Quinou sam tek nedavno počela koristiti.
Zapravo, zapazila sam je odavno u trgovinama zdrave hrane u koje često zalazim i u kojima više volim proučavati neke meni potpuno nepoznate proizvode, nego li na kraju nešto i kupiti. Ista stvar je i sa knjižarama i literaturom gastronomske i prehrambene tematike.
Ne morate imati puno novaca da bi obogatili svoje gastronomsko znanje raznom literaturom i oplemenili svoj jelovnik nekakvim posebnijim receptima. Dovoljno je s vremena na vrijeme pogledati "Kod Ane", čiji recepti ne zahtijevaju BAŠ UVIJEK namirnice nedostupne svakome i svakom budžetu (tu konstataciju vrlo često čujem od ljudi, no po mom mišljenju to je isključivo stvar našeg naroda koji je još uvijek zatvoren i nespreman na nove stvari i na jednu "Anu".)
Između ostalog, dobro je i pregledati domaće i strane blogove sa receptima i novostima u svijetu gastronomije. Provoditi slobodno vrijeme u knjižari listajući ( čitaj proučavajući) najnovije kuharice, kako domaće, tako i strane te na kraju izići iz knjižare sa novim idejama i receptima u glavi. Za kraj, prije spavanja uzeti kakvu zanimljivu literaturu poput najnovije kuharice Veljka Barbieria ili nekih drugih gastro velikana. Tek nakon toga zaspati slatkim snom. :)
To su samo neke od mojih slatkih svakodnevnih opsesija koje su našle odraz u maloj kućnoj gastro biblioteci - čitaj polici krcatoj raznim knjigama kuharicama koja samo što nije puknula. Nadam se da će jednog dana polica postati soba. ;)
Vrganje sam tek nedavno naučila brati i uopće prepoznati u prirodi zahvaljujući mom dragom (ove na slici je on ubrao, ja još uvijek učim :D).
Budući da obožavam gljive nije mi trebalo dugo da iskemijam ovaj recept.. Aromatični, preukusni, neodoljivi..upravo takvi su vrganji. Savršeni za sušenje čija aroma tada još više dolazi do izražaja, no za to moraju biti potpuno neoštećeni.
Narezani sirovi na tanke ploške i začinjeni balzamičnim octom, maslinovim uljem, solju i paprom predstavljaju pravu delikatesu. Ili najjednostavnije pripremljeni termičkom obradom, pečeni ili pirjani. To je ovaj put bio moj odabir, i učinio se najefikasnijim za rižot ovakvog tipa. O vrlo zdravoj quinoi možete saznati dosta na internetu, a ovdje imate još jedan zanimljiv recept sa quinoom. U principu, quinoa je vrlo zahvalna namirnica jer ju možete pripremati i u slatkoj i u slanoj verziji, poput prosa i kus-kusa.
Slijedi moj recept.
Za 2 osobe trebati će vam:
2 neoštećena vrganja
2 šalice quinoe
aceto balsamico
1 ražanj češnjaka sitno narezan
svježe mljeveni crni papar
morska sol
maslinovo ulje
lišće mrkve (može se i izostaviti)
žličica senfa
2 žlice sitno narezanog peršina
parmezan
Napravite marinadu od 2 žlice aceta balsamica, 4 žlice maslinova ulja, senfa, češnjaka, soli i svježe mljevenog papra i sitno narezanog lišća od mrkve. Možete po želji dodati i svježe ili sušeno začinsko bilje poput majčine dušice, origana, mažurana.. Vrganje očistite s nožićem, obrišite s pamučnom krpom te narežite na ploškice, sve osim klobuka. Klobuk ostavite cijeli. Marinirajte vrganje sat vremena u marinadi.
Quinou isperite pod mlazom vruće vode, posolite te kuhajte 15-20 minuta, ja volim kad je al dente znači nit premekana nit pretvrda.
Vrganje pirjajte zajedno sa marinadom kratko, dok ne omekane. Nema potrebe dugo ih pirjati i "mučiti" kuhanjem jer time sve više gube na aromi. Na kraju im dodajte sitno narezan peršin, pomješajte ih sa ocijeđenom kuhanom quinoom, dodajte parmezana po želji. Oblikujte u tortice uz pomoć čaše, na vrh stavite klobuk vrganja i uživajte u laganom i ukusnom jelu.
*Bilo bi dobro ne izostaviti svježe mljeveni crni papar, osim ukoliko ne volite, jer on izvlači maksimalno okus vrganja, nisam vjerovala dok sama nisam probala.
Broj komentara: 12:
Muhteşem görünüyor. Ellerinize sağlık.
Saygılar.
Krasno, mora biti savršeno!
Mrak! stavrno odlično izgleda i djeluje zanimljiv recept! nisam još radio s quinoeom, ali zašto ne? :) ... zadnja fotka ti je odlična.. a za Anči...slažem se...ljudi su navikli na stevu karapandžu prije 20 godina, i na ''prejednostavna'' jela Barbijerija (mislim, volim ga, ali, ponekad zakolutam očima na neke recepte i priču).. Čini mi se da je Ana s ponekim novim dodatkom, ''novim'' povrćem i sl., zaintrigirala mnoge. i dalje su to jednostavna jela koja radi, pa šta bi bilo nam se na nacionalnoj tv vrti Heston Blumenthal, Thomas Keller ili ludi Ferran Adrià? pa ljudi bi se iščuđavali do besvijesti! :)
pozdrav
Ja sam također prije par mjeseci kupila po prvi put quinou, prvo bijelu, a poslije i crvenu i trobojnu (mješavinu), samo nikako da uvjerim i svoje da je to zbilja ukusno. Zato je pripremam sebi za gušt. Uglavnom pravim razne salate od nje.
Ovaj nazovimo ga rižot mi je odlična ideja, i slažem se, malo papra s vrganjima je obavezan dodatak.
Hvala svima! :)
Wineandfood4u: slažem se u potpunosti s tobom i djelim tvoje mišljenje! "Najžešći su mi oni upiti: a zar se to stvarno jede?!? :))
@Dajana: quinou sam pred malo napravila i u kombinaciji sa pirjanim sezonskim povrćem, tikvice, rajčice itd., nisam je probala u salati, ali budem, jer quinoa trpi sve moguće kombinacije. Crvenu nisam još probala, ne znam gdje je nabaviti, čini mi se da sam je čak u Trstu vidjela..
Quinou sam kupila i pravila, naravno samo sebi, zar mislite da bi Zlaja to probao:)))
Meni se sviđa i baš mi je ova tvoja izvrsna. Ali, ima još jedno ali:) ne bi taj ni gljive probao,... možda duboko u sebi se boji:)))
baš sam danas pripremila quinou s piletinom, blitvom i rajčicama :) ova s vrganjima zvuči za prste polizat! vrganje jako volim jesti, a još više i brati. od malena se smucam s tatom i dedom po šumama i čak mi dosta dobro ide. samo da se sad ne ureknem :))
nisam još stigla probazi quinou i vrgnanje, tek sam nedavno kupila cous cous :) ali polako uvodim sve više i više novih namirnica u kuhinju, baš zahvaljujući Ani, vašim predivnim blogovima, Jamie Oliveru i raznoraznim kuharicama kojih imam sve više :) ovo ti izgleda jako fino! :)
ovo si odlično "iskemijala" :), a mene skroz zasinteresirala da konačno isprobam quinou. Kupila sam je ima već neko vrijeme i nikako da je skuham što mije sada baš žao. Rižot je izvrstan !
Sviđa mi se i uvod, dobro si rekla , ne treba puno novaca da se puno o kuhanju nauči i dođe do dobrih recepata a kasnije i finih jela. Ja imam naviku obilaženja knjižara i to mi je jako lijepo provedeno vrijeme a uz to imam i naviku kupovanja knjiga, između ostaloga nađe se tu i poneka kuharica iako se po tom pitanju više oslanjam na internet. Kako god nada da će polica/e jednom postati soba i kod mene postoji :))
Hvala cure, zanimljivo je čitati vaše komentare i iskustva! :)
Obožavam quinou i općenito volim isprobavati nove stvari i kombinacije tako da meni Ana nije ni najmanje egzotična.
Gljive nažalost nikad nisam brala al voljela bi i to naučiti.
Mislim da ne moram naglašavati da sam ovom kombinacijom oduševljena jer apsolutno sve sastojke volim. :)
Hvala Andrea draga.. :)
Objavi komentar