29. siječnja 2014.

Double chocolate buckwheat muffins / Čokoladni muffins od heljdinog brašna

I made them. Immediately, the day after Green kitchen stories published the recipe.
This is all you need in a good chocolate muffin! Good flour (I put buckwheat flour), extra virgin olive oil, instead of butter, which gives an extra flavor, salt (!), and good quality dark chocolate. And a bit of orange zest. ;)
Though, I made some changes by adding dark molasses sugar (rich in iron!) which intensified even more the flavor.  All of your worries will just pass away when you try this muffins. ;)
Thank you Green kitchen stories for this beautiful recipe!

Adapted from Green kitchen stories

Ingredients - makes 12 muffins

Dry ingredients
150g buckwheat flour
125g spelt flour
6tbsp cacao powder
1tsp baking powder
1/2tsp soda
1/2tsp salt

Wet ingredients
3 eggs 
240ml milk 
120g molasses sugar
160 ml cold pressed extra virgin olive oil
100 g 75% dark chocolate, coarsely chopped
zest of 1 orange
2tbsp Grand Marnier

+ 1/2tsp fleur de sel

Preheat the oven to 190C.
Combine all dry ingredients in a bowl. 
Combine all wet ingredients, add molasses sugar and orange zest and beat all for a minute. 
Add the dry mixture to the wet mixture and then add half of chopped chocolate and stir until all is incorporated. Place the batter into the muffin tins and top with the rest of the chopped chocolate. bake for about 18 minutes. Sprinkle with fleur de sel and serve.

Recept na hrvatskom

Čim su Green kitchen stories objavili recept za ove preukusne čokoladne muffinse, odmah sam se primila posla. Volim koristiti kvalitetne sastojke u kolačima, pogotovo u čokoladnim kolačima, a kombinacija maslinovog ulja i čokolade mi je jedna od najdražih. Maslinovo ulje ovim kolačićima daje finu pikantnost, tamna čokolada potrebnu gorčinu, sol nagrašava slatkoću čokolade, a heljdino brašno ih čini savršeno mekanima. Dodala sam i koricu naranče da dobiju finu aromu, i nakon  degustacije sam zaključila kako bi ovo bio idealan biskvit za kakvu finu čokoladnu tortu. Malo sam izmijenila original recept, no vi ih možete pripremiti i prema njihovom receptu, npr. umjesto melasa šećera staviti javorov sirup i umjesto običnog mlijeka kokosovo mlijeko.
Preporučam, uz šalicu fine kave! :)

Original recept
Sastojci za 12 muffinsa

Suhi sastojci
150g heljdinog brašna (u nedostatku, možete samljeti heljdu u brašno u mlincu za kavu)
125g brašna od pira, ili crnog brašna
6 žlica gorkog kakaa
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
1/2 žličice soli

Tekući sastojci
3 jaja
240ml mlijeka
120 g crnog melasa šećera, ili tamnog muscovado šećera
160 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
100 g tamne čokolade 75% kakaa, narezane na komadiće
korica 1 naranče
2 žlice Grand Marniera

+1/2 žličice cvijeta soli


Pećnicu ugrijte na 190C.
Pomiješajte sve suhe sastojke.
Pomiješajte sve tekuće sastojke, koricu naranče i dodajte šećer pa mutite sve zajedno 1 minutu.
Dodajte suhe sastojke tekućima te na kraju polovicu narezane čokolade. Rasporedite smjesu u kalupiće za muffins, pa posipajte svaki sa ostatkom čokolade. Pecite oko 18 minuta. Pečene muffinse posipajte sa malo cvijeta soli i poslužite.

Broj komentara: 5:

Bite my cake kaže...

nevenić, prekrasni su!

David kaže...

I'm so glad you liked the recipe. And great idea with the buckwheat flour. Your photos look wonderful!

Mimi kaže...

I ja sam ih kod njih primetila i planiram ih praviti. Fenomenalne fotke! :)

Petra Kranjica kaže...

Savršeni su!

Laka kuharica kaže...

Ovo mi se strašno sviđa, sastojci su odlični. Pinam!