11. rujna 2014.

Integralne penne sa skutom, rikulom, bademima i pečenim rajčicama / Whole wheat penne with ricotta, rocket, almonds and tomatoes

Ovo je jedan od onih brzih ručkova, kada ne znate što bi pripremili. Glad je neutaživa i bitno vam je da samo pojedete nešto što će vam dati energiju i utažiti glad. Otvarate hladnjak, pronalazite kutiju otvorene skute, rikulu koja je već pomalo uvenula, brižnu rajčicu koja počinje gnjiliti i koju treba odmah iskoristiti. A tu je i vrečica listića badema.

Ovo je također djelomično mamin recept koji je pripremila jednom prilikom na brzinu kad smo umorne od puta "umirale" od gladi. Napravila sam neke izmjene, ali u principu radi se o tjestenini koja se skuha i zatim pomiješa sa kremastom skutom.

Nastavljam u zdravom tonu, dakle očekujte recepte sa cjelovitim brašnom kao što je integralna tjestenina ili integralna riža. :)
Sastojci za 2 osobe:
200 g integralne tjestenine
200 g skute
2 šake rikule
ekstra djevičansko maslinovo ulje
200 g rajčice (1 veća rajčica)
svježe mljeveni crni papar
2 žlice listića badema

Rajčicu narežite zajedno sa korom na kockice. U posudi sa debljim dnom ulijte 2 cm maslinovog ulja, dodajte rajčicu, posolite ju i na laganoj vatri pržite rajčicu 15-20 minuta. Ulje će poprimiti crvenu boju od rajčica. Kada su pečene, izvadite ih iz ulja i stavite na stranu. Aromatizirano ulje možete upotrijebiti za pečenu ribu, meso ili bruschette, no čuvajte ga u staklenci. 
Tjesteninu stavite kuhati prema uputama na pakiranju.
U posudi sa debljim dnom zagrijte 2-3 žlice maslinovog ulja te dodajte listiće badema. Pržite ih na srednje jakoj vatri dok malo ne dobiju boju, ali pripazite da ne zagore. Dodajte rikulu i pustite da uvene. Maknite sve sa vatre, dodajte skutu i dosta svježe mljevenog crnog papra.
Kuhanu tjesteninu odmah pomiješajte sa umakom od skute, servirajte u tanjure i na vrh stavite pečene rajčice.

Broj komentara: 5:

Anonimno kaže...

Tako neobična kombinacija ali interesantna da se proba!

Vesna Nesic kaže...

Uvek pozdravljam brze ručkove pogotovo kad su ovako lepi!

Anonimno kaže...

Hmmm, iskreno, nista posebno...

Previse gorcine. Cikorija koju sam koristio umjeto rikole je sama po sebi gorkasta.
Przeni bademi ako nisu slano przeni, takodjer su gorkasti,
Skuta neutralna a paradajz izgubi i ono malo okusa kojeg ima s przenjem, posto je tesko nabaviti domaci a ovaj iz ducana je ionako bezukusan...

Ne znam, mozda bi trebalo probati jos jednom sa nekim zacinima da se razbije gorcina.
Ovako nije bog zna sto... Iako dobro zvuci na papiru...

Anonimno kaže...

Mali update na zadnji komentar:
Probati s cherry rajcicama koje se prze svega 10ak minuta. Cherry rajcice daju slatkocu pa na kraju dobijemo slatko gorkasti okus jela. Puno bolje ispadne.

Anonimno kaže...

Prefino!