24. svibnja 2011.

Curry krem juha od graška sa zobenim vrhnjem i kokosovim mlijekom

Volim grašak, i mladi grašak. Skuham ga svega nekoliko minuta da bude "al dente", a zatim ga ubacim u rižu dugog zrna skuhanoj "al dente" sa pirjanom mrkvom, lukom...
Ne znam da li postoji osoba koja ne voli rizi bizi? :)
Moj rizi bizi uvijek je u kombinaciji sa mrkvom... često dodam malo kurkume da oboji rižu, a osim toga je i vrlo zdrava. Dodam i curry-a da bude malo pikantnosti, pregršt nasjeckanog svježeg peršina na samom kraju da malo osvježi i oživi jelo, i dobijem savršeni prilog, jedan od mojih omiljenih. :-)
Neki dan sam kupila kokosovo mlijeko i nisam baš imala nešto previše namirnica, a trebalo je izmisliti brzinski ručak, ili barem dio ručka. Tako je nastala ova juha, mogu vam reći da sam prvenstveno ja bila oduševljena okusom, a zatim na moju veliku radost i ostali koji su je degustirali. :))
Malo zamrznutog graška, pirjanog luka, začina, zobenog mlijeka koje je dalo tako finu i laganu kremoznost, i kokosovo mlijeko da zapečati sve okuse. Nisam htjela da prevlada njegov okus pa sam pazila na doziranje. :)

Uživajte u receptu! :)

Sastojci za 2 osobe:

250 g mladog ili smrznutog graška
3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
½ žličice curry-a
½ žličice naribanog svježeg đumbira
1 luk
1 režanj mladog češnjaka
100 ml zobenog vrhnja
60 ml kokosovog mlijeka

+malo vode po potrebi
+nekoliko  listića rige ili matovilca

1. Luk narežite na sitne komadiće, režanj češnjaka zgnječite.
2. Ako koristite mladi grašak kojem je trenutno sezona, kuhajte ga najviše minutu, to mu je sasvim dosta, a zamrznuti grašak kuhajte 5 minuta u posoljenoj vodi. Ocijedite grašak te ga isperite pod mlazom hladne vode te stavite na stranu.
3. Zagrijte maslinovo ulje pa zatim dodajte curry na vruće ulje da zamiriše, zatim sjeckani luk te ga posolite. Pirjajte nekoliko minuta pa zatim ubacite zgnječeni češnjak te još kratko pirjajte dok češnjak ne pusti miris.
4.Dodajte 200 g graška (preostalih 50 g sačuvajte za dekoraciju) te pirjajte nekoliko minuta da se svi sastojci povežu, a zatim dodajte zobeno vrhnje i kokosovo mlijeko. Prokuhajte ponovno nekoliko minuta, zatim maknite s vatre, dodajte ½ žličice svježeg đumbira i izmiksajte juhu štapnim mikserom. Doradite okus solju ako je potrebno. Ukoliko vam se čini pregusta možete dodati vode ili još zobenog/kokosovog mlijeka.
5. Vratite izmiksanu juhu na vatru još nekoliko minuta, a zatim maknite s vatre i prije nego li ćete je poslužiti pustite da odmori da se prožmu okusi.
6. Poslužite u zdjelicama sa par kapi maslinovog ulja, kuhanim graškom te listićima rige ili matovilca.
Napomene i prijedlozi:
*Mislim da bi na vrh ove juhice bilo odlično poslužiti i repove škampa popečene na malo maslinovog ulja.. što mislite? ;) Meni se čini jako dobra kombinacija. Slušam ostale prijedloge.. ;)

*Kod naše drage Andree sa bloga Voće i povrće obratite pažnju na još jedan divan recept - juhu od tikvica i kokosovog mlijeka. Ubrzo počinje sezona domaćih tikvica, pa ako ih imate u vrtu svakako nemojte propustiti ovakvu divotu. Iznenadit ćete se kako kokosovo mlijeko daje jedan poseban štih u juhama. :)

Broj komentara: 16:

Anonimno kaže...

Jao ova supa(narocito kari u njoj) bi mi sad tako dobro doslaaaaaaa(prehaldjena sam)

Bite my cake kaže...

:)) ja ti baš ne volim rizi bizi...zapravo grašak :) Ali, obožavam krem juhe :) I ova tvoja odlično izgleda, još mi je zanimljivija jer si upotrijebila kokosovo mlijeko i mislim da bih ovaj tanjur s gutšom pojela

J e l e n a kaže...

E moj tata ne voli rizi bizi, jer se toga najeo u vojsci, pa ga mama nikad nije pravila. Ja nisam ni znala da je rizi bizi u prevodu čist grašak i pirinač.

Čorbica ti je odlična. Moram da kupim to kokosovo mleko!

JA U KUHINJI... kaže...

Baš sam ovih dana planirala praviti neku čorbicu sa kokosovim mlekom... Ova tvoja izgleda božanstveno :)

Dunja kaže...

Uuuu, ovo je za mene, prekrasno. Divne boje i opća harmonija na fotkama, uživam gledajući!

Nina kaže...

nemam riječi na ovu kombinaciju, moram priznati da mi ne bi palo na pamet ovo kombinirati, ali zvuči vrlo ukusno i svakako bilježim za isprobavanje

Ana kaže...

Kao dete sam obozavala da jedem mladi grasak, deda ga je gajio u basti, pa sam cesto svracala tamo da uberem koju mahunu.

Nikako da probam kokosovo mleko i bas me zanima kakav ukus daje corbama. Prijatelj koji je bio na Tajlandu je odusevljen njihovom hrananom, a oni bas koriste mleko od kokosa, posebno u corbastim jelima.

Mladi grasak je stigao na pijace, samo da nabavim mleko:)

Slike su ti ocaravajuce!

Anonimno kaže...

Obožavam krem juhice a tvoja mi izgleda čarobno, vrijedi probati!
Hvala na uvijek zanimljivim receptima i krasnim fotografijama.

Pozdrav iz Rijeke:)

Josipa kaže...

Baš sam danas škicala na tržnici mladi grašak i nisam kupila jer mi se 20kn za kilogram učinilo previše. Smrznuti mi je sasvim ok zamjena, pogotovo ledin. Savršena juhica, sve po mom ukusu (iako kokosovo mlijeko nisam probala pa ne znam bi li mis se svidjelo, ali ostalo sve 5). :)

Maja kaže...

Otkako si mi na FB rekla da si radila Curry juhu s kokosovim mlijekom - čekam recept!! Sviđa mi se doziranje svih namirnica, a grašak obožavam :) Baš sam neki dan radila namaz od graška (tek sam danas stigla staviti post), sada mu je sezona i stvarno ga reba iskoristiti (neovisno o tome što si stavila zamrznuti) :)
Slike su prekrasne!!
P.S. Riži biži se kod nas tradicionalno jede s mrkvicom tako da je ne bih izostavila nizašta! :)

Branka - byB kaže...

Nisam preveliki ljubitelj graška, ali na ovaj način i uz ove sastojke mislim da bi se to brzo promjenilo. Odlična je juhica, baš odlična !

Miroslav kaže...

Odlicna supa!!! Ja jako volim i grasak i kokosovo mleko. A volim i curry zacin, iako ga Shilpa prezire i kritikuje me sto ga kozumiram. Kao i uvek fotografije su fantasticne!!!
Puno pozdrava

Andrea kaže...

Obožavam kokosovo mlijeko u slanim kombinacijama, tako mi je čak i draže nego u desertima. Lani sam radila juhu od tikvica i kokosovog mlijeka koja nas je oduševila tako da sam uvjerena da bi mi se ova svidjela. Inače jako volim grašak i jedem ga na sve moguće načine.
Fotke su ti prekrasne. :)

Nevena Buljan kaže...

Hvala svima :)))
@Andrea:tenk ju :)) o daa, sjećam se tvoje savršene juhice od tikvica, presavršeno, baš ću link stavit :))

Nevena Buljan kaže...

@Dzoli: :))) brzo nam ozdravi!

Cool Chic Style Fashion kaže...

E' bellissima ❀