12. veljače 2012.

Čokoladne praline punjene sirupom od crnog vina

Crna aromatična vina punog okusa čija vam aroma i dalje ostaje u ustima nakon svakog gutljaja, čiji okus pamtite još dugo dugo, moj su favorit. Daju jelima nevjerojatnu aromu, daju karakter i volim kuhati sa takvim vinima, pa čak i kada se ne preporuča kuhati s istima.
S druge strane, teški sam ovisnik o tamnoj čokoladi, ovisnik u pravom smislu te riječi. Što više kakaa u čokoladi, to za mene bolje! 

Prije par godina sjetila sam se kako bi bilo zanimljivo sljubiti ta dva jaka karakterna okusa. U biti, ideja je bila pripremiti toplu čokoladu sa crnim vinom. Nakon što sam nabavila kuharicu britanskog slastičara Paul. A Younga i pronašla njegov recept za "mulled wine hot chocolate", mom oduševljenju nije bilo kraja! 
Lijepo je kad imate nekakve uzore u svijetu kulinarsva. Moj uzor (između svih ostalih kuhara koje cijenim, a ima ih!) je definitivno Paul. A. Young koji vrlo smjelo eksperimentira sa čokoladom. Za njega upotreba čokolade nije ograničena isključivo na slatka jela, već ju konkretno i uspješno uklapa i u slana jela.
Dok on preporuča kuhano vino sa dodatkom tamne čokolade, gorkog kakaa i začina, moja preporuka i ideja je bila dodati u toplu čokoladu po izboru reducirano crno vino ili sirup od crnog vina.
A onda sam se sjetila slavnih Griotta i Mon Cheria i odlučila napravit domaće praline od tamne čokolade punjene sirupom od crnog vina.
To je bila dobitna kombinacija! Naročito za ljubitelje   čoko medenjaka. :)

Sastojci za 8 pralina (silikonski kalup za izradu pralina možete kupiti u specijaliziranim trgovinama sa kuhinjskim priborom!, npr. u Rijeci u Casa Mia, a vidjela sam i u Lesnini dobar izbor):

150 g čokolade za kuhanje (najmanje 50 % kakao djelova)
silikonski kalup za čokolatine (u trgovinama sa kuhinjskim potrepštinama)
+ manji kist

Za punjenje:
250 ml crnog vina npr. borgonja, ili teran
4 žlice meda po izboru
2 žlice smeđeg šećera
½ žličice cimeta
Prstohvat đumbira u prahu
2 klinčića
1 žlica ruma
2 žličice marmelade od aronije (ili višnja, šumsko voće)

1. Čokoladu otopite na pari.
2. Kistić umočite u čokoladu i premažite njime unutrašnjost kalupa u tankom sloju ali da skroz prekrije unutrašnjost kalupa. Spremite u hladnjak da se čokolada na stijenkama kalupića stegne, zatim izvadite  i to isto ponovite još 2 puta sa već mlakom otopljenom čokoladom (ne smije biti vruća kako se ne bi otopio prvi sloj čokolade u dodiru sa vrućim).
3. U međuvremenu kuhajte sve sastojke za nadjev na laganoj vatri oko 10 minuta dok ne dobijete sirup ili dok se ne reducira na polovicu. Na samom kraju dodajte žlicu ruma i marmeladu, dobro promiješajte i ohladite.
4. U kalupiće do ¾ visine ulijte ohlađeni nadjev te stavite u zamrzivač da se skroz stegne, trebati će oko 1h.
5. Ponovno otopite preostalu čokoladu, pustite da se ohladi, ali da bude još uvijek tekuća te premažite vrh svakog čokolatina otopljenom čokoladom tj. „zatvorite“ ih otopljenom čokoladom, spremite u hladnjak da se skroz stegne.
6. Kad su se čokolatini u potpuno stegnuli pažljivo ih izvadite iz kalupića, a zatim degustirajte! :-)

Broj komentara: 16:

jubistacha kaže...

Predivno!
I ja sam ljubitelj tamne čokolade, a ni crno vino mi nije strano ;)

Dunja kaže...

Sjajno Nevena, ma baš veličanstveno. Volim sitne deserte, močne, kad ga pojedeš komadić, da ti i u ustima i u mozgu još dugo titra. To mi je ideal deserta.

Anonimno kaže...

super! :)

Mimi kaže...

Ovo je nesto sto bi se meni definitivno dopalo! Volim tamnu cokoladu, volim crno vino! Sjajno!!! :) Nevena, ako se ne varam danas je tvoj dan - SRECAN RODJENDAN!!! :)

P.S. Predivan tanjiric na fotkama... :)

Bite my cake kaže...

Nevena, fenomenalna kombinacija, već zamišljam koliko je ovo dobro! Da nisam lijena danas raditi praline, napravila bih ovo za Valentinovo :) Ovako se još uvijek premišljam

cosmo2503 kaže...

Nevena, tvoji receppti su uvijek drugačiji, sve ono što bih i ja rado probala.
Probala sam ganaš sa crnim vinom i sladoled i dopada mi se ukus. Vjerujem da je i sirup predobar.
Čokoladni čovječuljici su tako medeni, prekrasni kalupčići i čarobna boja te tamne čokolade, vjerujem da se radi o vrhunskoj kvaliteti i pomalo bih se plašila upustiti u avanturu pravljena bilo kakvog deserta od tako fine čokolade koja je odlična i sama za sebe. Svaka ti čast.

JA U KUHINJI... kaže...

Ovo ti je apsolutno fantastično!
Srećan rođendan još jednom!

Monika kaže...

Oduševljavaš sa svakim novim postom Nevena! Spoj crnog vina i tamne čokolade za mene je pravi hedonistički raj. Obožavam ih kombinirati i nerijetko me se može na kraju napornog dana vidjeti kako u jednoj ruci držim čašu crnog vina, a u drugoj red tamne čokolade. Praline su fenomenalne. Moram probati ovaj sirup!

Ana kaže...

Coveculjici su genijalni! Svaka cast na strpljenju, ja sam za ovakve stvari trapava, mislim na ovo mackanje kalupa, a verujem da bi mi se ovo jako dopala (inace obozavam cherry bombone).

Sretan rodjendan, draga!

Maja kaže...

Nevena, oduševljavaš me sa svakim novim postom i slikama! Slike su tako prozračne, tako prelipe, a o receptu nemam riječi. Imam par kalupa za praline, ali nikada ih nisam radila. Hvala ti šta si objasnila kako se rade. Ovo punjenje s crnim vinom me odmah privuklo! Obožavam čokoladu, što tamnija to bolje, a vino stavljam u sve, kao i većina Dalmatinaca :) Draže mi je crno vidno od bijelog, a od crnih vina volim voćna, punog okusa. Ovo je dobitna kombinacija i eksplozija okusa!

Unknown kaže...

Isuse Bože! Ovo je fenomenalno!

Nada kaže...

Woow, stvarno Nevena, ostala sam bez riječi...Fotografije ne da su lijepe, nego ČAROBNO lijepe!

Petra Kranjica kaže...

Baš su zgodni ovi čovječuljci,

Nevena Buljan kaže...

Hvala svima na lijepim željama za rođendan i na komentarima! :))
Cosmo2503: hvala ti, znam da se ti voliš upuštati u ovakve pothvate, tj. isprobati malo neobičnije kombinacije i eksperimentirati. :)
moram priznati da ja baš i ne volim ovakve pimlave stvari, tj. nemam ba strpljenja za to, ali ovih je bilo samo 8 pa sa nekako uspjela, a na kraju i sama vidjela da nije to tako komplicirano :), što se tiče sladoleda od crnog vina.. eee, to tek planiram! ;)))
@Ana: hvala :)), ma znaš i ja sam trapava za ovakve stvari, ali ideja je prevagnula tako da sam se morala uhvatiti posla.. :D

Branka - byB kaže...

Nevena , ove praline su definitivno nešto što želim čim prije isprobati. Fantastično ! A čovječuljci su odlična ideja, predobro izgledaju !

Unknown kaže...

Majstorski!