2. siječnja 2013.

Naranče u pikantnom sirupu

Obožavam naranče! U tolikoj mjeri da ih trpam gdje god stignem. U kekse, u domaće mlijeko od badema (bude i za to recept!), u marinadu za piletinu. Famozne Crêpes Suzette uvijek me ostave bez daha... kao i  čokolatini s aromom naranče. Ne moram spominjati ni parfeme sa notom naranče i cvijetom naranče (diivan je Occitane Fleur Chérie! :)
Za ovaj recept ponovno me poslužila kuharica "Regali golosi", autorice Sigrid Verbert. Naranče pripremljene na ovakav način možete poslužiti uz kakav fini biskvit, sladoled ili neki čokoladni kolač, možda i uz kakvo meso?!

Za 2 manje staklenke trebati će vam:
3 bio naranče (ako ih ne možete nabaviti, pustite naranče u vodi 15-ak minuta sa malo octa i sode bikarbone, a zatim isperite)
200 g šećera
1 manji štapić cimeta
1 mahuna vanilije 
3 zvjezdasta anisa
2 klinčića
nekoliko zrna crnog papra
4 žlice Grand Marniera

Naranče operite te narežite na fete debljine 1/2 cm. Zakuhajte malo vode u odgovarajućoj posudi te ih kuhajte oko 30 minuta na laganoj vatri dok ne omekšaju. Ocijedite naranče i bacite vodu u kojoj su se kuhale. U drugoj posudi zakuhajte vodu (oko 1/2 l) i dodajte sve začine i šećer. Kuhajte sirup 10 minuta pa ubacite fete naranče te dalje kuhajte na vrlo laganoj vatri oko 45 minuta. Ocijedite ponovno kuhane naranče, posložite ih u staklenke pa prelijte sirupom u kojem su se kuhale. Dodajte u svaku staklenku po 2 žlice Grand Marniera. Čuvajte u hladnjaku ili na hladnom.

3 komentara:

Nada kaže...

Ove naranče zvuče jako jako primamljivo, štoviše jer jako volim takve citrusne deserte..
Sve najbolje draga Nevena u Novoj Godini i još puno ovako dobrih ideja, fotkica i recepata...

Anja kaže...

Znaš da si baš pogodila s ovim receptom, čim sam pročitala naslov zamislila sam okus i već ga osjećam u ustima :D Pikantno, baš ono što naranči treba i da se malo odmaknemo od tipičnih okusa s narančom. Jako dobro :)

Shacky kaže...

Gotovo da osetim miris narandže, ustvari, sad mi se jede nešto sa ukusom narandže :)))) Sretna Nova godina draga, sve najlepše ti želim!!!