18. veljače 2014.

Gusta juha od slanutka sa bakalarom na bijelo i rikulom / Chickpea soup with cod pate' and rocket

Bakalar na bijelo smo uglavnom navikli jesti uoči blagdana, uz kruh, eventualno tjesteninu, ili palentu (kukuruznu krupicu).

Kao i svaka delikatesa, bakalar na bijelo se odlično uklapa u razna jela na bazi povrća, žitarica ili mahunarki. Tako sam se ovaj put odlučila odmaknuti od klasike i pripremiti nešto novo, a opet na neki način tradicionalno i sa namirnicama u sezoni- gustu juhu od slanutka, serviranu sa žličnjakom bakalara na bijelo te rikulom. Blaga slatkoća slanutka se fantastično uklopila sa aromatičnim okusom bakalara te gorkom rikulom.

Također, čast mi je predstaviti lijepu suradnju Ebba's cuisine i istarskih proizvoda od norveškog bakalara - Baccala' della mamma. 
Inače obožavam bakalar na bijelo i već duži niz godina ga pokušavam pripremiti sama, međutim razne obaveze i strka oko blagdana me uvijek u tome na neki način spriječe. 
Bakalar na bijelo Baccala' della mamma, tradicionalna je delikatesa pripremljena od norveškog bakalara (Gadus Morhua), sa začinima, češnjakom, soli i paprom. 
Njegova priprema nije jednostavna, ali svakako je vrijedna truda, pa ću ovdje citirati recept obitelji Stefanov koji se također nalazi na web stranici:

"Suhi bakalar se dobro istuče batićem ili tučkom, te ostavi močiti u vodi 24 sata (prema potrebi zamijeniti vodu). Kada postane savitljiv stavi ga se kuhati dok mu meso i kost u sredini ne omekšaju, kuhani bakalar se očisti od kostiju i crne kožice. Očišćeno meso bakalara se začini sa soli, paprom i češnjakom, te se počinje tuči tučkom u posudi uz postepeno dodavanje biljnog, ili po želji maslinovog ulja toliko dugo ok ne postane kao pire uz vidljiva vlakna i komadiće bakalara. Može se posluživati kao samostalno jelo koje se maže na kruh (preporuka: fete kruha prepržiti sa obje strane u tavi na malo maslinovog ulja). U Istri je običaj posluživati ga uz pasutice, zelje ili palentu)."
U svakom slučaju, toplo preporučujem bakalar na bijelo Baccala' della mamma, jer osim što osvaja okusom, kvalitetom, izvornošću i autohtonošću, može se zaista iskombinirati na puno načina!

Za više informacija posjetite njihovu web stranicu:
http://www.baccala-della-mamma.com

Moj prijedlog je recept koji slijedi..

Sastojci za 4 osobe

400 g suhog slanutka
2 dl ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 suha lista lovora
1 mala grančica ružmarina
voda
sol i svježe mljeveni crni papar
200 g bakalara na bijelo Baccala' della mamma
50 g rikule
sok limuna

Priprema
Slanutak stavite močiti preko noći. Idući dan ga ocijedite, premjestite u odgovarajuću posudu (najbolje sa debljim dnom), prekrijte u potpunosti s vodom, dodajte list lovora, grančicu ružmarina te 1 dl maslinovog ulja. Kuhajte na srednje jakoj vatri oko 1h, ili dok potpuno ne omekša. Kada je slanutak kuhan i omekšao, odstranite lovor i ružmarin, pa izmiksajte sve u gustu kremu. Prema potrebi dodajte vode. Posolite juhu te prokuhajte još kratko. Na kraju dodajte preostalo maslinovo ulje te malo soka od limuna (daje finu svježinu juhi).
U tanjure servirajte toplu juhu sa žličnjakom bakalara na bijelo po porciji, svježe mljevenim crnim paprom te malo rikule začinjene limunom.

3 komentara:

Petra Kranjica kaže...

Jako fino izgleda, baš mi se sviđa.

Anonimno kaže...

Nije loš,ali definitivno probaj i Aldenov,imaš ga na riječkoj placi

slavko jurčić kaže...

Baccaala della mamma je daleko najbolji.Kupujem ga preko 5 godina i uvijek KONSTANTNO dobar, bez oscilacija u kvaliteti