8. lipnja 2014.

Oda trešnjama, 1. dio (trešnje u crnom vinu)

Ovo je oda trešnjama. Neki dan sam fotografirala sve što se crvenilo na tržnici, a to su bile jagode, pokoji mac rotkvica te žarko crvene, zrele trešnje - u svom punom zanosu!
Odmah mi se u glavi stvorila slika deserta. Naizmjenično složeni slojevi bijele i crvenkasto-bordo boje. Možda pokoja piškota iliti savoiardo koji pluta u kremi, ali može i bez.

Za 2 osobe, trebati će vam:

250 g očišćenih trešanja
2 žlice muscovado šećera
1 vanilin burbon šećer
2 dl crnog vina (npr. frankovka, teran i sl.)
3 žlice sira mascarpone
4 žlice tučenog slatkog vrhnja

1. Trešnje zakuhajte sa šećerom, burbon šećerom i vinom. Smanjite na laganu vatru te dalje kuhajte oko 20 minuta, dok se tekućina ne reducira i sve zajedno ne zgusne.
2. Mascarpone pomiješajte sa tučenim slatkim vrhnjem u kremu.
3. Umak od trešanja i vina ohladite, pa u 2 čaše slažite naizmjenično umak od trešnje i kremu od mascarponea. Ohladite i poslužite.

2 komentara:

Petra Kranjica kaže...

Super izgleda.
Ova prva fotka me oborila s nogu.

Anonimno kaže...

Izvrsno izgleda..kako napraviti kremu?najprije istuces slatko vrhnje a mascarpone ne izmiksas prije samo ga umijesas u vrhnje i opet nastavis miksati kratko?pretpostavljam da se to moze i sa jagodama npr,ili malinama samo je odabir vina mozda drukciji..mislim da bi pasalo i sa prošekom