24. svibnja 2013.

Toskanske pite co' bischeri





Proljetni petak, večer, a vani jesen. Nije da mi to nešto pretjerano smeta, pošto volim i jesen... i proljeće, i zimu (omotati se vunenim šalom, obuti čizmice i kaputić i piti kuhano vino, sve dok ne dođe 2.mjesec kad mi i zima već dojadi), i ljeto, doduše nešto manje (uvijek mi bude prevruće pa mi padne tlak pa kukaam kako hoću zimu.. dakle, nikad zadovoljna ;). Predomišljam večeras da li da izađem van, ali ni to mi se ne da, kad je već hladno i kišovito. Radije ću si napraviti kakao ili toplu čokoladu, napisati novi post o ovim fenomenalnim toskanskim pitama, poslušati dobru glazbu, pročitati knjigu ili pogledati dobar film. :)

Dakle, prošli vikend sam se više-manje smucala po kuhinji i napravila ove fine pite. Svi su ih pohvalili, ali toliko su ukusne, pa čovjek kad ih kuša, nit ne može, a da ih ne pohvali. :)  Punjenje je poput finog pudinga od tamne čokolade i gorkog kakaa koje sam dodatno začinila svojim domaćim arancinima u sirupu, a pošto je na bazi riže nije ni toliko kalorično. U punjenje se još dodaju grožđice i pinjoli, i to stvarno bude baš posebna kombinacija. Prhko tijesto radila sam od brašna od heljde, znači bez glutena i nema šanse da vas uhvati nadutost. :)

Ovo je tradicionalna torta koja potječe iz toskanskog grada Pisa, preciznije iz mjesta San Giuliano Terme i Vecchiano. Riječ bischeri ima više značenja. Bischeri su krajevi tijesta na piti (koje ja nisam stavljala) koji podsjećaju na kljun ptica i koji se prije peku pa budu hrskavi. Drugo značenje riječi bischeri bi bila pomalo glupa osoba koja nije baš poduzetna. Tu se spominje obitelj Bischeri koja nije htjela prodati svoju zemlju gdje je  kasnije svejedno sagrađena katedrala. Obitelj Bischeri nije dobila nikakvu naknadu za svoju zemlju. Treće značenje riječi bischeri bi bio muški spolni organ.

Unaprijed se ispričavam za instagram fotke loše kvalitete, ali stigao mi novi objektiv i naručili su mi ponovno ove pite tako da će dobiti zasluženo svoj foto session. :)

Originalni recept 
(smanjila sam količinu šećera i recept prilagodila prema svom ukusu)

Za 6 manjih pita u kalupima ili jednu veću:

200 g brašna od heljde
90 g maslaca
60 g šećera (ili 30 g fruktoze)
1 jaje ili 3 žumanjka
prstohvat sode bikarbone

Za punjenje:
500 ml mlijeka
60 g riže okruglog zrna
1 vanilin burbon šećer ili 1/3 žličice sjemenki vanilije
50 g šećera (ili 25 g fruktoze)
40 g grožđica
40 g pinjola
5 arancina u sirupu (isti postupak izrade kao kod arancina, samo ih čuvajte u sirupu u kojem su se kuhali)
20 g gorkog kakaa
2 keksića amaretti, smrvljena
100 g čokolade sa 70% udjela kakaa
1 jaje
2 žlice likera npr. amaretto, rum, ili Marsala
prstohvat soli

Za tijesto, brašno pomiješajte sa prstohvatom sode bikarbone, zatim sa hladnim maslacom na komadiće, tako da smjesa nalikuje krušnim mrvicama. Dodajte šećer, jaje i umijesite prhko tijesto.Spremite ga u hladnjak na 1h.
Za punjenje:
Mlijeko zakuhajte sa vanilijom, rižom, prstohvatom soli i šećerom i kuhajte oko 20-ak minuta dok riža ne bude kuhana i kremaste teksture poput pudinga. Dodajte odmah u vruću rižu čokoladu na komadiće i sve ostale sastojke osim jaja. Kada se malo prohladi smjesa, dodajte i jaje.

Prhko ohlađeno tijesto razvaljajte i utisnite u kalupe. Ostavite malo tijesta i za trake kojima ćete pokriti tijesto. Kalupe sa tijestom napunite smjesom od riže i čokolade, te pokrijte trakama od tijesta.

Pite pecite 20-ak minuta na 180 C, ili ako radite jednu veliku pitu, onda oko 40 minuta.

4 komentara:

Dajana kaže...

Ajme, ja sam ti živjela u Pisi i kasnje u San Giuliano Terme, probudila si mi uspomene... Prodavali su je u svim slastičarnama, ali je nikad nisam sama pravila. Imala sam u školi polaznicu tečaja čija ih je obitelj pravila i prodavala na sajmovima. Kad sam je pitala što znači "bischeri" nije mi znala odgovoriti :))

with passion by kras kaže...

Moj dragi je iz San Giuliano Terme, čula sam za "bischeri" ali ne u vezi toscanske pite. To je nešto novo zamene, sada ću praviti ove pite co' bischeri pa da vidimo, šta mi kaže moj dragi u vezi njih (neću ništa izdati prije).
Odličan recept. Svaki dan saznam puno novih stvari... kad bi se moglo realizirati bar deo svega u ovom životu, heheh...
srdačan pozdrav, ljuba

Dilajla kaže...

Divne pitice punog okusa a ja sum u njima guštala u Lucci.

pinkpoppyseed kaže...

Pita izgleda slasno! Sutra sam ju mislila raditi, no kako ne volim grožđice i arancine mislite li da bi pita bila jednako fina i bez njih? Također, bi li se amaretti keksići mogli zamijeniti nekim drugim, npr. petit keksom?