g muscovado šećera

100 g običnog šećera

1 vanilija burbon šećer ili 1 mahuna vanilije

sok od 1/2 limuna
1 mahuna kardamoma
1 žličica mljevenog đumbira
1/2 žličice mljevenog cimeta
1/3 žličice mljevenog klinčića


Kruške narežite na komadiće, pokapajte limunovim sokom te pomiješajte sa muscovado šećerom. Pustite da odstoji kojih sat vremena. Sjemenke kardamoma izvadite iz mahune te popecite na suho na tavi dok se ne počne razvijati miris (pazite da ne zagori). Sjemenke usitnite u mužaru, pomiješajte sa svim ostalim začinima te dodatjte mješavini krušaka i šećera. Džem kuhatjte na laganoj vatri dok se ne zgusne (kuhala sam ga oko 1h). Ulijte u steriliziranu staklenku.

*Količinu šećera možete povećati ili smanjiti po želji.

Džem od suhog voća sa đumbirom

Džem od suhog voća sa đumbirom sam zapazila listajući jednu zanimljivu tal. kuharicu sa receptima za marmelade i džemove. Recept sam odmah zabilježila, a još brže i napravila, točnije prošle godine u vrijeme Božićnih blagdana. Ako volite slatko-slane kombinacije, servirajte ovaj džem uz meso, a preporučam i uz kruške u crnom vinu. :)


Za 1/2 l džema od suhog voća i đumbira:

200 g datulja
250 g suhih marelica
250 g suhih šljiva
250 g suhih smokvi
125 g šećera (muscovado / rapadura / smeđi neprerađeni od Alnature / demerara, no može i obični konzumni šećer)
korica 1 limuna
1 manji đumbir
1,2 l vode

Datulje očistite od koštica, isperite ih zajedno sa ostalim suhim voćem. Smokve narežite na manje komadiće ili pustiti cijele, isto napravite sa ostalim voćem. Prelijte voće sa vodom, promiješajte te pustite preko noći.
Sutradan stavite kuhati džem cca 30 minuta na srednjoj vatri dok se voće ne razmekša.
U međuvremenu đumbir narežite na sitne ploškice – komadiće. Ubacite u polu-kuhani džem zajedno sa šećerom i limunovom koricom te još nakon toga kuhajte oko 20 minuta. Po želji, usitnite 1/2 količine džema ručnim mikserom, a druga polovina neka bude u komadićima. Ulijte u sterilizirane staklenke.

Napomene

* Osim u pećnici ili u kipućoj vodi, staklenke za zimnicu se steriliziraju najjednostavnije pranjem u perilici za pranje posuđa.
* Suho voće bi bilo poželjno isprati vodom prije upotrebe zbog sulfita kojim se tretira u prehrambenoj industriji da bi se bolje konzerviralo prije pakiranja. Poseban oprez za astmatičare. Više o tome saznajte ovdje.

4 komentara:

Branka - byB kaže...

Ovo je fantastično ! džem od suhog voća sam vrlo slično radila sa datuljama i zbilja je izvrstan. A i ovaj od krušaka mi je fenomenalan, obzirom na dodatke sigurno divno aromatičan. Super si napravila džemove, baš odlično izgledaju !
Pečene kruške su tek posebna priča koja me privukla, njih ću zasigurno prve isprobati :)

fuat gencal kaže...

Ellerinize sağlık çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

Saygılar.

Andrea kaže...

Ova kombinacija s kruškaka mi zvuči savršeno.
Džem od suhog voća već neko vrijeme želim isprobati, a ovaj tvoj mi zvuči ko prava delicija. Voilim sve u čem ima đumbira. :)

Unknown kaže...

Mnogo mi se svidjaju oba džema i rado bih ih isprobala, samo me zanima je li reč o suvim ili svežim urmama (datuljama)?