16. ožujka 2012.

Sorbet od kakaa (uz malo lamentiranja ;)

U zadnje vrijeme mi je užasno teško pokrenuti se, pa tako nekako i napisati novi post na blogu. Sva sam usporena, i za neke stvari za koje mi inače treba malo vremena, sada kao da mi treba cijela vječnost. Znate onaj osjećaj kada vam nedostaje energije, brzine, efikasnosti...?! i što ja znam čega sve ne.
Nije toliki problem napisati novi post, koliko je problem što uopće nemam inspiracije da pišem o hrani. Znam da je možda jednostavno takav period i da će to sve proći, ali me frustrira činjenica da nemam inspiracije pisati o onome što najviše volim raditi, onome što me do pred malo toliko ispunjavalo i činilo "živom", a to je definitivno kuhanje i sve vezano uz kuhanje.

Ipak, odlučila sam se oduprijeti  tom tupom osjećaju i napisati novi recept koji sam obećala prije hm... već dosta vremena. Žao mi je da ste ovoliko vremena morali čekati.

Sorbet od kakaa već duže vremena planiram i želim isprobati,  pa sam to odlučila napraviti  prije nekih 3 tjedna. Taj dan i nije bio baš nešto topao, ali ja sam bila inspirirana i raspoložena da isprobam nešto malo drugačije od klasičnog sladoleda od čokolade, nešto novo.

Imala sam u glavi nekoliko recepata koje sam pronašla u kuharicama i na internetu.

Na kraju sam smislila neki svoj recept i mogu vam reć da je baš fino ispalo. :-)

Sorbet sam poslužila sa nekoliko listića melise i crvenim ribizom. Dobro bi poslužio i neki umak od jagoda ili bobičastog voća.

Recept za 2 osobe:
300 ml vode
100 g tamnog muscovado šećera
 50 g tamne čokolade sa 52 % kakaa, ili po izboru
60 g gorkog kakaa

+ nekoliko listića melise i crveni ribiz

Vodu zakuhajte sa šećerom, kada provrije, maknite sa vatre. Dodajte kakao u prahu i čokoladu i miješajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine i dok se čokolada sasvim ne otopi.
Pustite da se ohladi, a zatim premjestite u odgovarajuću posudu te stavite u zamrzivač. Svakih 30 minuta izvadite iz hladnjaka te izmiksajte mikserom, da bi sprječili stvaranje kristala leda. Miksanje možete izostaviti ako imate stroj za sladoled.
Zamrznuti sorbet izvadite, pustite 10-ak minuta da se malo otopi, te poslužite u obliku kuglica, uz voće po želji. Meni bi bile najbolji izbor svježe jagode, iako sam stavila crveni ribiz. :-)

Broj komentara: 13:

Bite my cake kaže...

Krasan recept, sorbet zaista odlično izgleda! Baš mi se sviđa što nije s čokoladom nego baš s kakaom :)
Ova ne inspiracija-možda kakav proljetni umor...
Samo polako, i samo naprijed :)
Fotke su ti prekrasne

Miroslav kaže...

Znam na šta misliš kad kažeš da se ne možeš pokrenuti i da nemaš inspiraciju. Svi mi prolazimo kroz slične periode. Pisanje zna biti naporno, pogotovo kada smo umorni od drugih obaveza. Pisati blog je takođe posao, a svaki posao vremenom postane obaveza, koliko god mi u tome uživali il' ne. Al' samo polako i inspiracija će doći, kao što je i sad.

Sorbet izgleda fantastično! Ja jako volim čokoladni sorbet, mnogo je intezivnijeg ukusa od sladoleda.

Pozdrav
Miroslav

Unknown kaže...

Polako, draga moja!
Kada ti se piše piši,kada ti se radi radi. Neće ništa pobjeći. Imaš pravo i na odmor, na malo lijensti, imaš pravo što god. Jedan je život!
Ali, ovaj Sorbet je genijalan! A sličice tek! Bravo!

Zoka kaže...

Sorbet je divan i naterao me je da se danas pokrenem i otvorim sezonu sorbeta. Doduše od narandze i nane, ali je ovaj tvoj sledeći na redu. Slike su predivne,

Ana-Marija kaže...

Nista se ne brini i ne daj da te to frustrira - pisanje nekad ide lakse, nekad teze a nekad nikako. Bilo kako bilo, meni je drago da si se stavila i napisala ovaj post, a fotografije su predivne. Sve pohvale!

Branka - byB kaže...

Nevena ne opterećuj se zbog trenutnog nedostatka inspiracije i potrebe da se pokreneš oko kuhanja i pisanja, to je sasvim normalno i proći će. Ja sam prošlu godinu u ovo vrijeme bila u sličnoj fazi i sada ne mogu zamisliti da je to bilo tako. I kako došlo, tako prošlo.
Sorbet ti je fantastičan ! Jako mi se sviđa i posebno lijepo izgleda !

Mimi kaže...

Ja se ponekad tako osecam. A ponekad imam posla preko glave i od silnog posla ja se pogubim, sednem i ne uradim nista...
Savrsene fotografije!!! I svidja mi se recept...

stocicu postavi se kaže...

Divne slike,još bolji recept:))ne brini za inspiraciju kad se odmoriš sve će izgledati drugačije:))

mignonne kaže...

Vec par dana se divim ovoj slicici i kopkalo me je kakav je to fini desert u casi, a bas je tako kao sto kazes, nekada nam fali energije i inspiracije za pisanje, pa onda jednostavno samo uzivam u slikama.ž... a inspiracija za pisanje ce vec doci, uz sunce i lepo vreme sve ce biti puno lakse.;))

Dilajla kaže...

Nadoknaditi ćeš ti to ,ja se ne brinem uopće ha,ha...
Sorbet za desetku.

Sanja Manasijevic kaže...

Odlične fotografije! I sorbet mi se jako dopada....
A pisanje...pa tako to ide sa svim, pa i sam pisanjem. Polako, doći će sve na svoje.

Petra Kranjica kaže...

I ja sam trenutno u takvoj nekavoj fazi. Sorbet krasno izgleda.

Maja kaže...

Aaaah, ne da izgleda savršeno, nego se utapam u njemu! Ja bi ovo mogla jest svaki dan!
Znaš šta draga, i meni se događa, pogotovo u zadnje vrijeme da uopće nemam volje niti pogledati blog. Jednostavno ti nekada treba predah od svega :)