5. lipnja 2013.

Pita od skute (ovčje), sa slastičarskom kremom i arancinima

I tako, uhvati me jučer nesanica. Nije da se baš često budim u 4 ujutro. Čujem vani cvrkut ptica, pijem kavu, zaspati ne mogu više i da želim. Ima nešto u tim ranim jutarnjim satima, tišina. Možda ubuduće krenem lijegati u 21h, pa se probudim svako jutro u 5. Dobro ću razmisliti o tome, čini mi se dosta dobra ideja. 

Pitu od skute sam viđala u raznim kuharicama, ali nikad me očito nije dovoljno privukla da je odmah krenem raditi. Sve dok neki dan  Eno-gastro-mama nije stavila fotografiju iste na fb stranicu! Kad je u pitanju kuhanje, kada me neki recept privuče, moram ga odmah izrealizirati. :) Nisam baš  strpljiva po prirodi (ima to svoje dobrea ali i loše strane), a ushićenje i uzbuđenje koje osjećam dok ne napravim ono što sam si zacrtala (u čestim slučajevima su to kolači, ili nešto umjetničkog karaktera) je neprocjenjivo. Isto tako se zna dogoditi  često da to prvotno ushićenje oko nečega splasne, pa odustanem od ideje.
Postoji jedna fantastična kombinacija ove pite, sa umakom od meda i smokava, gledam je već par godina :). Prava mediteranska kombinacija. :)
Skuta je jedan od naših najcjenjenijih tradicionalnih proizvoda, a najdraža mi je paška ovčja skuta (jesmo li je zaštitili prije ulaska u EU, ili ćemo i nju morati preimenovati u "ricotta"?!?). Guste teksture, malo trpka (ne znam da li sam odabrala dobar pridjev), mrvu gorka, netko bi rekao bez okusa, ali zato savršena za spariti sa slatkoćom meda i sočnošću zrelih slatkih smokava. Pošto smokava još nema, moglo bi se iskombinirati sa nekakvim umakom od suhih smokava prethodno prokuhanim u umaku od vode, meda i limuna.
Ideju za ovu pitu našla sam na stranici "Un dejeuner de soleil", a privukla me zato jer spaja skutu sa slastičarskom kremom. Nisam se baš držala precizno recepta, već nešto improvizirala. I kao da mi nije bila dovoljna korica limuna, dodala sam arancine iz sirupa, vanilije burbon, malo Limoncella, ma samo da miriši.

Rezultat - fino, ali...

I sad se opet vraćam na umak, pošto sezona smokvama još nije, predlažem da uzmete domaći pekmez/džem/ marmeladu, na bazi šljiva/limuna/ malina/jagoda/borovnica.. Bilo što, u kontrastu sa delikatnom i nježnom pitom od skute.


Sastojci za pitu pečenu u kalupu promjera  27-30 cm

Prhko tijesto
300 g pšeničnog brašna
160 g hladnog maslaca
3 žumanjka
70 g šećera
prstohvat soli
korica 1 nešpricanog limuna
par žlica mlijeka, po potrebi

Pšenično brašno pomiješajte sa solju, pa dodajte maslac na komadiće, vilicom sjedinite brašno i maslac da dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama, a zatim povežite sa ostalim sastojcima da dobijete prhko mekano tijesto. Spremite tijesto omotano u prozirnu foliju u hladnjak na 2h.


Nadjev od skute
300 g ovčje skute
250 ml mlijeka
3 žumanjka
120 g šećera
20 g škrobnog brašna
2 žlice Limoncella
3 žlice grožđica
2 žlice sjeckanih arancina
2 žlice soka od limuna
korica 1 nešpricanog limuna
2 bjelanjka
1/3 žličice praha burbon vanilije ili 1 burbon vanilija šećer

Mlijeko zakuhajte. Žumanjke mutite sa šećerom, škrobnim brašnom i vanilijom. Kada mlijeko provrije, ulijte pažljivo polovicu mlijeka u smjesu od žumanjaka, brzo miješajući (da ne bi koagulirali žumanjci), a zatim sve zajedno vratite na laganu vatru 1 minutu, dok se ne zgusne. Maknite s vatre, prelijte u drugu posudu i prekrijte kremu prozirnom folijom da se ne bi stvorila korica. Pustite da se potpuno ohladi.
Bjelanjke umutite u čvrsti snijeg. Slastičarsku kremu pomiješajte sa skutom, dodajte grožđice, koricu limuna, Limoncello, sok limuna, arancine, i na kraju pažljivo umiješajte snijeg od bjelanjaka.

Pećnicu zagrijte na  180C.
Ohlađeno tijesto (oduzmite mu 1/3, za trake od tijesta) razvaljajte u krug, da bude šire od kalupa u kojem će se peći i utisnite u kalup. Od preostalog tijesta izrežite trake. Ulijte nadjev od skute u kalup sa tijestom pa prekrijte trakama od tijesta slažući ih križasto.

Pecite pitu oko 35-40 minuta. Ohladite je, i posipajte šećerom u prahu. Poslužite uz umak po želji, od smokava i meda, bobičastog voća, džema od šljive itd..

Broj komentara: 6:

Mimi kaže...

Pita je divna, ali fotografije su posebno lepe... Baš volim tvoje fotke i nedostajale su mi... :)

Dunja kaže...

Vrhunski, top ten!

Daj griz kaže...

Prefino, baš po mom guštu!!! :)

mateja kaže...

bas je krasna :)

Nevena kaže...

Moram da probam tu ovčiju skutu!
Čim dođem u vaše krajeve!
Zvuči mi stvarno odlično ta kombinacija sira i citrusa!

Anonimno kaže...

Krasno izgleda, samo mi jedan detalj nije jasan - piše dodajte pola mlijeka, a ne pise kada i što sa drugom polovicom?