3. studenoga 2014.

Pečeni kozji sir sa narom i crvenim radičem / Goat's cheese fondue with radicchio and pomegranate salad

Predstavljam vam još jedno pravo jesensko jelo. Nekako ne sumnjam da pogled na ovu fotografiju, bez da znate o čemu se radi, intrigira (mene podsjeća na cvijet :D). Ovo je jedina fotka, osim one instagramske,  koju sam uspjela okinuti taj dan jer sam obavljala, naravno, više stvari odjednom i imam sreću da mi fotoaparat tokom cijele te strke nije ispao iz ruku.
No i jedna fotka je dovoljna i daje naslutiti da se radi o nečem jako finom i hm.. sa francuskim štihom. :)
Prije nekoliko mjeseci, dragi Igor Jurilj, inače osnivač i jedan od organizatora Bloomsday Croatia, hrvatskog festivala koji slavi James Joycea i festivala na kojem sam imala priliku sudjelovati-kuhati, poklonio mi je, ravno iz Turske, sirup od nara! Ovom prilikom mu se još jednom zahvaljujem, nama gurmanima su jestivi pokloni valjda jedni od najdražih. :)

Sirup od nara možete i sami pripremiti kod kuće tako da reducirate svježi sok od nara dok ne postane kao sirup, u tom slučaju možete i ne morate dodavati šećer.

Za ovaj recept sam koristila kozji sir sa plemenitom plijesni, Caprilo, jer sam ga baš htjela probati, ali možete koristiti i camembert. Zapravo, sirup od nara, svježi nar, popečeni pinjoli, gorki radič i pikantni sir uz malo nezaobilaznog začinskog bilja, pokazali su se kao jako dobra kombinacija i odličan balans okusa.
Ova količina dostatna je za 2 osobe. Umjesto nara koji je sad u sezoni, možete koristiti i suhe ili svježe smokve, kruške i sl., dodati malo tostiranih oraha, namirnice koje izvrsno pašu uz okus crvenog radiča, i pikantne sireve. :)

Dakle, za 2 osobe biti će vam potrebno:

1 kozji sir sa plemenitom plijesni, npr. Caprilo
1/2 nara, tj. sjemenke
70 g crvenog radiča
1 dl sirupa od nara
1/2 žličice sušenog timijana
ekstra djevičansko maslinovo ulje
sol i svježe mljeveni crni papar 
1 žlica pinjola

Pećnicu ugrijte na 190C.
Caprilo stavite u posudu koju ste prekrili papirom za pečenje. Na vrh sira dodajte sušeni timijan, nekoliko sjemenki nara, 2 žlice sirupa od nara, svježe mljeveni crni papar i malo maslinovog ulja.
Sir pecite oko 10-ak minuta u vrućoj pećnici dok unutrašnjost sira ne omekša tj. dok se ne otopi. 
Crveni radič pomiješajte sa sjemenkama nara, začinite preostalim sirupom od nara, 2-3 žlice maslinovog ulja, solju i paprom.
Pinjole tostirajte na tavi. Na tanjur položite malo salate od crvenog radiča i nara, vrući sir iz pećnice te sve posipajte tostiranim pinjolima. Po želji servirajte sa tostom.

2 komentara:

Lidija kaže...

Isuse!

Petra Kranjica kaže...

U pravu si baš izgleda kao cvijet.