14. ožujka 2009.

Škartoc od blitve, sireva i piletine

Slijedi 2. sudjelovanje u igri Ajme koliko nas je!, čiji ovomjesečni domaćin je Branka sa bloga Dvi ribe, dva kumpira.

Želite li napraviti ručak koji sadrži potrebna nam vlakna, bjelančevine, ugljikohidrate, vitamine i minerale, a da s druge strane izgleda efektno, ovo je prava stvar..

Ovaj recept sam otkrila u jednom talijanskom gastro časopisu, Cucina naturale.

Punjenje sami izaberite, a možete i ovako:

Za tijesto potrebno je:
200 g pšeničnog brašna
150 g raženog brašna
200 ml vode
1 žlica maslinovog ulja
sol

Obje vrste brašna izmješajte sa solju, dodajte vodu i umjesite kuglu od tijesta. Ostavite da odstoji pola sata.

Za 1. nadjev potrebno je:
350 g piletine (narezati na komadiće)
1 mali luk
1 žličica mljevene slatke paprike u prahu
sol
svježe mljeveni papar
ostali začini po želji, stavila sam curry i kurkumu
2 velike žlice naribanog parmezana
2 velike žlice riccotte
2 velike žlice svježeg sira

Za 2. nadjev:
blitva
sol

Postupak:

Za 1. nadjev:
Luk isjeckajte na sitno, posolite i ukoliko volite, dodajte curry i malo kurkume. Dinstajte na malo ulja, dolijevajući malo vode po potrebi kroz 10 minuta. Kad je luk malo omekanio, dodajte piletinu na komadiće, posolite, popaprite, dodajte mljevenu papriku, dinstajte do kraja dok ne vidite da je piletina gotova. Zatim maknite s vatre, dodajte sve navedene vrste sireva. Dobro promješajte, ostavite da se ohladi.

Za 2. nadjev:
Listove oprane blitve skuhajte dok ne uvene, na pari, ili sa malo vode. Posolite.

Izrada škartoca:
Tijesto razvaljajte da bude veće od kalupa za pitu. Prebacite ga pažljivo u kalup, s tim ne bi trebalo biti problema, jer je tijesto blago rastezljivo, ali ne previše. Rasporedite prvi nadjev po tijestu i izravnajte.
Zatim na tijesto poslažite blitvu, ali je nemojte narezati, jer će ovako biti efektnije.
Nakon toga, pažljivo počnite sa gužvanjem tijesta tako da krajeve tijesta povučete prema sredini. Budući je tijesto veće od kalupa za pitu, ono će se automatski zgužvati, kad budete povlačili tijesto prema sredini.

Škartoc, a posebno blitvu poškropite extradjevičanskim maslinovim uljem, te stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva, oko 40 minuta.

Dobar tek!
Svoju omiljenu pizzu također možete napraviti na ovakav način. :)

Broj komentara: 11:

Maja Babić kaže...

Ovo je FANTAZIJA! Svi sastojci mi se svidjaju, bas je po mom ukusu. Fotke su prelepe, a ova poslednja je apsolutno savrsena!

nlo kaže...

Prekrasno izgledom a vjerujem i okusom:))

Dunja kaže...

Super je maštovito i jako lijepo, a sastojci su baš po mom ukusu
ODLIČNO =)

studena kaže...

Škartoc! :)))
Odlično si mu ime dala (pretpostavljam od crostata?).
Sastojci su zaista odlični, a što je najbolje, mogućnosti su neiscrpne :)

Nevena Buljan kaže...

hvala vam :))
#Studena:ovaj recept je u navedenom talijanskom časopisu pod nazivom "Cartoccio di..."..što bi bila vrečica..ili škartoc..:)

Monika kaže...

ma ovo je predivno! jako, jaaako mi se sviđa :)

JA U KUHINJI... kaže...

ovo je skroz naskroz fantasticno... i fotke su prelepe i sve...

Andrea kaže...

Kraasno, sve mi se sviđa, a i jako lijepo izgleda.

Nevena Buljan kaže...

Hvala :)))

Sweet Corner kaže...

hej draga:) pa nisam znala da se krijes pod Marigold:) sad sam te nasla i tu sam da se i dalje divim tvojim uradcima!! ovo je ti je fenomenalno, kao sto sam vec i rekla:))

Nevena Buljan kaže...

#Sweet corner:Hvala ti puno! :)