17. ožujka 2010.

Chocolate butterscotch meringue tartellette

Ne znam da li ste primijetili, ali Kraš je nedavno (bar tako sam ja primijetila) izbacio na tržište novi okus Dorina čokolade - butterscotch. Butterscotch je inače vrsta karamele na bazi maslaca, tamnog šećera i slatkog vrhnja. Butterscotch karamelu je prvi puta kreirao i počeo sa proizvodnjom Samuel Parkinson 1917. godine, u Doncasteru u Engleskoj. Tako je danas i najpoznatiji Parkinson's Doncaster Butterscotch u obliku karamel bombona. Što se tiče lingvističkog značenja i nastanka same riječi butterscotch, to scotch na engleskom znači "odsjeći", a pošto se karamela dok je topla reže na komadiće, otud vjerojatno naziv.
Ove butterscotch tortice su bile začas gotove. U 15 minuta sam napravila čokoladno prhko tijesto, nisam čekala da se ohladi i odstoji i to nimalo nije smetalo uspješnosti tortica. Dok su se pekle tortice otopila sam butterscotch čokoladu, dodala par žlica krem sira tek toliko da punjenje bude kremasto kad se ohladi i pošto mi je ostao bjelanjak sjetih se napraviti meringe ili "oblačke". :)
Ne znam ja što sam ja to uspjela umutiti unutra, ali ispale su - malo je reć - savršene!!, kako meni tako i onima oko mene! :D Baš sam stvarno ostala "paf"! :)) Sljedeći put radim duplu količinu! :D

Znači, za 6 tortica će vam trebati:
50 g polubijelog brašna T850
50 g raženog brašna
30 g muscovado šećera
prstohvat soli
65 g maslaca
1/2 žumanjka (e, da, jer za 12 tortica treba 1 žumanjak, a ja sam prepolovila recept)
25 g gorkog kakaa u prahu
par žlica vode

Brašna, sol i šećer pomješajte sa maslacem da dobijete nešto nalik krušnim mrvicama. Zatim, dodajte žumanjak i par žlica vode toliko da možete formirati tijesto te prosijani kakao. Oblikujte prhko mekano tijesto. Razvaljajte tijesto između par slojeva prozirne najlonske folije, to nam služi da ne moramo dodavati uzastopce brašno na radnu površinu dok valjamo tijesto jer ono na kraju može deformirati i isušiti prhko tijesto i same tortice. Utisnite listove razvaljanog tijesta u kalupiće, odrežite višak tijesta na krajevima. Pecite na 180 stupnjeva 10-15 minuta. Izvadite iz pećnice i ohladite.

Za kremasto čokoladno punjenje:
150 g butterscotch Dorina čokolade
5 žličica ricotte ili nekog drugog kremastog sira ili 2-3 velike žlice
1 žlica mlijeka

Čokoladu otopite na pari, dodajte sir i mlijeko, promješajte. Košarice napunite kremom.

Za meringe ili "oblačke":
1 bjelanjak
50 g šećera
1 žličica tekuće arome vanilije

Bjelanjak miksajte sa šećerom i tekućom vanilijom dok se šećer skroz ne otopi. Ne smiju biti prisutna zrnca šećera. Prekrijte tortice snijegom tj. meringom te zapecite dok malo ne potamni na 180 Celzijevih stupnjeva. Trebati će otprilike 5-10 minuta.

Rezultat:
Vrlo čokoladne tortice, čokoladno prhko tijesto sa tekućom ukusnom čokoladnom kremom i zanimljivim oblačkom. :D
Opaska:
Prva mi je najljepše ispala, a ove ostale meringe su malo zagorile. :/ Naime, za ove ostale sam uključila infra red u pećnici da se samo zapeče meringa odozgo, otišla za drugim poslom, vraćam se, i dobro da sam ih na vrijeme izvadila iz pećnice. Ništa, skinuli smo prvi sloj zagorjele meringe i pojele su se sve tortice.

*Možete na kraju dodati i koju svježu jagodu za kontrast okusa i uživanje zagarantirano! :D

Broj komentara: 14:

Alanvla kaže...

Ako uspijem pronaći ovu čokoladu, rada sa probati. Mljac!

JA U KUHINJI... kaže...

Fenomenalno... obozavam ovakve stvarcice...

mignonne kaže...

Divan receptic i prekrasne fotkice...kod tebe se uvek nesto fino sprema!;)))

Andrea kaže...

Vidjela sam ovu čokoladu, itekako pratim promjene na omiljenoj polici! LOL
Viš nikad nisam razmišljala o tome što to "scotch" znaći u nazivu, prosvijetlila si me, ja sam to nekako zdravo seljački povezala sa Škotskom (valjda zbog whiskya).
Ovo mi djeluje tako savršeno, samo moram nabavit ove kalupiće! :)

Dilajla kaže...

Jako dobra kombinacija..

Monika kaže...

kako dobro izgledaju ovi tartići! uf...ovu čokoladu sam primijetila ali nisam probala. moram to promijeniti :)

Sweet Corner kaže...

ajme...bez teksta sam, predivne tortice, fotkice...savrseno!

Unknown kaže...

Izvrsne tortice, sviđa mi se što se brzo prave ali izgleda još brže nestaju!

cosmo2503 kaže...

Ne znam što mi se kod tebe dešava da negdje ne mogu ostaviti komentar, ali mi se dopada tvoj blog i jela koja pripremaš. neobično i maštovito i sa svih strana svijeta.
Tortice su predivne.

Nevena Buljan kaže...

Hvala puno cure! :))
Andrea: hehe :), nisam niti ja znala, i ja sam isto povezala najprije sa Škotskom i mislila da se radi o nekoj smjesi sa dodatkom viskija jer je na omotu čokolade slika nekog alkohola, a sad vidim da je potpuno drugačije, iako po okusu sjetim da je aroma nekog alkohola prisutna :D, a što se tiče kalupića, dobila sam ih na dar od blogerice jedne tako da stvarno ne bi znala gdje se mogu nabaviti kod nas, nisam ih nigdje vidjela..ako vidim gdje javim ti..

Cosmo: hvala ti:) a vidiš niti ja ne mgou na nekim blogovima poput Jasenkinog i između ostalog i na tvome ostaviti komentar, napišem komentar, kliknem i neće pa neće..a nikako da pitam nekoga tko se više kuži u te stvari..morati ću to srediti..
btw. pratim tvoj blog redovito i sad se sve premišljam što napraviti za FBI rukavice od tvojih svih mogućih fenomenalnih jela iz cijelog svijeta, i bez FBI rukavica isprobati ću veliki broj tvojih jela :D

Nevena Buljan kaže...

Cosmo: a ne ne, zabunih se, kod tebe uspijem komentirati, na nekim drugima blogovima ne uspijevam..

Вера kaže...

Savrseno,i fotke i recept!

Sanja kaže...

Fantasticno. Prava bombica. obozavam ovakve poslastice :-)

Bir Dut Masalı - nUnU kaže...

WANDERFULLLLLLL...
Happy weekends..