16. svibnja 2013.

Mlade zelene mahune sa bademima


Brzi ručak. Brzi prilog.. :) Inače obožavam zelene mahune, u kombinaciji sa popečenim pinjolima. Ovaj recept sa bademima sam našla u španjolskoj kuharici, iako se ovakve mahune dosta jedu i u Italiji, u svim mogućim kombinacijama, sa tjesteninom, mesom itd.. Kako ih vi jedete? Zanimaju me i neke neuobičajene kombinacije..? :)

Za 2 osobe:

200 g mladih zelenih mahuna
2 žlice badema
2 žlice maslinovog ulja
sok od 1/2 limuna
sol

Mahunama odrežite krajeve tj. peteljke, pa ih kuhajte 5-10 minuta u puno kipuće slane vode, trebale bi biti al dente i hrskave. Ocijedite ih pod mlazom ledene vode. Bademe usitnite u komadiće, maslinovo ulje zagrijte u tavi, pa dodajte bademe, sol i pirjajte oko 3-4 minute na laganoj vatri, tek toliko da puste miris. Dodajte mahune, još kratko propirjajte te maknite s vatre. Dodajte sok od limuna, promiješajte te poslužite.

Za mahune sa pinjolima

200 g mladih zelenih mahuna
1 mali luk
2 žlice maslinovog ulja
2 žlice pinjola
sok 1/2 limuna

Mahune skuhajte kao što je u gornjem receptu navedeno. U međuvremenu pinjole popecite na suho, tek toliko da dobiju boju, pripazite da ne zagore. Premjestite ih odmah u drugu posudu da se ohlade. Na maslinovom ulju pržite luk narezan na komadiće oko 5-10 minuta dok malo ne posmeđi. Dodajte mahune, još kratko pirjajte. Dodajte sok od limuna, promiješajte. Poslužite mahune i posipajte pečenim pinjolima.

4 komentara:

Zoka kaže...

Odlično izgledaju.Obožavam boraniju. Ja je ovih dana jedem u salati sa domaćim pestom od bosiljka, paradajzom , maslinama i poširanim jajetom.

Petra Kranjica kaže...

Najšečće sa prepečenim krušnim mrvicama ili nasalatu sa puno, puno češnjaka.
Ovae tvoje mahune super izgledaju.

JA U KUHINJI... kaže...

Tako jednostavno a tako savršeno!

Andrea kaže...

Kombinacija s lješnjacima koju sam ja radila neki dan je zapravo vrlo slična. Napravila sam kao neki pešt od lješnjaka, češnjaka i peršina, prvo sam malo sotirala blanširane mahune, pa sam dodala taj pešt, kratko još prepržila, dodala bijelo vino, a kad je ishlapilo i zgusnulo se posipala sam sa sjeckanim lješnjacima. Bilo je izvrsno.
Ova tvoja kombinacija mi se isto jako sviđa i nju ću slijedeću isprobati. :)