7. svibnja 2014.

London 2014 i pita sa jagodama, želeom od ruže i pistacijama


Prije cca tjedan dana vratih se sa krasnog putovanja.
                                                              Regent Street
Što da vam kažem? :) Prekrasno, ludo i nezaboravno.
London i ja smo se odmah kliknuli.
Pomislih čak da je to neka posebna veza iz prošlog života. ;))
Grad je skroz pitom, i mislim da je nakon New Yorka skoro pa najveća gastro meka, na jednom mjestu sve svjetske kuhinje. Svidjela mi se ta energija samog grada, multikulturalnost, otvorenost,  ali i ljudi koji su na sva moja bitna i nebitna pitanja bili ekstra nasmijani i ljubazni. Možda je to zato jer je na mom licu bio konstantno smiješak, entuzijazam i znatiželja. 
Gledajući fotografije , netko će reći da sam otišla u London jesti. :) I jesam! Prvu stvar koju sam napravila prije odlaska, bila je rezervacija u restoranu Jamie Olivera - Jamie Oliver's Fifteen.
Prijatelj i ja smo ostali oduševljeni hranom, atmosferom, vinima, ljubaznošću osoblja. Ako ikada budete imali priliku, svakako ga posjetite, toplo preporučam.

Nešto najsličnije ili sličan koncept restorana i ponude jela jest u Zagrebu, Mali bar Ane Ugarković.
 Uglavnom sam tijekom svih 7 dana pokušala što više toga probati, a između ostalog oduševili su me slavni scones, i slani i slatki, zatim welsh cakes, nešto poput prhkog tijesta sa grožđicama, pečeno na tavi. Svaki dan smo obilazili ili večer proveli u jednom od pubova, a nakon ispijanja njihovih cidera i ale-a, čovjek vrlo lako postane ovisan. ;)
U pubovima se dobro jede, što se mene tiče. Ako želite pojesti nešto autohtono ili britansko, naručite u jednom od pubova. Tu se vidi očiti utjecaj i drugih kuhinja, jela su poprilično modernizirana, a ono što svakako ne preporučam je fish&chips. Takvo jelo možete pripremiti i doma. Radije naručite nešto mesno, uz što ćete dobiti povrće i pire krumpir i za 10 funti se najesti! Ja sam probala mesnu pitu sa gulašom i pivom i sve u svemu, baš je bilo ukusno.
                                                Kobasice, pire i slatkasti umak od luka i mesa

Camden Town i Camden Market su dvije stvari koje se ne bi trebale propustiti u Londonu.
Za ljubitelje secon-handa i vintage stvarčica, ma zapravo svega i svačega, od odjeće do hrane sa svih krajeva svijeta, ovo je mjesto živopisno i tu vam sigurno neće biti dosadno.
Ovdje svako može naći nešto za sebe. Ja sam se naravno zalijepila za štandove sa hranom, a odlično je što vam i nude (čitaj, prisile da pojedeš) da probate. Hrana je ovdje izvrsna i ukusna.
Dok dođete do 10.tog štanda, već ste siti. :)
 Ovo je ujedno i najjeftiniji način da u Londonu pojedete nešto što možda nikad u životu niste probali. .
Toplo preoručam brazilske churros, koji se razlikuju od španjolskih po tome što su šuplji i pune se umakom od karamele ili čokolade. Nešto  s a v r š e n o! Njih nisam uspjela uslikati.
Bili smo smješteni u blizini Hyde parka tako da smo tamo proveli skoro jedan cijeli dan, hraneći  vjeverice i ručajući na travi.

 London je prepun lijepih uređenih zelenih parkova u kojima kada se nađete imate osjećaj da ste zaista usred prirode. Iako je grad vrlo prometan, uvijek možete izbjeći gradsku vrevu i naći malo mira odlaskom u jedan od parkova.
Dok je ostatak ekipe obilazio neka druga mjesta, meni je ostao još i Portobello road, pa smo se prijatelj i ja uputili tamo, prvenstveno u Books for Cooks, knjižaru opremljenu samo sa kuharicama. Moram priznati da mi je to bilo pomalo razočaranje jer su kuharice poprilično skupe, a i atmosfera je bila mrtva. Pretpostavljam da smo došli prekasno, popodne,  kuhinjica u kojoj nude kavu i kolače koje pripremaju iz kuharica, bila je zatvorena. Više sreće drugi put.

Prije Portobello Road-a, naišli smo i na Recipease.
Radi se o trgovini Jamie Olivera gdje se mogu kupiti i njegove kuharice, kuhinjske potrepštine, hrana, te jela poput focaccie, i kolači koje pripremaju pred vama mladi kuhari.
Moram spomenuti i Starbucks. Ja ne mogu živjeti bez kave i stvarno obožavam kavu, ali zaista dobru kavu. Ovo je bio čisti promašaj, a ja sam morala probati nešto što je toliko razvikano. Od kroasana koji je bio živa plastika da nisam mogla skužiti od čega ga rade, cinnamon rolla koji je bio užasno gumen, do kave koju sam popila 2 puta  i nakon koje mi je bilo baš loše. Drugo nemam za dodati, meni je to bilo poput McDonaldsa. 

Arhitektura Londona me oduševila, ona starija. Volim nisku gradnju i to je jedan od razloga zašto me i Skandinavska gradnja oduševljava. Staro mi je uvijek ljepše od modernog, odiše nekim prošlim vremenima, i tu osjećamo onu pravu povijest grada.

O muzejima vam ovaj put neću pričati, zato jer smo ih zaista malo obišli, ali vidjeli ono najbitnije.

Uostalom, ovo je bio prvi, ali definitivno ne i moj posljednji put u London! ;)

Današnji recept nema veze sa Londonom, ali mnogi su me pitali za recept, pa uživajte, i ako probate, javite mi kako vam je ispalo. :)


Pita sa jagodama, želeom od ruže i pistacijama

za prhko tijesto za pitu promjera 25cm
160 g bijelog brašna
80 g mljevenih badema
120 g maslaca
2 žumanjka
1 vanilin borbon šećer
2 žlice nerafiniranog šećera od trske

+ 300 g svježih jagoda
   200 g želea od ruže ili nekog drugog npr. jagode. (koristila kupovni, a ovdje je recept za domaći žele od ruže)
  2 žlice sitno narezanih neslanih pistacija

+ šlag za serviranje

Brašno i bademe pomiješajte sa prstohvatom soli i malo šećera, dodajte hladni maslac na listiće pa miješajte dok ne dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama. Dodajte žumanjke pa umijesite mekano tijesto. Spremite ga u hladnjak na pol sata. Pećnicu ugrijte na 180C. Tijesto razvaljajte na veličinu kalupa za pitu, pomoću valjka prenesite u kalup, izbockajte vilicom pa pecite prvih 20 minuta na 180C. Smanjite temperaturu na 150 i pecite 15-ak minuta dok ne porumeni.

Ohladite pečeno tijesto.
Jagode narežite na ploške pa ih posložite u krug na tijesto. Žele ugrijte da postane tekuće pa  premažite jagode sa želeom. Ukrasite sa sitno narezanim pistacijama.
Možete poslužiti odmah, ali najbolje bi bilo da pita prenoći u hladnjaku jer će jagode natopiti tijesto , pa će je biti lakše rezati.

Broj komentara: 7:

prekratakdan kaže...

Divno i zanimljivo putovanje, mami da posjetiš London. Super receptić, zanimljiv mi je ovaj žele, ali da li su sve ruže jestive...imam ih pun vrt.

Petra Kranjica kaže...

I ja sam se zaljubila u London nakon posjeta prošle godine. Pita super izgleda.

Anonimno kaže...

U Londonu se čovek može osetiti Hedonsitom samo ako želi! Super ste se veselile,jele pile,uživancija!

Posetite moju novu stranicu
www.radostzaradost.com menja se nov Kenwood mixer u zamenu za malu vrednost artikala za Svratište dece Beograda koja rade i žive na ulici!

Nevena kaže...

I meni je London visoko na listi želja. Sad još više kada pročitam tvoj post :)
Divna foto reportaža, i ja sma se skoro vratila sa putovanja lai sam odlučila da budem na godišnjem što se tiče food fotografije i zamisli nsam niti jedno jelo fotkala :) Čak ni telefonom :)

Recept je odličan, meni su takve pite najdraže.

Branka - byB kaže...

Jako mi je drago da iz Londona nosiš ovako lijepe uspomene, meni je taj grad baš poseban, bila sam nekoliko puta , a svaki put je drugačije i svaki put mi je super ! Super mi je i tvoja pita, kao i uvijek kod tebe originalno i jako fino !

Nevena Buljan kaže...

Hvala svima! :)))

@Nevena: jao svaka čast, mogla bih si i ja razmisliti o tome.. iako, toliko mi je ta fotografija strast, da kad idem na putovanja to me najviše veseli... sve zabilježiti... ali shvaćam tebe! Ponekad je dobro baš odmor napraviti :i opustiti se :)

Unknown kaže...

Predivne slike, super hrana! Jako bih voljela na put u london! Želim tamo ići već par godina i nikako se ne mogu organizirati da stvarno i odem.