27. ožujka 2014.

Puding od brioša sa narančom, smokvama i čokoladom / Orange brioche pudding with dark chocolate and figs


Sve je počelo na Demetrinom zelenom kutku i narančama na štandu Mama organica. :) Pošto obožavam marmeladu od naranača, deserte sa narančom, čokoladu sa narančom i sve što postoji sa narančom, uključujući i kozmetiku, kreme, parfeme itd., odmah sam kupila popriličnu količinu istih.

A onda sam se uhvatila posla i krenula u pripremu fine marmelade. Znate zašto? Zato što mi je malo koja kupovna marmelada od naranača ukusna. Ježim se od kupovnih marmeladi u kojima se osjeti samo šećer, koji na kraju krajeva vrlo često prekrije finu aromu citrusa. Uostalom, za kvalitetnu marmeladu nisu potrebne abnormalne količine šećera.
Ja sam posegnula za receptom na foodtube-u i jako sam zadovoljna rezultatom. To je baš ono što sam tražila pa vam ga toplo preporučam. ;)
Budući da su me njihove domaće naranče skroz oduševile, ostavila sam par komada za pripremu briocha. Jednostavno sam kuhala cijelu naranču sa korom oko 20-ak minuta dok nije omekšala, zatim procijedila, smiksala štapnim mikserom u kremu i dodala osnovnom tijestu za brioche.

Na kraju mi je ostalo brioche-a pa sam ga iskoristila za puding od kruha koji možete vidjeti na fotografijama. Već i ptice na granama znaju koliko je dobra kombinacija tamne čokolade i naranče. ;)
U ovom receptu možete također iskoristiti pincu /sirnicu koja se tradicionalno sprema za Uskrs.
Sastojci

500 g narezanog na fete brioche-a, stare sirnice, panettone-a ili drugog slatkog kruha
400 ml slatkog vrhnja
400 ml mlijeka
50 g nerafiniranog smeđeg šećera
1 vanilin burbon šećer
3 jaja
4-5 suhih smokava, narezanih na sitne komadiće
3 žlice džema od naranče
100 g tamne čokolade 70%

Fete brioche-a složite u odgovarajuću vatrostalnu posudu, kao na fotografiji. Suhe smokve kuhajte oko 10 minuta u vodi dok ne omekšaju malo. Procijedite ih. Mlijeko, šećer, vanilin šećer, slatko vrhnje, jaja, marmeladu od naranača umutite pa prelijte preko brioche-a. Posipajte smokvama pa pustite tako 40 minuta da brioche dobro upije svu tekućinu.
Zagrijte pećnicu na 160C.
Veći lim za pečenje napunite vodom, pa pažljivo u lim položite vatrostalnu posudu sa pudingom tako da voda bude do polovine posude. Pecite oko 45 minuta, a pred sam kraj posipajte sa komadićima tamne čokolade da se otopi.

2 komentara:

Petra Kranjica kaže...

Odlično izgledal. Odoh proučiti recept za marmeladu.

Nevena kaže...

Savrsen predlog za uskrsnji dorucak! Mnogo, ali mnooogo volim brios i cini mi se da je u vom pudingu savrsen. Ja sam dobila od Foozdarija dzem od narandzi iz Dubrovnika i super ce mi doci. Bas sam razmisljala sta bih mogla za taj svecani dorucak...

Super!