28. svibnja 2010.

Šparoge na "1001 način"

Ovo proljeće (kojeg zapravo i nema :( ) sam više nego ikad imala prilike uživati u šparogama i jelima od šparoga. Sve zahvaljujući mom prijatelju, očito strastvenom beraču šparoga i mojoj velikoj volji da ih naučim brati. ;)

Ostalo mi je još malo šparoga u zamrzivaču, al' za sad ću vam predstaviti nekoliko jela koja sam pripremila u zadnje vrijeme. Usput, evo i nekoliko popratnih fotki iz prirode. :)
Kukuruzna pita od šparoga

Šparoge na salatu sa octom od malina
Šparoge sam par minuta prokuhala u vrlo malo vode, posolila, ohladila. Začinila sam ih sa malo extra djevičanskog maslinovog ulja, svježe mljevenim paprom te domaćim octom od malina koji se perfektno stopio sa gorčinom šparoga i time ju ublažio. Savršeno, preporučam za one manje tradicionalne i manje skeptične te spremne na neke nove okuse. :)
Rižot od šparoga
Ovdje nisam previše komplicirala pa jelo izgleda više skromnije, iako to nije. Koristila sam integralnu rižu dugog zrna jer mi je puno ukusnija od one obične, ima taj puni okus i zrno koje se osjeti, te je puno zdravija.

Rižu sam stavila močiti u vodu na nekoliko sati, iako je idealno močiti je cijelu noć, pa time skratimo kuhanje. Manju glavicu luka sam pirjala kratko na maslinovom ulju i žličici maslaca, dodala rižu da zastakli par minuta, zatim malo bijelog vina, te pustila da ispari. Nakon toga dolijevala svako toliko temeljac dok riža nije skoro kuhana i zadnjih par minuta sam dodala prokuhane šparoge. Začinila sa parmezanom i malo maslaca, te popečenim pinjolima. To je to - lagani ručak.
Krem juha od korijena celera, tikvica i šparoga sa Bake Rollsima

E, ova juhica je bila vrlo ugodno iznenađenje. Nemam pojma što sam izvela, ali okusi su se savršeno proželi i bio je to jedan ukusan i zasitan obrok. Bake Rolls sa okusom gljiva su izvrsno poslužili umjesto kockica popečenog kruha. :)
Za 3 osobe:

1/2 manjeg luka
2 režnja češnjaka
1/2 glavice korijena celera
2 manje tikvice
2 šalice narezanih šparoga
maslinovo ulje
kiselo vrhnje ili vrhnje za kuhanje
sol i papar
voda ili temeljac
par komada Bake Rollsa, okus po želji!

Luk posoliti i popržiti na malo maslinovog ulja, dodati češnjak tek toliko da zamiriši. Dodati narezani korijen celera te tikvice. Uliti temeljca da prekrije povrće, posoliti te kuhati na srednje jakoj vatri 20 minuta dok povrće ne omekša. Zadnje 3 minute dodati šparoge te prokuhati. Izmiksati juhu, začiniti još po potrebi te dodati vrhnje. Ja sam dodala 3 žlice vrhnja. Juhu odmah servirati uz Bake Rolls. Dobar tek! :)
Uz ova jela, tu se našla i tradicionalna fritaja od šparoga, no nema fotke jer nije bilo nit vremena za poslikat.

Broj komentara: 16:

JA U KUHINJI... kaže...

Sve mi zvuci i izgleda apsolutno savrseno :)

Вера kaže...

fotke su ti genijalne,ja šparoge retko koristim,ni sama neznam zasto,inače bas sam razmisljala da ih treba malo "uvesti" u kuhinju!!!

Dajana kaže...

Ja sam se isto ove godine nauživala u šparogama, iako onim uzgojenim, a ne divljim. Sve mi je fantastično s njima.

Shangri La Food kaže...

malo sam sad u depri.. ove godine nisam uspjela se dočepati niti jednog stručka divljih šparoga....

kako sve dobro izgleda :)

Nada kaže...

Stvarno prefino,sve.. odlična ideja sa Bake Rols prepečencima..I slikice iz prirode su predivne...

Nevena Buljan kaže...

Hvala vam cure! :))) evo sljedeći tjedan opet idem u berbu šparoga.. :DD

Iiiii kaže...

Super slike, nisam nikada bila u berbi divljih sparoga (malo su mi gorke)!

Andrea kaže...

A ja ove godine šparoge nisam ni okusila. :(
Sve mi se kombinacije jako sviđaju jer sam veliki ljubitelj šparoga i volim ih na sve načine. Divne su ti fotke i recepti. :)

Unknown kaže...

Sve: recepti i sličice iz prirode su savršeni. Uživancija:))

Nevena Buljan kaže...

Hvala cure! :))
@Merlose: gorčina se može ublažiti dodatkom male količine šećera dok se prokuhavaju, ako će ti što pomoći :))

Anonimno kaže...

osim što obožavam šparoge, a to si već sigurno primjetila,:)...posebno me zsintrigirao ovaj s octom od maline.Sacršeno jednostavno, a nisam nikad probala ocat od maline. To ti radiš ili? Zadnji koji sam kupila bio je ocat od bazge i on je odličan,:)...zapravo imam barem 10 različitih octeva doma i još mi je premalo,:)

cosmo2503 kaže...

Dopada mi se novo ruho tvog bloga.
I ja sam se ove godine najela šparoga više nego prethodnih i stvarno sam iznenađena bezbrojnim mogućnostima koje nam nude za pripremu. Mada su meni najdraže kuhane u holandskom umaku ili u krem juhi, nijedno jelo od šparoga ne bih odbila. Ovu tvoju juhu bi uzela kao prvo za probati.
Probala sam ocat od malina i vjerujem da je salatica odlična.

Nevena Buljan kaže...

@Enogastromama: :))) nisam sumnjala da će tebe posebno zaintrigirati ocat od maline sa šparogama :D napravila sa ga sama po receptu koji sam našla na Coolinarici, označila sam link :)) A sad mene zanima gdje si pronašla ocat od bazge?? ili si ga sama radila?? upravo već tri dana se bavim bazgom i izradom soka od bazge i još nekih delicija jer smo nabrali 3 vrečice bazge :)))

Nevena Buljan kaže...

Cosmo2503:hvala ti :)) šparoge u holandskom umaku još nisam probala, ali ću morat :)))

Josipa kaže...

bake rolls u juhi mi je totalno otkriće i hvala ti na tome1 isprobat ću! sve izgleda fenomenalno!

Nevena Buljan kaže...

Hvala tebi Josipa! :))