19. srpnja 2011.

Kuhanje, druženje i fotografija... - caponata na ciabatti, domaće "tagliatelle ai fiori di zucca", breskve na žaru sa domaćim sladoledom od vanilije, prženim mrvicama kruha i lagano slanom karamel kremom

Neću puno pričati... slika ponekad znači više od riječi, pa neka vam slike dočaraju naše zajedničko kuhanje, druženje, fotografiranje.. i puno smijeha uz finu klopu! ;)
Ukratko - bio je ovo pravi talijanski ručak.. a što se mene tiče, što više kuham i isprobavam, to mi sve više talijanska kuhinja ostaje najdraža.. :)

V. i K. su bili zaduženi za pripremanje caponate. Ja sam se jednostavno oduševila ovim jelom koje spaja meni  najdraže ljetne namirnice - rajčice, patlidžane, masline... ovo je jedno od onih jela za koje sam čula puno puta, ali ga nikad nisam pripremila, ni sama ne znam zašto. (Danas ponovno pripremam caponatu, moja će biti u verziji sa integralnom rižom) ;))


Za glavno jelo, dan prije, L. i ja smo pripremili domaće tagliatelle koje sam poslužila sa umakom od cvjetova tikvica i mladim tikvicama koje smo ubrali ravno iz vrta, sve oplemenjeno notom šafrana. :)))




Dakle, krenuli smo sa fantastičnim predjelom - caponata na ciabatti, poznata sicilijanska salata od  patlidžana, rajčica, maslina i kapara, celera i pinjola.. ovdje poslužena na prepečenoj ciabatti sa malo mozzarelle i svježe rajčice.... savršenstvo bez mane, ako još niste imali prilike isprobati ovakvo nešto, ne znate što propuštate! :D


Recept za 4 osobe

Sastojci:
2 malena patlidžana ili 1 veliki
1 manj luk
1 stabljika sa lišćem celera
500 g rajčica
50 g crnih maslina u ulju
25 g kapara
50 ml extra djevičanskog malsinovog ulja
1 žlica balzamičnog octa
prstohvat ljute papričice
prstohvat šećera
svježi bosiljak
sol
(neki recepti navode i pinjole, dodajte ih u isto vrijeme kad i masline i kapare)

Za posluživanje:
kriške svježe mini rajčice
mozzarella
 kriške ciabatte
maslinovo ulje
češnjak


Priprema:
1. Patlidžan narežite na manje komade, posolite i ostavite da odstoje najmanje 30 minuta, zatim ih isperite pod vrućom vodom i dobro posušite papirnatim ubrusom.
2. Luk narežite na sitno, pirajte ga na maslinovom ulju dolijevajući malo vode dok ne omekša, zatim dodajte rajčice narezane na manje komade te pirjajte na laganoj vatri dok se umak ne zgusne, oko 10-ak minuta. Ostavite sa strane.
3. Patlidžan pirjajte u drugoj tavi na maslinovom ulju, zatim dodajte celer narezan na sitno. Sve još kratko pirjajte, a zatim dodajte patlidžane u umak od rajčica. Dodajte i masline narezane na sitno, kapare, kratko prokuhajte, oko 5 minuta.
4. Na kraju ubacite prstohvat šećera i ocat, pustite da jelo "odmori", i na samom kraju dodajte listiće bosiljka. Pustite caponatu da se skroz ohladi, najbolja je kad je dobro rashlađena.

Slike pripreme....

5. Kriške ciabatte tostirajte ili zapecite u pećnici, zatim premažite maslinovim uljem i češnjakom, odozgo stavite caponatu, kriške mozzarelle i svježe rajčice, koji listić bosiljka i voila!


Nastavak - tagliatelle u umaku od cvjetova tikvica i tikvica te desert - breskve sa sladoledom i karamel kremom slijedi...uskoro... :-)

Fotografije: Nevena Buljan
                  Viktor Pravdica
            

Broj komentara: 25:

Ana-Marija kaže...

bez teksta! prekrasno!!! :)

What's for dessert? kaže...

Izgleda preodlično!!

Unknown kaže...

Ovo je tako dobro da boli glava!!!
Gledam ovu tvoju caponatu i mislim si jučer sam imala slično ručku, ja to zovem đuveč, često još dodam malo riže i to mi je najdraže ljetno jelo.
A ove pečene breskve poslužene sa sladoledom sanjam ali mi se ne da uključiti pećnicu. Vidjela sam nešto slično u Mowiekay Magazine.
Slike su famozne tako ti zavidim na dobrim slikama, stvarno obaraju s nogu!

Bite my cake kaže...

Veselila sam se ovom tvom postu, mislim da komotno mogu reći da mi je ovo jedan od tvojih najdražih, ako ne i najdraži post! Ja obožavam te životne postove gdje se prikazuje kako se netko družio, uživao i kakvu je finu spizu pripremao. Ovdj este spremili toliko divota da ja ne znam što bih prije isprobala. Ova caponata definitivno uskoro dolazi na red. Inače, moram ju napraviti za svoju frendicu, koja je inače iz Rijeke, jedno vrijeme živjela u Italiji a sada živi ovdje u Karlovcu (ljubav ju je ovdje dovela hehe) i obožava talijansku kuhinju. Kada radimo sendviče, onda dečki i ja napravimo klasiku sa sirom i/ili nekom šunkom, a moja Ana svaki put obavezno uvali patlidžan na krišku kruha, rajčicu i mozzarelu :) Ovo radim sa sebe i nju sad jedan dan definitivno :) Ona je prava talijanka što se kuhinje tiče. A mogu ti reći da se slažem s tobom, što više isprobavam neke svjetske kuhinje, to zaključujem da mi je talijanska ipak najdraža. U posljednje vrijeme dosta eksperimentiram s nekim indijskim i kineskim jelima (npr. znaš da obožavam taj kardamom) ali talijanska je bila i ostala broj 1. Sorry, malo sam se raspisala ;) PS. Čekam i recept za ove bresve, ja sam baš danas htjela peći nektarine na tavi, ali sam skužila da nemam doma ni sladoleda niti vrhnja za šlag pa odustala, nije mi se dalo u dućan :)

Tamara kaže...

ovo mi sve tako fino izgleda!!!
i ja sam veliki ljubitelj talijanske kuhinje i obožavam caponatu, probati ću i ovaj tvoj recept!!

mirjana kaže...

Volim ljetni period samo zbog dobrog povrca i voca..caponatu pravim cesto i sluzim samo za sebe tocno kao i kod tebe i tvojih prijatelja,ali drugi dio koristim za duvec kao snjezana ,samo mora biti i mesa u njemu !!!:)

J e l e n a kaže...

Vidiš, eto ja instinktivno pravim nešto sasvim slično ali se nisam setila da stavim na hleb. Živela italijanska kuhinja i živeo internet. Ja bi ovo sve prelila maslinovim uljem, pa u tegle za zimnicu, iako je ne spremam ali bi ovo rado spremila tako. Prelepe fotografije Nevena, prelepe!

Sanja Manasijevic kaže...

Divan, divan post! A tek klopa i fotografije, mrak.

Ana kaže...

Prelepa fotografija, Nevena! A hrana deluje preukusno.

Maja kaže...

Otkako sam vidila fotku na FB čekam da objaviš recept! Stvarno sam oduševljena i receptom i fotkama, a pogotovo ovim uposlenim muškim rukama koje si uposlila i istrenirala da poziraju :) A tek domaća tjestenina... Oduševlejna sam!
Ovo mi je tvoj najdraži post :)
Sad kad si postavila standard, očekujem još ovakvih postova i prekrasnih prijateljskih druženja od tebe :D

Mimi kaže...

Ajme lepote!!! Ne zna se sta je bolje - recept ili ove tvoje apsolutno savrsene fotke! :) Jedva cekam nastavak... :)

Branka - byB kaže...

Prekrasno Nevena, uz lijepo druženje uživanje i u odličnoj hrani. Caponata je savršena, a svi sastojci jednostavno odlični ! Baš pravo ljetno jelo i k tome jako ukusno. Baš mi se jako sviđa !

Nevena Buljan kaže...

Hvala svima! :)))

Tadeja kaže...

S posebnim zadovoljstvom bih zagrizla u svaku od ovih delicija! Fotografije su divne, foto team je odradio sjajan posao! A da ste se divno družili više je nego očito. :)

moonea kaže...

vidim i kod tebe breskve na žaru :)
ja sam nektarine spremala u malo jednostavnijoj varijanti, tako da sam uvjerna da su ove tvoje prefine :)

ovo je stvarno užitak gledati..neznam što je lipše i što bolje izgleda!
lipi pozdrav! :)

Marija kaže...

Prelepo!!!!!

Anonimno kaže...

Ti i tvoje društvo stvarno znate uživati, divno!!!

Lijep pozdrav:)

Dolce Fooda kaže...

Divan post... fotografije pripreme izuzetne...

Jedna mala sugestija... na gornjem bar-u ja bih umesto salty dishes stavila savory dishes.

Anonimno kaže...

odlične fotke.. stvarno dobre... a da je ukusno..siguran sam :)

Cinnamon and Thyme kaže...

Divno, divno....i vrlo lepe fotografije..:)

lusitania kaže...

jucer sam radila caponatu...obozavam ovakva ljetna jela.

JA U KUHINJI... kaže...

Neverovatno mi se dopada atmosfera kojom odišu tvoje fotke... Predivne su... A i klopa, druženje i sve ostalo naravno :)

jubistacha kaže...

Odličan post!

Marina Kuharica kaže...

prelijepo, tako divne slike i boje, sve je tako primamljivo. a caponata mmmmmmm

Marija kaže...

Pravila danas za ručak, fantastično je!