12. studenoga 2011.

Rižoto sa kruškama i parmezanom

Obožavam rižote pripremljene na sve moguće načine. Do nedavno sam imala doma popriličnu količinu domaćih krušaka iz Gorskog kotra. Bile su neodoljive, nisu bile premekane i preslatke. Baš onakve kakve volim. :) Jedan dio je završio u kompotu, drugi dio u raznim slasticama.  Dio sam iskoristila i za ovaj rižoto i to upravo zato jer su blago slatke i tvrde pa nije bilo straha da će postati gnjecave nakon kuhanja. (Već sam radila ovakav tip rižota ali sjećam se da i nisam bila nešto oduševljena jer su kruške bile preslatke pa je njihov okus prevladavao).
U original receptu ovog rižota (časopis Cucina italiana) dodaje se na kraju kuhanja talijanski sir taleggio, zapravo, radi se o njihovoj poznatoj kombinaciji - rižoto sa kruškama i taleggiom. Taleggio je vrsta pikantnog talijanskog sira, no ovdje ga je gotovo nemoguće nabaviti. Možda bi se mogao zamijeniti Camembertom ili Brie sirom, iako se pljesnivi sirevi teško mogu zamijeniti drugim pljesnivim sirom, jer svaki ima svoj specifičan okus i aromu.
Na kraju sam odlučila dodati parmezan Parmigiano Reggiano koji je dao onu finu kremoznost, određenu pikantnost. U svakom slučaju mogao bi se dodati pljesnivi sir koji preferirate i koji se slaže sa kruškama, naravno, na samom kraju kuhanja.

Za 4 osobe:
300 g riže Arborio, Carnaroli ili Vialone Nano
3 žlice maslinovog ulja
1 žlica maslaca
1 luk
1 dl bijelog suhog vina
1 l povrtnog ili mesnog temeljca
2 velike kruške Abate, neoguljene, narezane na kockice
60 g naribanog hladnog parmezana
40 g hladnog maslaca

Priprema
1. Luk narežite na sitne komadiće.
2. Zagrijte 3 žlice malinovog ulja i žlicu maslaca, dodajte luk, posolite ga i kratko pirjajte nekoliko minuta dok ne zastakli i malo omekša.
3. Dodajte kruške narezane na komadiće s time da pustite na stranu  1/3 krušaka koju ćete posebno pirjati i servirati na samom kraju.
4. Dodajte rižu, tostirajte je kratko do se ne obloži u potpunosti masnoćom, zalijte bijelim vinom, pustite da ispari.
5. Smanjte vatru i malo pomalo dodajte temeljac tokom 15-20 minuta, dok riža ne bude kuhana, ali još uvijek al dente.
6. U međuvremenu dok se riža kuha kockice kruške pirjajte oko 5 minuta na malo maslinovog ulja, sa malo soli i sušene majčine dušice. Stavite na stranu.
7. Kad je riža kuhana dodajte joj hladni maslac i parmezan a zatim pažljivo promiješajte, ovo je bitan dio kod rižota, tzv. "mantecatura" ili miješanje da se dobije krema, u slučaju rižota trenutak kada se dodaju maslac i parmezan koji daju kremoznost miješanjem.
8. Odmah servirajte kremasti rižoto sa kockicama pirjane kruške.

*Možete koristiti i više parmezana koji ćete dodati na kraju. :)

22 komentara:

Dajana kaže...

Kod mene je bio sličan slučaj, prvi rižoto s kruškama koji sam napravila nije mi se uopće svidio, drugi mi je bio fantastičan.
Krasno izgleda

Anonimno kaže...

Kakav divan rižoto! Super slike i super receptić! Ugodan ti vikend želim!
Pusa:)

Bite my cake kaže...

Jako zanimljiva kombinacija, nisam nikada jela rižoto s kruškama, ali kruške sa gorgonzolom jesam
Fotke su ti prelijepe

Unknown kaže...

Isto tako i ja ali i moji dečki obožavamo rižota ali s kruškama... nisam sigurna da bi prošao:)
Svejedno ovaj tvoj mi tako dobro izgleda da bih probala, ono bar za sebe:)

J e l e n a kaže...

Ja sam uvek za ovakve famozne kombinacije. Prva slika je mrak! Fenomenalna. Multitalentovana si, nema šta. Jedva čekam isprobavanje sa tvog bloga.

Tamara kaže...

nikad nisam probala ovu kombinaciju,
prekrasni zgleda!

Nevena Buljan kaže...

Hvala svima! :)

What's for dessert? kaže...

Obožavam kruške i jako volim rižot, tako da bi ovo jelo bilo pun pogodak za mene.

Anonimno kaže...

Bas mi je novo ovo rizoto sa vocem..ali probacu..jer bar kod tebe na slikama zigleda ukusno;)

Sweet Corner kaže...

Znas da cu ovo probati uvaljati svojim deckima, pa da bas vidim sto ce reci. Poprilicno su zatvoreni za opciju slana jela sa vocem (bebi naravno nista ne smeta:))) Meni se jako svidja i jedva cekam da probam. Fotke, vise nemam rijeci jer se ponavljam, ali su mi predivne. Svidja mi se stil koji si izgradila i usavrsila i samo tako!

moonea kaže...

pogledam ja prvu fotografiju i pomislim ''ah,rižoto! obožavam ga na sve moguće načine'', i pročitam tvoju prvu rečenicu. baš sam se nasmijala :)

baš sam danas tražila kruške u Konzumu i Dioni, ali nula bodova. pokušat ću sljedeći tjedan na tržnici - možda ću imati više sreće.
2. fotografija mi je jako lijepa :)

JA U KUHINJI... kaže...

Fotke su mi čarobne a kombinacija sastojaka jako primamljiva i moram probati jer zvuči odlično!

Dilajla kaže...

Nisam nikad moram priznati kombinirala kruške u slanim jelima a i baš me zanima okus.

Branka - byB kaže...

Za mene nova kombinacija, ali svakako za isprobavanje . Odlično mi zvuči, još bolje izgleda, moram probati ovaj rižoto ! Slike su prekrasne, a kruške mi baš posebno lijepo izgledaju !

Dunja kaže...

Ja obožavam rižu, naravno kvalitetnu, i onda su mi dodaci ovakvi uvijek dobrodošli. Ovo s kruškama mora da je fantastično. I ja sam jučer donjela sa sela dva sanduka domaćih krušaka i jabuka. Ovaj rižoto ko stvoren za mene.

Monika kaže...

Jako zanimljiva kombinacija. U nekoliko sam navrata probala krušku u kombinaciji s pikantnim sirevima u slanim jelima i oduševila me. Sigurna sam da je i u rižotu izvrsna. Sigurno ću probati!

Petra Kranjica kaže...

Neobičan ali vrlo zanimljiv rižoto. Zainteresirala si me pa ću sigurno probati. Volim kruške u kombinaciji sa sirom mislim da će mi se i ovaj rižoto dopasti.

Maja kaže...

Mislim da sam ti ovo rekla tisuću puta i opet se ponavljam kao papiga, ali šta ću kad svako tvoje jelo to zaista zaslužuje. Zaista je divno draga Nevena, ovo je čisti hedonizam!! Probala sam raditi rižoto sa kruškama, ali kao šta kažeš, treba ih baš izabrati kako ne bi bile gnjecave i preslatke jer onda to nije rižoto. Odlična kombinacija :)

Sanja Manasijevic kaže...

Bas si me zaitrigirala. Moracu da probam rizoto sa kruskama, samo da nadjem odgovarajuce.
Prelepe fotografije...

Cinnamon and Thyme kaže...

Vrlo, vrlo zanimljiva kombinacija :). Volim kruške i sigurna sam da je ovo božanstveno :)
Fotke: prelepe!

Ana-Marija kaže...

fotke - mrak! kako moja luda glava bas ne voli parmezan, mislim da ovaj recept necu isprobavati, ali vjerujem da je za one koji nemaju sirnih probloema kao ja prva liga

Miroslav kaže...

Extra zvuči!
Ja naprosto obožavam rižoto, a kominacija voća u slanim jelima mi je uvek zanimljiva i primamljiva.
Puno pozdrava i sve pohvale za recept i krasne fotografije.
Miroslav