2. rujna 2010.

Scones sa mlaćenicom i šumskim borovnicama

Iako sam ih planirala čuvati do zime za kojekakve kolače, kekse ili cheesecake, potroših i zadnju zalihu zamrznutih šumskih borovnica na recept koji slijedi.. :D

Vjerojatno su mnogi od vas čuli za "scones" - najpoznatija engleska peciva. Naime, radi se o relativno tankom mini pecivu teksture između kruha i keksa koje se peče kratko i na visokoj temperaturi. Zbog toga ga često nazivaju "quick bread" ili brzi kruh. Načinjen je najčešće od brašna ili žitarica poput zobenih pahuljica, a kao jedino sredstvo za dizanje koristi se prašak za pecivo. Scones mogu biti slatki i slani, možete im dodati suho voće, šumsko voće, koštunjičavo voće, a u slanoj varijanti dolazi u obzir sir i šunka.
Scones se u Engleskoj poslužuju za doručak, uz maslac i marmeladu, a vrlo bitan su dio engleske tradicije -poslijepodnevog čaja ili "5 O'Clock tea", kad se još poslužuju uz tučeno slatko vrhnje i šalicu čaja. Više ovdje.

Svoje prve scones sam odlučila napraviti po najjednostavnijem receptu te samo ubaciti borovnice.
Mogu vam reć da sam očekivala puno više od okusa, no čim sam ih gricnula sa domaćim džemom bili su savršeni. To je to, nije zalud pravilo jesti ih sa marmeladom, a vjerujem da su još bolji uz šalicu toplog čaja ;).

Slijedi recept za punu tacnu sconesa..

150 g brašna za dizana tijesta (selfrising flour)
150 g običnog pšeničnog brašna
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
55 g hladnog maslaca
300 ml mlaćenice
40 g šećera (povećati količinu po želji jer su sconesi blago slatki)
100 g zamrznutih borovnica
2 žlice mlijeka

Brašno pomiješajte sa praškom za pecivom i soli. Dodajte maslac na komadiće te razmrvite prstima da nalikuje krušnim mrvicama. Dodajte mlaćenicu i šećer, kratko umijesite. Zatim dodajte borovnice te umijesite pažljivo da ih ne zdrobite previše. Razvaljajte tijesto na 2,5 cm debljine te režite kalupom u željene oblike. Premažite ih sa mlijekom.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 220 C, 12-15 minuta (moji su se pekli 15 minuta).

Poslužite uz omiljenu marmeladu/džem i čaj! ;)

Broj komentara: 13:

Вера kaže...

Jako su ti lepi.Radila sam ih samo jednom i to od maka.Bili su mi malo tvrdji,sad da li sam ih prepekla ili je do recepta...:)Ali još ću neke recepte isprobati.Generalno mi se svidjaju...:)

Ana kaže...
Autor je uklonio komentar.
Ana kaže...

Lepo izgledaju. Scones sam pravila nekoliko puta, a najbolja kombinacija mi je sa brusnicama i koricom pomorandze.
Pozdrav!

Dajana kaže...

Kako su simpaticni u obliku srca.
Imas pravo, uz salicu caja, i malo pekmeza, savrseni su.
Ja sam radila sconese s borovnicama ali u americkoj verziji, malo su drugaciji od engleskih. Bas sam ih htjela ponovo praviti, samo ja sumskih borovnica nemam.

Nada kaže...

Mogu im zamisliti okus, jako volim svo šumsko voće..Sconese nisam nikad radila.Primjećujem da često koristiš posebne i vrlo zanimljive sastojke tipa ove mlaćenice..Svaka čast, volim takve pomalo egzotične recepte!

Shangri La Food kaže...

Po sastojcima rekla bih da bi mi se scones keksić jako svidjeo. Posebno sa šumskim borovnicama.

Pitanjce.. da li si mlaćenicu koristila kao sastojak za kojeg u originalu piše BUTTERMILK?

Nevena Buljan kaže...

Hvala cure! :)))

@Shangri La Food: recept je na talijanskom i piše "300 ml di latticello" što je u prijevodu mlaćenica ili buttermilk.. ja sam je napravila domaću, ima jako puno recepata na netu za home-made buttermilk, a najjednostavnije može se zamijeniti mješavinom punomasnog mlijeka i jogurta - 3/4 šalice jogurta i 1/4 čalice mlijeka. Mislim da bi i kiselo vrhnje u kombinaciji s mlijekom sasvim ok prošlo :)

Shangri La Food kaže...

LATTICELLO bi bio onaj naš Stepko iz dućana.. Super. Hvala.

Tanja kaže...

Keksici su ti super ispali.

Hvala sto si nam napisala cime mozemo da zamenimo mlacenicu. Recepata za domacu ima, ali prosto nisam imala volje da isprobavam bilo koji recept koji je ukljucuje, posto nikada nisam sigurna koliko je domaca varijanta adekvatna zamena.

Andrea kaže...

U odlično izgledaju i ja bi ih najrađe kombinirala s nekom domaćom marmeladom. Jako mi se sviđa kako su borovnice blago obojile tijesto pa su pomalo mramorno ljubičasti. :)

Branka - byB kaže...

prekrasno izgledaju , baš si ih lijepo napravila. Ja sam ih radila po Dajaninom receptu i svidjeli su mi se. Inače volim ovakve kolačiće i isprobati ću i tvoje .A pošto se jedu sa marmeladom ...., e sa time zbilja nemam problema :))
Hvala ti na super receptu i uvodu !

Nevena Buljan kaže...

Hvala cure! :))

Tadeja kaže...

Scones sa višnjama i ribizlama je bio moj prvi recept na blogu! :)
Preslatki su u obliku srca!